Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres vivents

Pessebre Vivent

L'àngel anunciador

El mercat

Els pastors a la Penya

Els pastors

L'escenari natural de la Penya del Corb és el marc incomparable on cada any es fa realitat el vell somni de poder passejar-se pel pessebre de molsa, entre boscos i rius, envoltats de penya-segats i de fogueres amb pastors i rabadans que dormen al ras. S'hi escenifica el Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat, un dels pessebres pioners en aquest tipus de teatre religiós.

Tots els dissabte i festius des del primer diumenge de desembre i fins al segon de gener s'escenifica, en el marc incomparable de la Penya del Corb, el Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat, un dels més antics de Catalunya.

El Pessebre és organitzat per l'associació cultural "Amics de Corbera", una entitat que va rebre l'any 1976 la Medalla d'Or al Mèrit Cultural i la Creu de Sant Jordi l'any 1992 en reconeixement de la seva tasca en la dinamització i foment d'aquesta tradició nadalenca.

La nit de Nadal, el dia 24 de desembre de 1962, fou la data escollida per a iniciar la primera de les representacions del Pessebre Vivent de Corbera, que d'aquesta manera esdevingué el "Primer Pessebre Vivent de Catalunya". Anys abans ja s'havia escenificat un Pessebre Vivent a Engordany (Andorra), dirigit per Esteve Albert, a l'estil clàssic de teatre, on el públic seia a platea davant l’escenari on actuaven els actors. Però fou a Corbera on s'incorporà per primera vegada el moviment del públic pels camins del Pessebre, barrejant-se amb les figures vivents, guiat per una narració megafònica fidel al text evangèlic i enriquit per comentaris en prosa i poesia popular, un fet diferencial i singular en aquest tipus de representacions teatrals. A Corbera públic i actors es fonen en la representació del naixement del Messies i d'aquesta manera es fa realitat el vell somni de poder passejar-se pel pessebre de molsa, entre boscos i rius, envoltats de penya-segats i de fogueres amb pastors i rabadans que dormen al ras.

Al llarg d'aquests anys s'han realitzat més de 1.400 representacions, visitades per més de 780.000 persones, entre les que hi ha una llarga llista de personalitats del món de l'art i la cultura, autoritats civils i eclesiàstiques del país.

Estructura del pessebre vivent de Corbera

L'actual pessebre vivent es desenvolupa al llarg d'un circuït d'uns 700 metres durant el qual s'escenifiquen diverses escenes commemoratives del naixement de Jesucrist: l’Anunciació de l’Àngel a la Verge, Els Pastors, Les Bugaderes, El Naixement a la Cova, L'Anunci de l’Àngel als Pastors, l’Adoració, Els Reis, La Fugida a Egipte, la vida de família a Natzaret, etc. En el pessebre Vivent de Corbera també hi ha escenes típiques catalanes de masies on es treballen els oficis ja desapareguts, es canten nadales i es fa cagar el tió davant el tradicional pessebre de molsa.

El Pessebre incorpora música, nadales, narracions i uns acurada il·luminació que magnifiquen el paratge natural de la Penya del Corb. Hi participen uns 200 corberencs i corberenques de fins a tres generacions que vestits segons el costum hebreu i català hi col·laboren cada any de forma desinteressada.

En el Pessebre de Vivent de Corbera, com en els casolans, els Reis avancen una mica cada dia i el dia 5 de gener van a adorar al nen Jesús a la Cova. D'aquesta manera en aquesta representació única del 5 de gener els nens els poden dur la carta amb els seus desigs.

Imatges: Francisco Bedmar, Associació Amics de Corbera

El Pessebre d'Engordany (Valls d'Andorra)