Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Nicolau > Captes i captiris dels Nicolaus

Festa de Sant Nicolau

Un moment del captiri

El gall

La comitiva, amb el gall i sant Nicolau

Els queviures recollits

Tal com també és costum en altres pobles catalans, l'escola rural d'Àger celebra la festivitat de Sant Nicolau, patró de la mainada, amb un captiri infantil. Els seus alumnes passegen pels carrers cantant cançons populars i recullen tots els obsequis i el menjar que els donen els veïns.

Tot i que la festivitat de Sant Nicolau és el dia 6 de desembre, l'escola Andreu Farran d'Àger (la Noguera), que agrupa nens d'aquesta localitat i també del les poblacions properes del Tartarel i les Avellanes, celebra la seva onomàstica el dia laborable més proper. Sant Nicolau és considerat el patró de la mainada i és molt venerat al centre i nord d'Europa. La importació del seu culte a través dels emigrants europeus als Estats Units, en derivà el personatge de Santa Klaus o el Pare Noël.

El dia de la festa, els alumnes de l'escola es dirigeixen a l'ajuntament des d'on pregonen amb un megàfon que la petita imatge de Sant Nicolau, tot engalanat amb flors per a l'ocasió, es passejarà per la població amb les nenes i els nens com a portants. Antigament la talla de fusta era guardada cada any a casa d'una família diferent, però des de l’any 1952, en què es va fer una nova imatge del Nicolau, passà a ser custodiada per l'escola.

Durant tot el matí, la quitxalla -i tots els professors, pares i mares que els volen acompanyar- dóna voltes pels carrers del poble cantant les cançons populars que han assajat els dies abans. A canvi, els veïns i veïnes que són a casa o a les botigues on s'atura la comitiva els obsequien amb queviures que serviran per engrandir el dinar que fan a l'escola. En aquest captiri infantil també es donen diners que, en aquest cas, serveixen per pagar les colònies que fan un cop l'any.

Durant altres èpoques els infants del poble sortien amb unes espases de fusta que feien referència a una de les cançons associades a sant Nicolau, en la qual s'explicava com es tallava el cap d'un gall. Sembla que antigament aquest dia els nens tenien llicència per empaitar i jugar amb les gallines i galls que es trobaven pel carrer. En l'actualitat, les espases es conserven a l'escola i els infants surten fent sonar panderos, panderetes i altres instruments musicals, brandint la seva cistella de vímet on esperen rebre donatius i posant en alt un llarg pal coronat amb gall de cartró del que pengen cintes de colors.

Cançó de sant Nicolau

Una de les cançons que es canta durant la capta és: