NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dilluns, 9 de setembre de 2024 | Pere Claver | Dia Internacional de l'Alfabetització    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Nicolau > Captes i captiris dels Nicolaus



 

Una de les característiques més destacades de la Diada de Sant Nicolau són els captiris o captes realitzades pels infants anomenats popularment "Nicolauets", “Nicolaus” o “Micolaus”. Acompanyats pels seus professors i familiars, els nens recorren el poble casa per casa i botiga per botiga cantant tot tipus de cançons tradicionals. La comitiva recull tot el que la gent els dóna amb uns grans cistells de vímet i amb tots els queviures (dolços, begudes, fruites, fruits secs) i els diners que arrepleguen, fan un gran àpat. En alguns pobles, els nens van armats amb espases i sabres de fusta, doncs sembla que antigament, aquest dia, els infants tenien llicència per empaitar i matar els galls que es trobessin pel camí, un costum que avui s’ha transformat en la presència d’un gall de cartró i que evidencia que, tal i com resa la cançó "Ara ve Nadal, matarem el gall...", ja som en cicle nadalenc. Aquest costum de fer captes infantils el dia de sant Nicolau havia estat molt estès arreu.


il·lustració de la notícia
 Festa de Sant Nicolau
Cabassers (el Priorat)
Armats amb un sabre de fusta i cistells de vímet, els infants de la vila de Cabassers celebren la festa de Sant Nicolau fent una capta pels carrers del poble mentre van cantant cançons tradicionals. Després, amb tot el que arrepleguen de la gent que els obra les portes de casa seva, fan una gran berenada.


il·lustració de la notícia
 Festa de Sant Nicolau
Àger (la Noguera)
Tal com també és costum en altres pobles catalans, l'escola rural d'Àger celebra la festivitat de Sant Nicolau, patró de la mainada, amb un captiri infantil. Els seus alumnes passegen pels carrers cantant cançons populars i recullen tots els obsequis i el menjar que els donen els veïns.


il·lustració de la notícia
 El Gall Gallet
Benassal (l’Alt Maestrat)
A Benassal, la festa de Sant Nicolau era el dia indicat perquè tots els xiquets regalessin un bon titot -o gall d’indi- al mestre, en èpoques en què era habitual sentir la frase ‘passes més gana que un mestre d’escola’. Després de caure en desús, la festa es va recuperar i, actualment, és una de les celebracions més esperades per tots els benassalencs, grans i petits.


il·lustració de la notícia
 Festa de Sant Nicolau
Borriana (la Plana Baixa)
Borriana celebra la festa de Sant Nicolau amb espases de fusta i llonganissa. Aquest dia, els xiquets i xiquetes surten a fer una capta pels carrers de la ciutat entonant la cançó tradicional de Sant Nicolau i després berenen un entrepà de llonganissa.


Els Micolaus a Gavà (el Baix Llobregat) - per Sant Nicolau era costum que els nens es disfressessin de bisbe i anessin per les cases recaptant dolços i caramels, a canvi de cantar una cançó, que començava: “Virolet Sant Pere, virolet Sant Pau, la caputxa em queia, la caputxa em cau, per Sant Nicolau,si us plau”. Aquesta festa s’anomenava “Els Micolaus”, degeneració de la paraula “Nicolaus”.
Festa dels Nicolaus a Vilobí del Penedès (l'Alt Penedès) - els nens i nenes de Vilobí encara mantenen les tradicions dels Nicolaus, 6 de desembre, i de les Llúcies el 13 de desembre, recorrent el terme cantant casa per casa.
Festa dels Nicolaus a Cornellà de Llobregat (el Baix Llobregat) - colles d'infants surten a cantar. Organitzada i mantinguda per les escoles.
Altres festes de Sant Nicolau - també hi ha referències de la celebració a Canyelles (Garraf), Vilanova de la Barca (el Segrià), Castellvell del Camp (Baix Camp), Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), a la Pobla de Claramunt (Anoia), Cornellà del Terri (el Pla de l’Estany), etc A Cubells (la Noguera) era típic donar-los alguna botifarra, ous, fruita seca i alguna altra cosa. Entre moltes altres poblacions lleidatanes, aquesta festa era intensament celebrada per la quitxalla de la Bellpuig, Fuliola, Tàrrega, Maldà i Linyola.
Diada de Sant Nicolau a Les Avellanes (la Noguera) - el dia 5 de desembre, com cada any, els nens i nenes de l’Escola de Les Avellanes celebren la Festa de Sant Nicolau. De bon matí passen per les cases del poble, per oferir a la gent els seus cants i al mateix temps, recollir tot allò que els volen donar. Arribat el migdia dinen a l’Escola i es mengen els entrepans i allò que han recollit.
Festa de sant Nicolau a Puiggròs (les Garrigues) - tota la quitxalla, amb postisses barbes de cotó fluix, feia capta per la població, arreplegant per fer un berenar, mentre s'anava cantant reiteradament una cançó suplicatòria demanant quelcom per a la capta. Caritat, senyora,/caritat, si us plau,/ que venim de Roma/ i en portem corona/ de Sant Nicolau;/ panses i figues/ nous i olives/ i tot el que vulgau,/ caritat, senyora,/ caritat, si us plau." Telèfon: 973.14.08.02
Festa de sant Nicolau a Igualada (l'Anoia) - la llegenda diu que eren tres nens que van anar a jugar al camp i se'ls va fer de nit. Un carnisser mot dolent els va convidar a passar la nit a casa seva. Quan els nens van entar, aquell carnisser tant dolent els va matar i els va posar al saler...
Festa de sant Nicolau a Camarasa (la Noguera) - la mainada per fer la capta duien un cove per anar-hi posant tot el que els donaven, a més de dur un gall i una gallina penjats a l'estendard que obria la comitiva, que els havien donat les cases fortes. Si en alguna casa els donaven algun dineró molt millor, però això no era gaire habitual. La cançó que cantaven deia: "Virolet sant Pere/ virolet sant Pau/ els xiquets fan festa/ per sant Nicolau,/ bisbe de pau./ Panses i figues,/ nous i olives/ i tot el que vulgau./ Caritat, senyora,/ caritat, si us plau,/ que venim de Roma/ i portem corona/de Sant Nicolau." Telèfon: 973.420.009
Festa de sant Nicolau a Cubells (la Noguera) - era típic donar-los alguna botifarra, ous, fruita seca i alguna altra cosa. La cançó que cantaven aquí era: "Nicolet sant Pere/ nicolet sant Pau,/ els xiquets fem festa/ per sant Nicolau./ Panses i figues/ nous i olives/ i tot el que vulgau,/ adéu-siau, sant Nicolau./ Passarem per la plaça/ tot ho trencarem,/ que de plats i olles/ no n'hi deixarem./ Al calaix del calaixó/ fica nous al cistelló./ La catxutxa em penja,/ la catxutxa em cau,/ caritat, senyora,/ caritat, si us plau,/ doneu-mos la paga/ i, adéu-siau."
Processó de les guilleumes a Sant Llorenç de Morunys (el Solsonès) - consistia a dur una espelma lligada al cap d'un pal o canya, envoltada d'una paperina blanca i si podia ser de color millor, i passaven en una mena de processó desordenada pels carrers del poble quan ja era fosc i la claror bellugadissa de les guilleumes il·luminava els carrers foscos, generant un espectacle poc corrent en un poble de muntanya. Telèfon: 973.49.20.50
Processó de Sant Nicolau a Alacant (l'Alacantí) - sant Nicolau és el patró d'Alacant. Hui per tant es fa una processó amb xiquets sonant els xiulitets i les campanes de terrissa; acompanyats amb la colla de dolçaina i tabalet i els gegants.
Els nicolauets i les caterinetes a Xert (el Baix Maestrat) - antiquíssima i alegre festa protagonitzada pels escolars, que truquen a les cases dels veïns per a rebre "la prima": als “nicolauets” els obsequien amb una coca que duu grabat un gall; i a les “caterinetes”, la coca amb dolç codony. Tan especials primes, abans s'elaboraven a les cases, amb un tràfec a la cuina familiar, però avui les proporcionen els forns de la localitat. Després de "la volta", amb bon provisió de primes, ve el joc de decapitar a un gall de cartró, que s'enterra fins al coll; els nens, amb els ulls tapats han d'aconseguir el precís cop que donaria mort l'ocell. El que ho aconsegueix reb un gall de veritat. La jornada té com a finalitat homenatjar mestres i pares, de manera que a l'escola hi ha menjar comunitari i els escolars a la tarda representen petites obres de teatre, per a les que s'han estat preparant un mes. Es canta aquesta cançó: "Les caterinetes/mengen culleretes. /Els caterinots/mengen cullerots. /Passen pel molí, /una coca en olí / i un barral de vi,/ vi,vi,vi, caterí.
Festa de Sant Nicolau a Torreblanca (la Plana Alta) - a Torreblanca, la festa seguia un esquema similar a la dels pobles del seu voltant del nord de Castelló. El dia anterior feien una cercavila i una capta, en la que com a signe precursor de les properes festes de Nadal, la xicalla cantava entre altres, la següent cobla: "Dones, tireu figues/ que ja ve Nadal,/ una limosneta/ pa Sant Nicolau". El dia de la festa, la mainada armada amb espases de fusta, anava pels afores del poble, empaitant a les gallines que trobava soltes, com era costum temps enrere. Les que podien aconseguir les portaven a l'escola com a obsequi al mestre, sent freqüent que les propietàries de les aus anessin a reclamar-les. A més de gallines i pollastres, els infants els obsequiaven amb queviures. En el curs de les seues incursions, cantaven la següent cançoneta: Sant Nicolau i Sant Benito/ confessor de Jesucristo,/ la gallina que encontremos,/ manda el Rey que la matemos,/ ese gallo cantador/ que cantaba a su manera,/ y levanta el corazón/ de los niños de la escuela. En acabar el cant, alçaven les espases tot cridant, ¡Visca Sant Nicolau!. Per la vesprada, feien excursions al camp, on berenaven i es menjaven el que havien captat.
Cantada dels Nicolaus a Font-Rubí (l'Alt Penedès) - Els nens de l'escola de 3er a 6 è de EGB surten pels carres i cases del municipi agrupats per barriades a fer els seus cants tradicionals. La festa, que es porta fem des de molt antic, es conserva gràcies a la col·laboració dels professors i en especial de l'Ampa de l'escola. el que recapten els nens s'ajunta amb el que recapten les nenes per Santa Llúcia i l'Ampa organitza un sortida conjunta.
Cantada dels Nicolaus a Vacarisses (el Vallès Occidental) - els nens canten diverses cançons i el els familiars i els veïns del municipi omplen les cistelles dels infants amb llaminadures, tal i com marca la tradició.
Els Nicolaus a Masquefa (l'Anoia) - els nois o Nicolaus, generalment en colles, recorrien el poble casa per casa i botiga per botiga cantant la cançó de Sant Nicolau i recollint tot el que la gent els donava amb uns cistells. Generalment la gent donava fruites del temps i fruits secs, llaminadures i algunes vegades també diners. Algunes colles es repartien a parts iguals tot el que havien recollit i d'altres colles a més feien una bon berenar amb tot o part del que havien recaptat. En algunes cases amb part del que havien recollit també feien una coca de recapte.
Festa de Sant Nicolau a Tartareu (la Noguera) - festivitat de sant Nicolau, amb capta dels nens i nenes del poble per les cases.
Bando dels Nicolauets a Castalla (l'Alcoià) - a Castalla, el 5 de desembre es feia un pregó, «el bando dels Nicolauets» pels carrers del poble per advertir que calia tancar bé els animals perquè a l’endemà els xiquets tenien permís per a agafar tots els que trobaren solts pel carrer (és a dir, gallines o pollastres) per matar-los i fer-ne una dinada:«Senyors advocats / fadrins i casats, / vells i velles, / obriu les orelles, que el pobre gall / està en treball / i la gallina / de la veïna que va pondre vint-i-quatre ous / en aquell dijous. Enviaren carta a València / i han portat resposta: “Tota gallina fora de porta / que no tinga pleit / després de morta”».

Enviar articleEnviar enllaç



Les festes populars a Cornellà de Llobregat. Costums i Tradicions
Montserrat Martínez, Ramon / Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Aquest llibre recull de forma molt àmplia totes les festes populars del ...

Les festes de Benassal
Salvador i Gimeno, Carles / Editorial Barcino
El gramàtic i activista valencià Carles Salvador descriu, en aquest llibre, ...

llegir
La capta de Sant Nicolau a Cabassers (el Priorat)
Palomar i Abadia, Salvador / Revista Caramella I
Sant Nicolau és un dels tradicionals protectors de la infància. La seva ...

El gall de Santa Caterina II
Serra i Pagès, Rossend / Centre Autonomista Ripollès
Segona entrega d'una sèrie d'articles sobre aquesta misteriosa pràctica ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org