NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de La Puríssima > Fires


Fira de la Puríssima
Festa major de les fruites i verdures de la pagesia local
Sant Boi de Llobregat (el Baix Llobregat), del 6 al 8 de desembre


La Fira de la Puríssima


Mostra de Fruites i Verdures


Fira de planter


La mostra artística de paneres


Una composició vegetal


Els fadrins de Sant Boi


El taller granja


 

La Fira de la Puríssima és una de les fires més concorregudes de les comarques barcelonines i quasi bé una festa major a Sant Boi de Llobregat. S'estructura al voltant de dues activitats agrícoles: una fira de planter i una mostra de construccions artístiques fetes amb els fruits de la terra pels pagesos locals.

Sant Boi de Llobregat celebra la Fira de la Puríssima de forma ininterrompuda des de 1947, un esdeveniment que té les seves arrels en les Exposicions de Fruites d'Estiu que aquesta localitat organitzava el mes de juliol a partir de l'any 1932.

En els seus inicis, els productes agrícoles de la comarca (fruites i verdures i planter) eren els protagonistes absoluts de la Fira, tot i que a partir de 1963 s'hi incorporen també el comerç i la indústria local. Del 1975 al 1984 es buscaren diferents mecanismes per promocionar la Fira, d’entre els quals destaca, per la seva originalitat, l'obsequi d'un enciam als visitants, un costum encara vigent.

Les últimes dècades han servit per la incorporació de nous sectors expositors i nous àmbits, com l'artesania, l'automoció i les entitats culturals i cíviques de la vila.

La Fira de la Puríssima, avui

En l'actualitat la Fira ocupa els carrers principals d'una a banda a l'altra de Sant Boi, des de la plaça de l'Ajuntament fins al carrer Salvador Seguí. El sector agrícola -que donà origen a la Fira- continua tenint un paper preponderant en aquest esdeveniment firal. La Fira de Planter, una de les més importants de la comarca, està instal·lada a la Rambla i compta amb diverses parades de pagesos provinents de Lleida i les Terres de l'Ebre que posen a la venda plançons de tot tipus d'arbres fruiters (pomeres, cirerers, pomeres, etc). I és que l'hivern és el moment idoni per fer els replantaments d'aquests arbres i per tant, la Fira és un bon moment per a comprar-los.

La segona activitat agrícola, i una de les més importants, és la tradicional "Exposició de Fruites i Verdures", una mostra artística de paneres i construccions vegetals organitzada per la Cambra Agrària. Els pagesos locals reivindiquen la seva activitat exposant part dels seus productes de forma artística. L'exposició, que està instal·lada al parc de la Muntanyeta, està concebuda com un concurs per votació popular: els visitants miren cada conjunt artístic i voten la que consideren millor. Durant tots els dies hi ha degustacions de productes amb denominació d’origen i carxofes del Baix Llobregat.

Les parades de planter i l'exposició de fruites decorades es complementen amb centenars de parades que venen productes nadalencs (molsa, figures de pessebre, ponsèties, arbres de Nadal, etc), productes relacionats amb la salut i l'alimentació saludable (mel, xarops, cremes, herbes remeieres, estris per fer massatges, etc), així com un gran nombre de parades amb tot tipus de productes (anells, arracades i orfebreria en general, estris de fusta, dolços i llepolies de tot tipus, camisetes i roba, etc).

L'any 1965 es creà el dolç de la Fira: els "fadrins de Sant Boi", un pastís individual a base de poma i fruita que es pot comprar a les pastisseries.

La fira agrícola i industrial es complementa amb una gran quantitat d'activitats diverses fins al punt que la converteixen gairebé en una festa major. Hi ha una cercavila amb gegants i cap-grossos, "cross" de la Puríssima (des de 1981), concursos de pintura ràpida (des de 1971) i de fotografia (des de 1978), un espai dedicat a la mostra d'oficis tradicionals, una FirAmbiental (des de 2005), concebuda per exposar temes relacionats amb la sostenibilitat, i el concurs de Talladors de Pernil (des de 2002) que compta amb la participació d’experts d'arreu de l'Estat. A l'espai del Mercadal hi ha la Mostra de Bestiar viu i els tallers de la Granja, destinats a l'educació de milers de nens i nenes que poden veure d'aprop galls, gallines, muls, rucs i vaques, així com un gran hort i obtenir, així, el diploma de “supergranger”.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i Manel Carrera Escudé


  5652 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





50 anys de la Fira de la Puríssima
Diversos autors, / Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i Patronat de la Fira de la Puríssima
Publicació elaborada amb motiu del 50è aniversari de la celebració de la ...



Patronat Fira de la Purissima
http://www.stboi.cat
Pau Claris, 14
08830 Sant Boi de Llobregat (el Baix Llobregat)
93.652.10.54
firapurissima@santboi.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org