Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Julià > Festes majors d'hivern

Festes de Sant Julià

Imatge gràfica 2022 amb les "coronetes"

Els Cossiers de Campos i el dimoni siurell

Sa Bèstia de Ses Covetes

En Freu de Campos

Immediatament després de l’arribada dels Reis d’Orient, Campos celebra la seva festa major d'hivern dedicada als patrons del poble, amb les tradicionals Completes i els foguerons de la revetlla i la sortida dels Cossiers, gegants i el Freu del dia 9.

La festa de sant Julià de Campos se celebra sempre pels volts del 9 de gener, diada dels patrons de la vila i titulars de la parròquia, Sant Julià i Santa Bassilissa. Les celebracions sovint s’encavalquen amb les de Reis.

El dia de la revetla, la vigília, el 8 de gener, comencen els actes: al migdia hi ha la trobada d’escolanets antics de la parròquia de Campos i al vespre, es fan les Completes Solemnes dels Sants Màrtirs, amb el cant dels goigs de Sant Julià a l’Església Parroquial. Seguidament es fa el Concert de Sant Julià a càrrec de l’Orquestra de Cambra de Campos i la Coral de Sant Julià. Fora de l’església el carrer és enllumenat amb foguerons o festers i cada fogueró és animat amb música i menjar per torrar, acompanyat amb vi i bunyols.

El dia 9 de gener és festa local i durant el dia hi ha diverses activitats. Al matí els grups festius de Campos fan un passacarrers. Hi participen els gegants de Campos (Es Vaquer i Sa Collidora de Tàperes, els gegants de l’Associació Societat i Costums, Es Trinxeter i Madó Coloma), la Banda de Música, la Coral Sant Julià, els xeremiers de Campos, els óssos de l’Agrupació de Pinyol Vermell i els caparrots de Campos.

A l'Església hi ha un ofici solemne dedicat als patrons del poble, Sant Julià i Santa Basilissa, amb cant dels goigs i adoració de la relíquia del sant. Al sortir un refresc ofert per l’Ajuntament a tots els campaners, Ball dels Cossiers (estrenats l'any 2012) i ball de gegants.

Al vespre fa la seva aparició el Freu de Campos, també conegut com Sa Bèstia de Ses Covetes, una peça del bestiari de foc amb forma de peix terrorífic que protagonitza el correfoc posterior.

Des de fa uns anys, durant els dies que dura la festa major, els forns del poble serveixen les "coronetes de Sant Julià i Santa Basilissa" basades en les tradicionals coques de crema de tota la vida, un dels dolços més estimats al poble, ornamentades amb una palma de xocolata, símbol del martiri de sant Julià.

Durant els dies que dura la festa els restaurants del poble cuinen, tant al migdia com al vespre, el “Menú de Sant Julià” i es fa el Jovexpos’art, una mostra d’art jove campaner.

Imatges: Regidoria de Cultura, Casal de Campos i Cossiers de Campos

Comèdia de sant Julià i santa Basilissa