Dilluns, 10 de desembre de 2018 | Loreto | Dia dels Drets Humans    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Julià > Festes majors d'hivern

Festes de Sant Julià
Campos (Mallorca), Cap de setmana proper al 8 i 9 de gener

Sa Bèstia de Ses Covetes

En Freu de Campos

Immediatament després de l’arribada dels Reis Mags d’Orient, la vila de Campos celebra les seves festes patronals amb la Fira de Rebaixes, la Mostra d’Art Jove, les Completes, els foguerons de la revetlla i la ballada dels Cossiers, Gegants i el Freu.

La festa de sant Julià de Campos es celebra sempre pels volts del 9 de gener, diada del patró de la vila i titular de la parròquia, Sant Julià i Santa Bassilissa. Les celebracions sovint s’enllacen amb les festes de Reis.

Durant els dies que dura la festa els restaurants del poble cuinen, tant al migdia com al vespre, el “Menú de Sant Julià” i es fa el Jovexpos’art, una mostra d’art jove campaner. El dia de la revetla, la vigília, el 8 de gener, les celebracions es multipliquen: al migdia hi ha la trobada d’escolanets antics de la parròquia de Campos i al vespre, es fan les Completes Solemnes, amb el cant dels goigs de Sant Julià a l’Església Parroquial. Seguidament es fa el Concert de Sant Julià a càrrec de l’Orquestra de Cambra de Campos i la Coral de Sant Julià. Fora de l’església el carrer és enllumenat amb festers i cada fogueró és animat amb música i menjar per torrar, acompanyat amb vi i bunyols.

El dia 9 de gener és festa local i es celebra amb diverses activitats culturals durant el dia. Al vespre plantada dels gegants de Campos (Es Vaquer i Sa Collidora de Tàperes, Es Trinxeter i Madó Coloma) davant l'Ajuntament i acompanyament de les autoritats polítiques fins a l'església, on hi ha un ofici solemne amb cant dels goigs i adoració de la relíquia del sant. Al sortir un refresc ofert per l’Ajuntament a tots els campaners, Ball dels Cossiers (estrenats l'any 2012) i ball de gegants.

En acabar fa aparició el Freu de Campos, també conegut com Sa Bèstia de Ses Covetes. Es tracta d’una peça del bestiari de foc amb forma de peix terrorífic que protagonitza el correfoc posterior.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Regidoria de Cultura i Casal de Campos