Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Representacions teatrals

Els Tres Tombs Infernals

Els titelles de Satanàs

Crema de la barraca del sant

Un dels dimonis

Els dimonis són vençuts

Els Tres Tombs Infernals són una combinació de teatre al carrer, correfoc i espectacle pirotècnic que escenifica les temptacions que l'ermità sant Antoni experimentà al llarg de la seva vida per tal d'assolir la seva il·luminació.

Diverses poblacions catalanes escenifiquen, pels volts de mitjans de gener, diversos paratges de la vida de sant Antoni Abat. Algunes d’elles, com les Santanonades dels pobles dels Ports de Morella, es fan pels carrers i places, integrant elements d’escenografia de celebracions anteriors i mitjançant diversos personatges que representen les temptacions que la llegenda diu que va tenir que superar el sant eremita en el seu camí cap a la il·luminació. Altres, com moltes de les festes de sant Antoni a les illes Balears, l’escenificació està basada en els dimonis.

A Sant Andreu de Palomar s’escenifica, des de 1992, una peça de teatre popular que, mitjançant diversos personatges, recrea el procés mitjançant el qual el sant eremita va superar totes les temptacions mundanes. Són els Tres Tombs Infernals.

Breu història de l'escenificació

La Festa dels Tres Tombs és una de les celebracions populars més arrelades i estimades de Sant Andreu de Palomar. Té lloc el diumenge anterior al 17 de gener (o diumenge següent a Reis) amb una multitudinària desfilada de cavalleries i carros i carruatges.

L’any 1992, la colla de diables de La Satànica de Sant Andreu, en motiu de la celebració dels actes del seu 5è aniversari, va decidir crear un acte nou durant la vigília de la desfilada de carruatges i cavalleries de sant Antoni. La idea inicial va ser crear un correfoc que donés tres voltes a un mateix itinerari però, amb els anys, aquell nou acte es va anar convertint en una peça de teatre relacionada amb la vida i les temptacions de sant Antoni, escenificada pels mateixos diables, a mode d’Auto Sacramental.

Els Tres Tombs Infernals, pas a pas

Els Tres Tombs Infernals són una peça de teatre popular que és organitzada i posada en escena per la colla de diables local, La Satànica de Sant Andreu, però que compta amb la participació de moltes altres persones. L’escenificació està basada en la llegenda segons la qual sant Antoni va poder vèncer les tres temptacions mundanes que li va enviar el diable mentre estava retirat meditant al desert i va assolir la seva il·luminació personal.

Els Tres Tombs Infernals estan estructurats en diverses escenes i comencen pels volts de les 8 del vespre. En la primera escena es pot veure com el sant i el diable juguen, de petits, al pati de l’escola i com ja des dels principi el petit dimoniet tempta al sant perquè desobeeixi als professors i no faci els deures.

En la segona escena, els dos personatges principals ja s’han fet grans: Satanàs ja és tot un Senyor del Mal i sant Antoni és un home idealista amb ganes de “centrar-se”. En aquesta escena el Dimoni tempta al sant, mitjançant les seves Fúries que es transformen successivament amb el poder (els diners i la política), els intoxicants (la beguda i les substàncies enteògenes i addictives) i el sexe i demés plaers de la carn. Sant Antoni no sucumbeix a les temptacions i Satanàs s’enfurisma.

El tercer acte dels Tres Tombs Infernals és l’escenificació de la fúria del dimoni. Satanàs i totes les forces de l’Infern executen un correfoc en tres voltes pel parc de Can Fabra i el seus voltants. Al tercer tomb els dimonis fan una roda de foc que acaba amb un núvol vermell d’espetecs i fum.

En la darrera escena apareix sant Miquel que, sorgit de mai se sap on, salva a l’Antoni de l’ira de Satanàs, que en tornar del correfoc li ha cremat la casa, i enviant els dimonis una altra vegada a l’Infern. D’aquesta manera el Bé triomfa sobre el Mal i sant Antoni podrà fer la benedicció de tots els animals l’endemà.

Tot l'acte, que compta amb una elaborada escenografia i uns efectes especials molt potents, està acompanyat per la música en directe dels Tabalers de La Satànica de Sant Andreu i músics col·laboradors.

L’escenificació acaba amb una botifarrada popular que permet combatre el fred d’aquesta nit.

Teatre popular religiós i noves dramatúrgies al Baix Maestrat