Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Representacions teatrals

En moltes localitats es fan representacions teatrals, per carrers i places, que escenifiquen la vida de Sant Antoni. Aquestes obres de teatre popular es coneixen amb noms diferents -"Ball de Sant Antoni" (Baix Camp), "Representació de la barraca" (Baix Ebre), la "Santantonada" (els Ports) o, senzillament, la "Vida del Sant" i també es fan a Mallorca. L'argument és molt semblant arreu: sant Antoni deixa la seva vida benestant per a fer-se ermità. Es retira al desert i es dedica a meditar i a pregar. Allà pateix les temptacions dels dimonis que volen apartar-lo, amb promeses i seduccions, del camí de Déu. Però sant Antoni surt sempre victoriós de la lluita amb el diable, gràcies a l'aparició d'un àngel que allunya els servidors del mal. Sovint l'obra acaba amb la crema de la barraca on vivia el sant.

Els Tres Tombs Infernals
Sant Andreu de Palomar, Aj. Barcelona (el Barcelonès)
Els Tres Tombs Infernals són una combinació de teatre al carrer, correfoc i espectacle pirotècnic que escenifica les temptacions que l'ermità sant Antoni experimentà al llarg de la seva vida per tal d'assolir la seva il·luminació.

Representacions teatrals de la vida de sant Antoni als Ports de Morella - s'han fet o encara es fan representacions teatrals de la vida de sant Antoni a Villores (la darrera es feu l'any 1962), Forcall, la Mata, Morella, Cinctorres, Portell, Mirambell, Olocau del Rei i Vilafranca. En molts pobles la representació no es fa cada any, si no quan a la gent li ve de gust.
Festa de Sant Antoni a Mas de Barberans (el Montsià) - l'any 2009 van recuperar la festa, introduïnt una representació teatral de la vida i figura del sant.
Festa de sant Antoni a Tivenys (Baix Ebre) - amb representació teatral de la vida del sant i "l'Oferta" que, consisteix en una subhasta de plats i productes típics amb la finalitat de recollir diners per a l'església.
Les temptacions de sant Antoni a Horta de Sant Joan (la Terra Alta) - recuperada per la colla de diables Foc i Flama, amb la música dels grallers i timbalers d’Horta. Adaptació feta en base a textos antics aplegats a la comarca.
Ball Parlat de Sant Antoni a Maspujols (el Baix Camp) - Maspujols recupera el Ball Parlat de Sant Antoni, patrimoni fins avui soterrat i que el 12 de juny del 2011 va veure la llum de nou amb la participació de tots els veïns i veïnes del municipi.

Teatre popular religiós i noves dramatúrgies al Baix Maestrat
Agut i Clausell, Fàtima / Onada Edicions