Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Sebastià > Festes majors d'hivern

Festes de Sant Sebastià
Moià (el Moianès), Pels volts del 20 de gener

Tota la comitiva

Els 14 garrofins

El Ball del Ciri

Instituïda per un vot de poble del 1676, la festa major d’hivern de Sant Sebastià es caracteritza per l'aparició dels petits Garrofins, els Teiers i l’esparriot entremaliat anomenat “Pollo” així com per l'execució d'un ric conjunt de danses tradicionals pròpies del poble.

La festa major d’hivern de Moià se celebra en honor a sant Sebastià, patró del poble. Les celebracions, que sovint s’encavalquen amb les de la Festa dels Tres Tombs, duren diversos dies i abasten des del dia 20 de gener, dia festiu al poble, fins al cap de setmana més proper.

Una llegenda local explica la confusa aparició d’una talla de sant Sebastià a Moià en una habitació de l'hostal de cal Centaire. El poble va considerar miraculosa l’aparició de l’escultura i va invocar al sant per tal de demanar-li protecció davant les terribles pestes que assetjaven Barcelona i Catalunya durant el segle XVI i XVII. Tot i que la devoció al sant és molt anterior, no va ser fins l'any 1676 que Moià va instituïr un vot de poble en agraïment a sant Sebastià per haver-los mantingut al marge de la pesta bubònica. Segons aquest vot el poble es comprometia a dedicar-li festes cada 20 de gener.

Les celebracions comencen la vigília, 19 de gener a la tarda, amb una processó amb un tabernacle que conté una imatge d’argent de sant Sebastià. La processó l'obren els Teiers, tres nois amb la cara emmascarada, un barret de copa i unes llargues i pesants teieres plenes de brases enceses que serveixen per il·luminar la comitiva. Els segueixen el Ball o Contrapàs dels Garrofins, que executa un grup de catorze nens i nenes que ballen amb els bonics i engalanats vestits tradicionals i que recorren els diferents carrers de la vila. El nom de garrofins aplicat a tal dansa sembla originat pel fet de portar els balladors unes barretines llarguíssimes enflocades que semblen garrofes. També surt el Pollo, el personatge més emblemàtic i típic de Moià, un home amb la cara tapada i amb un conill dissecat a la mà que obre pas a la comitiva i empaita petits i grans.

El 20 de gener, diada de sant Sebastià, a primer a hora del matí, té lloc la cursa esportiva “Dos Turons”, que es celebra des del 2003. A les dotze del migdia es fa una missa a llaor de Sant Sebastià, cantada pel cor parroquial de Moià. Els Garrofins entren a l’església portant la bandera de sant Sebastià i les ofrenes (productes de la terra) al sant, i executen el Ball dels Garrofins primer davant l’altar i després a la plaça Major i a l’hospital residencial del poble. Després d’un àpat comunitari, a la tarda, el grup de dansaires locals ballen els balls propis de Moià: el Ball del Ciri (que antigament era ballat en el decurs de la festa de Sant Antoni i servia per realitzar la successió en el càrrec de paborde), el Ball de Gitanes, el Ball de Nans, el Ball de Contrapàs, el Ball dels Veguers de Sant Joan i el Vals-Jota, durant el qual els balladors llancen caramels als assistents.

Imatges: Ajuntament de Moià

Les pestes, Sant Sebastià i la tradició del Bo-Bo