NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 11 d'octubre de 2024 | Plàcida    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Sebastià > Festes majors d'hivern



 

Al nostre país, Sant Sebastià ha estat àmpliament invocat com un dels grans protectors contra la pesta negra i les epidèmies en general i, per això, el tenen per patró moltes poblacions que celebren la seva festa major d'hivern en honor seu. Moltes li van dedicar un "vot de poble", una prometença comunitària mitjançant la qual decideixen posar-se sota la protecció del sant a perpetuïtat.


il·lustració de la notícia
 Festes de Sant Sebastià
Monistrol de Montserrat (el Bages)
Les festes en honor de Sant Sebastià, el patró de Monistrol de Montserrat, remeten a l’època en què les grans pestes europees causaven estralls entre la població. El moment culminant és el Ball del Bo-Bo, amb el qual se sembren a la terra, simbòlicament, els dons guaridors proporcionats pel sant.


il·lustració de la notícia
 Festes del Pi
Matadepera (el Vallès Occidental)
Celebrades cada any al voltant del 20 de gener, les festes de Sant Sebastià de Matadepera presenten un ampli conjunt d'activitats al voltant d’un altíssim pi que mostren la manera com els habitants d'aquest municipi reforcen els vincles amb la muntanya que els resguarda.


il·lustració de la notícia
 Festes de Sant Sebastià
Moià (el Moianès)
Instituïda per un vot de poble del 1676, la festa major d’hivern de Sant Sebastià es caracteritza per l'aparició dels petits Garrofins, els Teiers i l’esparriot entremaliat anomenat “Pollo” així com per l'execució d'un ric conjunt de danses tradicionals pròpies del poble.


il·lustració de la notícia
 Encesa de vives
Búger (El Raiguer)
El municipi mallorquí de Búger ha recuperat, des de fa uns anys, l'arrelat i antiquíssim costum infantil de "sortir a fer vives" que consisteix en calar foc a una senalla plena de palla i córrer amb ella mentre es canten cançons alegres.


Festes de Sant Sebastià a Palma (Palma) - dedicades al patró de Palma, són la Festa Major de la localitat. En el marc d’aquestes festes surt Na Coca de Palma una peça de bestiari amb forma de rèptil (cocodril) que representa aquest animal, que la llegenda conta que vivia al laberint de les clavegueres situades entre la Seu i el carrer de la Portella, sembrant el terror entre els habitants de la ciutat, al segle XVII. Un Enorme, recobert d'escames, la cua serpentejant i reptant sobre les quatre potes, el monstre lliscava pels sinuosos carrers del barri.
Festa major d'hivern i Ball del Ciri a Taradell (Osona) - se celebra cada any a Taradell el dia 20 de gener en honor del seu copatró, sant Sebastià. La festa comença amb la xocolatada popular. Segueix amb la sortida dels pabordes i autoritats de l'Ajuntament, acompanyats per la Cobla Genisenca fins a l'església parroquial, on es celebra l'ofici solemne. A la sortida hi ha cercavila amb gegants, el ball del ciri i altres danses populars a càrrec de l'Esbart Sant Genís, etc.
Festa de Sant Sebastià al Masroig (el Priorat) - festa major d'hivern que es celebra durant tot el dia. Al matí, esmorzar popular a la plaça de la vila i encesa de la foguera. Tot seguit, capta de guilandos. La canalla del poble,acompanyada de la música, passa per les cases (amb unes grans paneres) menjar, galetes, begudes... Després missa es beneeixen les coques de Sant Sebastià, que es reparteixen per les cases, en una cercavila amb acompanyament musical. A la tarda té lloc el tradicional ball de coques a la plaça de la vila amb subhasta de coques i lots dels guilandos recollits al matí. S'hi ballen jotes prioratines entre les quals destaca la del Coco Pere, típica de la població.
Festa major d'hivern a Soses (el Segrià) - festa que s'ha conservat en la tradició de Soses, ja que Sant Sebastià fou el sant votat pel poble per demanar que desaparegués la forta epidèmia de còlera que assotava la població.
Festes de Sant Sebastià a Pollença (Serra de Tramuntana) - els pollencins treuen els seus cavallets per celebrar aquesta festa, acompanyats d'un home vestit de centurió que és el porta-estandard que duu el pendó del sant. Ofici solemne a la parròquia de Nostra Senyora dels Àngels i processó a l'horabaixa.
Festa major de Sant Sebastià a Cunit (el Baix Penedès) - Cunit va fer el vot de poble a Sant Sebastià per curar la pesta del segle XVII.
Festes de Sant Sebastià a Vallirana (el Baix Llobregat) - la commemoració d’un compromís adquirit pels avantpassats en el vot de poble en agraïment al sant per haver-los deslliurat de la pesta. Sant Sebastià va més enllà d’oficis parroquials i celebracions ludico-festives: és, sobretot un sentiment arrelat al cor dels valliranencs, que s’acosten a venerar les seves relíquies i a buscar el “panet”. Telèfon: 93.683.08.10
Festa major d'hivern a Rajadell (el Bages) - festa major petita del poble que es celebra el 3er. diumenge de gener. Celebració d'antiga tradició com a conseqüència dels vots de poble fets en temps d'epidèmia fets a Sant Sebastià (ja documentada el 1589). Actualment l'acte inclou la missa i la benedicció del pa, l'acte de caritat amb la distribució del panet i del full de Sant Sebastià, el ball de la coca i el ball de bastons, a més d'altres activitats culturals variades. Telèfon: 93.836.80.26
Festa major d'hivern a Begues (el Baix Llobregat) - amb la sortida de la Cuca Fera, bèstia de foc característica de la població i moltes altres activitats. Telèfon: 93.639.05.38
Festa major d'hivern a Riudoms (el Baix Camp) - se celebra el cap de setmana més proper al dia 20 de gener. Patró de Riudoms, junt amb Sant Jaume Apòstol, Sant Sebastià màrtir era la gran festa de l'hivern, que antigament durava diversos dies. Des del 1999, s'hi fa coincidir la Trobada de Sacaires, que aplega músics i afeccionats al sac de gemecs d'arreu de Catalunya i de fora del Principat, que acompanyen la processó durant tot el recorregut, atorgant-li un solemne caràcter. Les colles de Diables i Diablons de Riudoms organitzen el correfoc i els versots de la Festa Major d’hivern de Sant Sebastià des del 2015. Al segle XIX s'hi havia escenificat l'obra de teatre popular La «Tragèdia de Sant Sebastià». Telèfon: 977.850.350
Festa major d'hivern a Súria (el Bages) - per vot de poble a Sant Sebastià, el 20 de gener. Amb un programa d'actes culturals, esportius i lúdics que inclou, després de l'ofici, una cercavila amb la participació de grups de cultura popular local. A la tarda ballada de sardanes i teatre.
Festa major d’hivern a Sant Llorenç d'Hortons (l'Alt Penedès) - pels vols del dia 20 de gener, amb missa, el tradicional repartiment de la coca beneïda a l’església parroquial i ballada de sardanes amb degustació de coca i vi dolç.
Festa major d'hivern a La Canonja (el Tarragonès) - el dia 20 missa cantada per una coral i escudellada popular. Durant els dies que dura la festa: baixada de carretons, balls de nit, espectacles infantils i el Cros Sant Sebastià, Cros del Col·legi Aura i Cros Comarcal del Tarragonès.
Atiar Foc a Palma (Palma) - pels volts del 21 de gener. Correfoc en cercavila que compta amb la participació de moltes de les colles de dimonis i bèsties de foc de Mallorca i que se celebra com a cloenda de les Festes de Sant Sebastià, festes patronals de Palma. La desfilada de dimonis i bèsties de foc culmina amb una encesa conjunta i un espectacle piromusical en l’incomparable marc de la Seu, la catedral de Palma.
Festa major de Sant Sebastià a Malgrat (la Segarra) - festa major en aquesta entitat de població de Cervera, a la comarca de la Segarra, dedicada a sant Sebastià. Al matí s'encén un foc sota el castell. Al migdia missa cantada en honor al sant, cantada d'una coral. A continuació un cercavila de l'església a la plaça del castell, on es couen arengades a la brasa. Sorteig de tortells.

Enviar articleEnviar enllaç



Les pestes, Sant Sebastià i la tradició del Bo-Bo
Redó i Martí, Salvador / Ed. L'Aixernador, edicions argentonines

llegir
Centenari de la Germandat de Sant Sebastià (1900-2000)
Diversos autors, / Germandat de Sant Sebastià de Matadepera
Llibre publicat per la Germandat de Sant Sebastià de Matadepera en motiu ...

Les festes de Palma. Història, tradició i vigència
Diversos autors, / Lleonard Muntaner, Editor
Els autors d'aquest llibre són Gaspar Valero, Jaume Bueno, Bartomeu Font. ...

comprar
Costumari bugerró
Pons Payeras, Joan / Documenta Balear
Joan Pons estima el poble de Búger. Aquesta seria la portada feta des del ...

La «Tragèdia de Sant Sebastià»: Una mostra de teatre popular a Riudoms
Diversos autors, / Centre d'Estudis Riudomencs «Arnau de Palomar»
Aquesta publicació pretén recuperar una mostra de teatre popular representada ...

llegir
La festa de Sant Sebastià i el ball del Bo-bo de Monistrol de Montserrat
Redó i Martí, Salvador / Revista Dovella, 40
Poques festes a la Catalunya central poden comptar amb la tradició de la ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org