Calendari: Festes d'Hivern > La Candelera > Festes majors

Festa major de la Candelera

La processó amb atxes

Els gegants de l'Ametlla de Mar

La cercavila femenina

El Concurs de Suquet de Peix

Els habitants de la Cala, nom amb què és coneguda l’Ametlla de Mar, celebren la seva festa major d’hivern en honor a la patrona, la Mare de Déu Candelera amb nombrosíssimes activitats i una processó amb més de dues mil torxes que rememora el dia en què la seva llum va salvar uns pescadors d'un fort temporal.

La Candelera, festa major d’hivern

La festa major d’hivern de l’Ametlla de Mar se celebra en honor a la Mare de Déu Candelera, patrona del poble. Les celebracions tenen lloc pels volts del 2 de febrer, duren una setmana i compten amb una gran participació popular i amb la presència dels veïns de diferents pobles de la comarca. Els actes comencen el cap de setmana anterior al 2 de febrer, amb l'inici de les competicions esportives (futbol, futbol sala, bàsquet i atletisme).

La vigília de la diada, l’1 de febrer, al matí es fa un toc d’oració i repic de campanes, i a la tarda es fa una cercavila que convoca a tots els caleros a anar a sentir el pregó i la proclamació de la Pubilla i les Damisel·les d’Honor de l’any.

La processó de la Mare de Déu de la Candela

El dia principal de les festes és el 2 de febrer. Aquest dia concentra els actes dedicats a la patrona de l’Ametlla de Mar, la Mare de Déu de la Candelera, com la missa i benedicció de les candeles, amb una processó per dintre de l’església; l'ofrena floral, en la que hi participen totes les entitats locals i veïnals del poble; i la solemne processó nocturna pels carrers de la vila, amb les candeles o "atxes" enceses.

Tot i que els caleros tenen, en ambients mariners, la fama de ser grans pescadors, bona gent però poc religiosos -duen una imatge seva a les embarcacions però no són dels que van a missa-, durant la processó es pot comprovar la devoció que senten per la Mare de Déu de la Candela, la seva protectora.

La processó rememora el dia en què, segons la llegenda, la seva llum va salvar uns pescadors d'un fort temporal.

La processó comença a l'església parroquial i l'encapçalen milers de persones amb una candela grossa o "atxa" de cera a la mà. Quan la imatge surt de l'església, el foc va passant d'atxa en atxa i va dibuixant un camí de llum a banda i banda de carrer. La processó es desenvolupa solemnement i només es trenca de tant en quant amb el crit de "Visca la Mare de Déu de la Candela!". La processó es desenvolupa pels carrers del barri marítim i va acompanyada amb la música de la banda local, que interpreta diverses peces, com l'impressionant Mater Mea.

Altres actes de les festes

L’endemà 3 de febrer és el Dia dels Jubilats, un homenatge a les persones grans de la vila, que compta amb diverses activitats per a ells, com la processó matinera, el concurs de dòmino, la missa, i el concert coral, entre d’altres. El principal al·licient d’aquesta jornada és el Concurs de Suquet de Peix Calero, un dels actes gastronòmics per excel·lència de les festes de la Candelera i en el què cada participant porta els seus estris i condiments. La organització posa el peix (rafet, congre i rap), l’aigua, els fogons, el carbó per cuinar, i els pastissets i cremat pel públic assistent.

El dia 4 de febrer és el Dia de la Dona, que es celebra amb una cercavila femenina, la missa en honor a la dona calera, un dinar de germanor i que compta amb la presència d'algun personatge mediàtic.

El 5 de febrer és el Dia de la Joventut, amb diverses competicions esportives i la caminada popular al matí, i l’actuació de grups de rock que atrauen als joves de les poblacions veïnes, i discomòbil fins a la matinada.

Ajuntament de l’Ametlla de Mar
c/ Sant Joan 55