Calendari: Festes d'Hivern > La Candelera > Festes majors

Tots aquells municipis que tenen a la Mare de Déu de la Candelera o Mare de Déu de la Candela per patrona i per protectora celebren aquests dies la seva festa major d'hivern. El culte a aquesta advocació de Maria, la mare de Déu, la deessa Mare, la mare Terra, està relacionada amb la Lluna i una herba anomenada Candelera o herba blenera, que té nombroses propietats medicinals.

Festa major de la Candelera
L'Ametlla de Mar (el Baix Ebre)
Els habitants de la Cala, nom amb què és coneguda l’Ametlla de Mar, celebren la seva festa major d’hivern en honor a la patrona, la Mare de Déu Candelera amb nombrosíssimes activitats i una processó amb més de dues mil torxes que rememora el dia en què la seva llum va salvar uns pescadors d'un fort temporal.

Festa de la Candelera
Calafell (el Baix Penedès)
Nombroses activitats infantils, una plantada col·lectiva d'arbres i el cercavila de gegants i cap-grossos conformen, juntament amb els actes religiosos propis de la Candelera, la celebració de la Festa de la Mare de Déu de la Cova, festa major d'hivern que es celebra durant tot el cap de setmana.

Castelló d'Empúries (l'Alt Empordà)
Castelló d'Empúries celebra la seva festa major d'hivern pels volts del 2 de febrer, diada de la Candelera, copatrona del poble. El dia central de la festa és el 2 de febrer, dia de festa local al municipi, però s'allarguen durant tot el cap de setmana més proper.

Festa Major d’hivern a La Pobla de Mafumet (el Tarragonès) - La Pobla de Mafumet celebra festa el dia 2 de febrer, en honor a la Mare de Déu del Lledó. Els anys que acaben en zero, aquesta festa se celebra amb gran solemnitat, doncs es celebren festes decennals.
Festa major d'hivern a Perafita (el Lluçanès) - la part principal de la festa, després dels oficis religiosos, és la "corrida" de cavalls, que ha assolit molt de renom a la comarca. Abans hi corrien els cavalls del poble i algun dels pobles veïns, però des de fa anys, venen corredors de molt lluny. Amb cercavila de cavalls i carruatges pels carrers del poble.
Festa de la Candelera a Castelló d'Empúries (l'Alt Empordà) - festa major d'hivern del municipi. Les activitats més populars giren al voltant de les celebracions religioses, que es concentren a la catedral gòtica de Santa Maria de la Candelera i que compta amb les tradicionals candeles, uns ciris llargs i prims que s'encenen a l'interior de la basílica. Després de la missa es ballen sardanes fins a l'hora de dinar. Telèfon: 972158040
Festa Major d'hivern a Ivorra (la Segarra) - la gent acudeix al santuari del Sant Dubte a buscar la candela, tal com succeeix a Olp, on la Mare de Déu de la Purificació, o la Candelera com ells l'anomenen, ha estat des de sempre la seva patrona i, en honor seu, han celebrat la segona festa major, un dia de festa gran en què ballaven el ball pla i el ball de bastons. Cal recordar, també, que Adrall té l'església sota aquesta advocació, i a més, celebraven en aquest dia la festa de la llum tots els treballadors relacionats amb la companyia elèctrica que tenia la seva seu en aquest indret, i de la qual la Candelera n'era la patrona.
Festa Major de la Candelera a Palau-saverdera (l'Alt Empordà) - festa major d'hivern, el cap de setmana més proper al 2 de febrer, diada de la Candelera. Dissabte titelles i espectacles infantils. Diumenge, missa solemne amb acompanyament d'orquestra i 2 sardanes. A la nit ball amb música catalana. Telèfon: 972.552.337