Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Blai > Gastronomia

Festa de Sant Blai

Coca amb salsitxes, pebrot i olives

Ciris a la capella del sant

...pels carrers de Falset

I finalment es sorteja.

Cada 3 de febrer, sigui feiner o sigui festiu, Falset celebra Sant Blai elaborant, passejant i rifant un impressionant "cóc amb recapte", una coca farcida que pot arribar a fer entre 10 i 20 metres de llargada i que, segons sembla, té propietats protectores contra el mal de coll i la resta d'inconvenients provocats pel fred de l'hivern.

Sant Blai és invocat arreu com a protector contra el mal de gola. Aquest dia, la gent porta aliments a l'església, davant la capella o altar dedicat a aquest sant, amb la creença que, un cop beneïts, ajuden a prevenir el mal de coll, un mal propi d'aquestes dates.

A Falset una variant d'aquest costum se celebra d'una manera particular, col·lectiva i festiva, almenys des de començaments del segle XX.

Cada 3 de febrer, sigui festiu o laborable, s'elabora un cóc de grans dimensions - pot arribar a fer més de quinze metres-, es porta a beneïr a l'església i, a la plaça de davant a capella del sant, es rifa entre els vilatans.

Quinze metres de Cóc

El cóc, estrella indiscutible de la festa, és un tipus de coca amb recapte molt popular i apreciada a les comarques del sud del Principat. El cóc de Sant Blai de Falset està elaborat amb ceba, pebrot, llonganissa i arengada. El Cóc està format per unes 25 peces de 60 centímetres cada una, i cada peça conté, disposades en forma artística, cinc salsitxes, estrelles de pebrot i olives negres.

El Cóc l'elabora una de les pastisseries locals des d'on ritualment surten les 25 peces que, el matí del dia 3 de febrer, a la plaça de la Quartera, es posen damunt unes llargues fustes sostingudes per portadores. Allà mateix es comencen a vendre venen els números de la rifa. Mentrestant, a l'interior de les cases, tal i com també ha passat durant la nit anterior, es fan els bunyols de vent o "orelletes", una altra de les delícies locals.

La seqüència ritual

Al migdia, un grup de nens i nenes en parelles porten el cóc fins a l'interior de l'església de Santa Maria on, durant la missa és beneït, juntament amb els guinaldos, els bunyols i la resta del menjar que porta la gent dins de cistells de vímet.

Al vespre, el llarguíssim cóc es passeja pels carrers del poble. Acompanya la sortida del Cóc la banda de música local, que va presidida pel banderer. La comitiva del Cóc passa per davant de la capella de sant Blai que hi ha al barri de Malanyet, que és plena de estrets ciris blancs encesos que els han portat els devots de sant Blai per a l'ocasió. Expliquen que, tot i que sant Blai no té capella ni altar a l'església de Falset, el sant i la seva festa tenen una gran popularitat entre els falsetans i falsetanes, qua ja al dematí van a comprar el ciri.

A la plaça del costat de la capella, la comitiva s'atura, es ballen sardanes al so de la música que interpreta la banda en directe, es mengen els bunyols de vent ensucrats, es beu vi ranci i garnatxa dolça.

Al final arriba un dels moments culminants de tota la celebració: la Rifa del Cóc. Els 15 metres de coca són sortejats entre els que han comprat tiquets. L'afortunat guanyador, que convida als assistents a l'acte a tastar el cóc, serà acompanyat fins a casa seva per la banda de música, amb el seu saborós premi.

Els cócs a la Terra Alta
Meix Boira, Loreto / Edicions Cossetània