Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Blai > Gastronomia

Sant Blai és un sant cristià que celebra la seva festa en ple fred hivernal, un moment de l'any en què abunden el mal de coll, la moquina i els encostipats. I és que sant Blai és invocat per a guarir aquestes afeccions "San Blai gloriós, lleva'm la tos". Una de les tradicions de la jornada és elaborar tot tipus d'aliments (pans, pastissos, pomes, cristines, cócs i blaiets, etc) de diferents mides i formes, que es porten en ofrena al sant i després es subhasten i cadascú es menja a casa seva una vegada beneïts.

Festa de Sant Blai
Falset (el Priorat)
Cada 3 de febrer, sigui feiner o sigui festiu, Falset celebra Sant Blai elaborant, passejant i rifant un impressionant "cóc amb recapte", una coca farcida que pot arribar a fer entre 10 i 20 metres de llargada i que, segons sembla, té propietats protectores contra el mal de coll i la resta d'inconvenients provocats pel fred de l'hivern.

Coca de Sant Blai a Vilafranca (els Ports) - el diumenge més proper al 3 de febrer. Al matí, missa solemne en honor a Sant Blai. Posteriorment, benedicció de caramels. Tot seguit convit de la Majoralia per a tot el poble, al Parador de Festes de Vilafranca. Seguidament, Ronda de Sant Blai pels carrers, encapçalada per la Rondalla i el Grup de Ball de Vilafranca. A continuació ha desfilat el carro que arrossegava la típica “Coca de Sant Blai”. A continuació, hi ha “joies” (curses d`equins) al Carrer Miralles del Carro. I a la tarda típica “Almoneda” (subhasta) en la que ixen a subhasta tot tipus de productes: dolços, pastes i animals. Així mateix s'ha sortejat la monumental Coca de Sant Blai, de més d'un metre de diàmetre.
Coquetes de Sant Blai a Amposta - recepta ilustrada per fer aquests dolços a casa.
Festes d'hivern i Coques de Sant Blai a Mequinensa (el Baix Cinca) - Festes d'hivern de Sant Blai i Santa Àgueda, el 3 i el 5 de febrer, respectivament. Amb l'elaboració i venda de les coques de Sant Blai, disfresses, etc
Cristina de Sant Blai a Lleida (el Segrià) - el dia 3 de febrer, sant Blai, és tradició, portar aliments a beneir a les parròquies per guarir-nos dels mals de coll. Així els fidels duen fruites, dolços i a la ciutat de Lleida és típic que la gent compri als forns artesans, uns brioixos amb ametlla per sobre que solen ser farcits de nata, crema, etc. Aquest suculent dolç és, doncs una tradició de fa molts anys i rep el nom de Cristina de Sant Blai.
Els blaiets a Reus (el Baix Camp) - dolços que es troben a les pastisseries de la ciutat però que també es poden fer a casa. Són unes galetes fetes de farina, sucre, mantega, aroma de llimona o vainilla, i sovint duen una marca amb la imatge de sant Blai. Si es vol que tinguin efecte guaridor contra la tos i els encostipats, s'han de portar a beneir a sant Blai. Sino, doncs simplement es mengen.
Festa de Sant Blai a Gorga (el Comtat) - el "Pa Beneït", en honor a Sant Blai, se celebra el primer diumenge de febrer amb la benedicció de gegantins pans.
Festa de la Dama a Teulada Moraira (la Marina Alta) - se celebra amb un berenar per Sant Blai, amb l'elaboració i benedicció d'una coca dolça en forma de silueta humana, Dama o Damo.
Coques i blaiets a Tivissa (la Ribera d'Ebre) - el dia de Sant Blai a Tivissa és típic menjar coques de Sant Blai i també galetes amb la figura del sant, anomenades blaiets. Una frase típica coneguda per tots els tivissans és: Sant Blai gloriós, cureu-me la tos.
Orelletes de Sant Blai a Palau d'Anglesola (el Pla d'Urgell) - en el marc de la Festa Major d'hivern, el 3 de febrer, en honor de Sant Blai, és tradició menjar orelletes. Un dolç típic de la festa que temps enrere s’elaborava a cada casa. Avui, sembla que aquesta tradició torna a recuperar-se. Des de fa uns anys, també és tradició compartir un sopar col·lectiu amb un entrepà de llonganissa i botifarra a l’hora del ball. En acabar la missa en honor al patró de la vila es canten els seus goigs. Telèfon: 973601314

Els cócs a la Terra Alta
Meix Boira, Loreto / Edicions Cossetània