Calendari: Festes d'Hivern > La Candelera > Altres celebracions

Festa de la Candelera

La pabordessa major obsequia amb bunyols i vi dolç

Comitiva de pabordesses entrants i sortints

El ram i el tortell

Un moment del Ball del Tortell a la Plaça Major

Esponellà celebra la Festa de la Candelera al voltant del Ball del Tortell, una dansa que té les seves arrels al segle XVI i que té per protagonistes a sis dones pabordesses que ballen amb un tortell i un ram de flors encintat a les mans.

Els actes previs

Les celebracions de la Festa de la Candelera comencen uns dies abans del 2 de febrer amb la capta de les pabordesses, que passen casa per casa amb una imatge a escala de la Mare de Déu de la Candelera i una bossa per recollir el que els vilatans vulguin deixar. Amb els diners recaptats es finança una part de les despeses de la festa.

El dia central de la festa

La tradició marca que la festa es celebri sempre el dia 2 de febrer, sigui o no cap de setmana. En l'actualitat, però, l’acte central de la festa es desenvolupa el dissabte següent al 2 de febrer. Hi participa bona part dels habitants d’Esponellà i compta amb l'assistència de nombrosos visitants procedents de les poblacions veïnes.

Les celebracions comencen al migdia, amb el tradicional ofici solemne amenitzat amb música a la parròquia d’Esponellà, que inclou la benedicció ritual de candeles. L'encesa d'unes primes candeles de cera, que cadascú porta de casa seva o que es reparteixen dins l'església, forma part del ritus de la diada de la Candelera. A Esponellà és la mateixa Església qui reparteix unes candeles a l'inici de la missa, que s'encenen durant la primera part de l'ofici.

El tortell, protagonista

Al sortir d’ofici es venen tortells i brunyols artesans que es poden comprar durant tot el dia i que també serveixen per a pagar les despeses que genera la festa. De tortells n'hi ha de tres tipus: els grans, rodons i amb un forat al mig; els més petits, ensucrats i també rodons amb un forat al mig; i finalment els pans o brioxos.

Les Pabordesses

L'epicentre de les celebracions és el Ball del Tortell, una antiga dansa que té com a element protagonista aquesta peça de rebosteria pròpia de les festes hivernals. El Ball del Tortell s’executa el mateix dissabte acabades les sardanes de després de dinar, a les 4. Es tracta d'una dansa molt senzilla que té lloc a la Plaça Major d’Esponellà i que serveix per donar el relleu a les pabordesses de l'any en curs.

La pabordessa té encomanades diverses funcions. Durant l'any vetlla per tot allò relacionat amb la Mare de Déu de la Candelera (a qui encarna) i és l'encarregada de l'organització de la festa del dia 2 de febrer. Actualment, a Esponellà hi ha tres pabordesses que s'encarreguen de que la festa surti bé: la d'Esponellà o Pabordessa major, i dues més, una del veïnat de Martís i l'altre del veïnat de Batllori.

El Ball del Tortell

El Ball del Tortell comença quan, acabades les sardanes, la cobla-orquestra es dirigeix fins a la casa de la Pabordessa major, que ofereix bunyols i vi dolç a tots els assistents. Acabat el refrigeri comença la "Passada": la comitiva dansaire l’obre l'agutzil i l'orquestra, seguits per les parelles de pabordesses. Les tres primeres representen a les Pabordesses sortints mentre que les tres de darrera a les Pabordesses entrants. Cada pabordessa desfila acompanyada i duu un tortell rodó enroscat al braç i una almorratxa plena de flors i de cintes de colors a la mà.

En arribar la comitiva a plaça té lloc el Ball del Tortell. La comitiva dóna tres voltes a la plaça. A mitja dansa les Pabordesses sortints efectuen el Relleu de Pabordesses: ofereixen el tortell i l'almorratxa amb flors i cintes a les entrants, passant aquestes a davant. Amb les pabordesses entrants a davant, es procedeix a efectuar tres voltes més a plaça.

Cada any, en record de la festa, el ram incorpora una nova cinta, de manera que en l'actualitat aquests rams duen una gran quantitat de cintes, algunes de les quals són molt antigues.

Un cop acabat el Ball del Tortell es balla la dansa tal i com es feia en els seus orígens, però aquesta vegada amb els vestits propis de l'època i ballat per un grup de diferents edats del mateix poble.

Per finalitzar la ballada -i la festa- la cobla interpreta la sardana curta anomenada "Bon dia Elionor”.

Apunts d'història de la festa

Sembla que la festa de la Candelera d'Esponellà es remunta al segle XVIII, tot i que els càrrecs de pabordessa sobre els que es sustenta ja són a la documentació de principis del XVII. Antigament la festa es celebrava sempre el dia 2 de febrer, caigués o no cap de setmana, i aquell dia era jornada no laborable al poble.

Amb l'esclat de la guerra espanyola de 1936-39 la festa es va interrompre i no va ser recuperada fins als anys 1940.

A partir de 1994 es recuperen alguns elements antics de la celebració, com el ball original i la sardana curta del final. Un dels actes més originals de la festa era la animada "Passada" que els músics feien casa per casa i que servia per recollir diners per a la festa.

El Ball antic de la Candela a Valls dins la tradició dels balls parlats
Moncunill Cirac, Lluis M. / Institut d'Estudis Vallencs