Calendari: Festes d'Hivern > La Candelera > Altres celebracions

Festa de la Candelera
Esponellà (el Pla de l'Estany)
Esponellà celebra la Festa de la Candelera al voltant del Ball del Tortell, una dansa que té les seves arrels al segle XVI i que té per protagonistes a sis dones pabordesses que ballen amb un tortell i un ram de flors encintat a les mans.

Festes decennals
Valls (l'Alt Camp)
Cada deu anys la ciutat de Valls es prepara per acollir una de les festes amb més tradició i història de Catalunya: les Festes Decennals dedicades a la Mare de Déu de la Candela. Així, des de fa més de dos segles, tots els anys acabats en “1”, Valls ha celebrat de manera ininterrompuda i de generació en generació les conegudes també com a “Festes de la Llum”.

Festes decennals de Valls - web oficial de les festes decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, celebrades per darrera vegada l'any 2001.
Aplec al Santuari de Massarrúbies (el Solsonès) - a Montpolt, el dia de la Candelera té lloc un aplec (Santa Àgata és tres dies més tard i es fa coincidir tot en un dia), en el qual es dóna la candela per a tothom i el pa beneït és sufragat per les cases de l'entorn.
Festa de la Mare de Déu del Blau de Lleida (el Segrià) - imatge que primitivament era venerada a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella, i que ja es troba datada al segle xv, ja que fou col·locada en aquell indret a l'agost de 1448, on va romandre fins que Felip V ordenà que la Seu Vella passés a convertir-se en quarter militar, iniciant, des d'aquell moment, el seu particular pelegrinatge fins al 1936 en què fou trossejada. Recomposta després d'aquella contesa, la imatge avui es troba a la catedral nova de la ciutat.
Festa de la Llum a la Seu de Palma (Mallorca) - el dia 2 de Febrer és un dia especial a la Seu de Palma. Per una banda la gran rosassa de vidres de colors de l’altar, la major de totes les catedrals gòtiques, il.luminada pel sol ixent es projecta damunt la paret de l’enfront i davall l’altra gran rosassa de ponent. Això, amb aquesta exactitud geomètrica, només passa demà. I per l’altra costat, dia 2 és la mare de déu del Candeler, la Candelera, “La Candelaria”. Commemorant el ritus de la purificació que les dones feien a Israel, als quaranta dies del naixement dels seus fills, es presentaven, mare i fill al temple. Es tancava així el ritual de la llei judaica, i ara es tanca el cicle de Nadal. Candeler, ve del llatí “candere”, brillar, candent. Tots, el bisbe i els canonges amb casulles i sotanes de festa gran. Es beneeixen les espelmes que s’havien de menester, un temps, durant tot l’any a les cases. Es per tant una festa de la llum, física i espiritual. A les 8 del matí es fa una processó per dins la Seu, amb les espelmes enceses, cantant el “Nunc dimittis servum tuum...”, l’himne que va entonar el vell Simeó, quan Maria li presentà Jesús al temple. L’encens omple de fum els rajos de colors que el sol provoca travessant les rosasses.
Festa de la Candelera a Sant Iscle d'Empordà, Aj. Serra de Daró (el Baix Empordà) - si la festa major del novembre és la dels homes, la del 2 de febrer és la festa de les dones, la festa petita. La tradició diu que tots els actes d'aquesta celebració han de ser organitzats per elles: s'ocupen de triar la orquestra (la cobla), de passar per les cases amb una bacina amb la mare de déu per recollir diners per pagar les despeses de la festa, etc Al matí missa cantada amb repartiment i benedicció de candeles i tot seguit dues sardanes. A la tarda, audició de sardanes i a la nit ball, en què per tradició, només paguen els homes: les dones tenen "entrada de gos" (entrada gratuïta). Telèfon: 972.757.120
Festa de la Candelera i Encantament de rotllos a Llorenç del Penedès (l'Alt Penedès) - el diumenge més proper al dia 2 de febrer (Mare de déu de la Candela), la parròquia organitza una activitat anomenada "L'encantament dels rotllos". En sortir de missa, hi ha una subhasta pública d'uns rotlles entre la gent assistent. Cada any un barri del poble organitza aquest esdeveniment. La recaptació obtinguda va a la parròquia de Sant Llorenç.
Festa de la Candelera i Sant Blai a La Tossa de Montbui (l'Anoia) - a l’església pre-romànica de la Tossa de Montbui. Missa solemne a les 12 del migdia amb cants de la Coral de Santa Maria d’Igualada. Benedicció de les candeles i dels fruits del camp. A totes les persones que hi assistexen se les obsequia amb una almosta d’avellanes, i es sorteja una panera de fruits secs i un tortell. Aquesta festa es organitzada cada any per la Fundació de La Tossa de Montbui.
La Candelera a Cabanes (l'Alt Empordà) Durant temps, el 2 de febrer, Cabanes també va celebrar la festa de la Candelera. Cada any, dues dones joves i casades, eren nomenades pabordesses. Els diumenges, elles o les seves filles, a l’hora del dinar, passaven per la cases proveïdes d’uns “cistellets” de plata, per recollir diners que servien per mantenir l’altar i organitzar la festa que consistia en una missa, sardanes i ball. Mentre en unes cases s’hi passava cada setmana, en d’altres només s’hi anava per la Festa Major i les grans diades. Passat Reis, es feia la “Capta del blat de moro”. Era una capta extra, just abans de la festa, en la qual es passava a tots els masos del terme. (El nom de la capta es deu a què en aquesta època els pagesos ja havien venut la collita). A la missa del dia de la Candelera, es feia el canvi de pabordesses i les que plegaven oferien un pa de crostons i un ciri a les noves pabordesses. En un moment de la cerimònia es donaven espelmes de colors i en el moment de recollir-les s’aprofitava per deixar una ofrena econòmica als “cistellets”.

El Ball antic de la Candela a Valls dins la tradició dels balls parlats
Moncunill Cirac, Lluis M. / Institut d'Estudis Vallencs