Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Els Traginers

Festa dels Traginers

La Torrada del Traginer

Traginers a la cavalcada

La cavalcada

Les curses

Cada diumenge abans de Carnaval, Balsareny celebra una gran festa que homenatja l’antic gremi dels traginers. Hereva de les celebracions dedicades a Sant Antoni la festa ha anat incorporant elements fins a esdevenir Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La Festa dels Traginers de Balsareny és una de les celebracions festives que ha fet popular la vila arreu de Catalunya i una de les celebracions més destacades del calendari festiu local. Declarada Festa d’Interès Turístic pel govern espanyol el 1970 i Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 1999, cada any ha seguit una trajectòria constant de millorament.

A principis del segle XX el gremi de traginers ja organitzava una festa lluïda i animada en honor al patró Sant Antoni del Porquet, que incloïa actes religiosos i balls de tarda i nit al Casino amb orquestra. Després de molts alts i baixos provocats per la guerra civil, la primera Comissió de la Festa dels Traginers nasqué l’any 1943.

En l’actualitat la festa ha anat incorporant més i més actes i s’ha convertit en un homenatge a l’antic gremi dels traginers, a la feina d'aquells homes que recorrien amb els seus carruatges plens de mercaderies els camins de la geografia catalana.

Estructura ritual

La celebració comença divendres amb el correfoc infantil i un concert jove. Les activitats continuen dissabte quan s'obren el Rebost, la Taverna i la Botiga del Traginer, i comencen les activitats protagonitzades per la mainada, amb les passejades amb Ruquetes i els Traginers Petits. També es fa el Joc de les Anelles, que consisteix a posar una corda entravessada al carrer d’on pengen unes anelles a una alçada prudencial que han de ser despenjades amb un bastonet que duen els concursants, muntats a cavall d’un animal al trot. Cada anella encertada té un premi. A la nit, amb el correfoc sènior, la primera ruta del traginer i el ball final.

El diumenge a primer a hora del matí es fa la Torrada del Traginer, l’esmorzar col·lectiu de tots els participants a la cavalcada. A partir de les vuit, els visitants poden aturar-se a qualsevol de les fogueres per tal de fer un bon esmorzar a base de llesques de pa torrat amb all, acompanyat de botifarres elaborades artesanalment. Tot seguit, es fan demostracions de treballs amb els animals, (esquilades i ferrades) i una demostració de com s'el·laboren artesanalment els embotits de porc.

Tot seguit, el mateix diumenge a mig matí es fa un dels actes més esperats de la festa: la gran cercavila dels traginers, una cavalcada històrico-retrospectiva de l’antic traginer de camí ral. Hi desfilen diferents modalitats de carros i carruatges de bast amb guarniments de tota mena, que van encapçalats per la bandera de sant Antoni portada per un banderer acompanyat de dos cordonistes, tots tres muntats a cavall. També hi participen els elements de la cultura popular local, com el Ball de Bastons, el Ball de la Faixa o l’Esbart Sant Esteve, i d’altres indrets, com trabucaires, gegants i nans, bandes i conjunts musicals antics. Tots els participants de la desfilada són beneïts pel mossèn. Antigament, durant aquesta cercavila es feia una col·lecta per tot el veïnat per ajudar a subvenir les despeses de la festa.

Després de dinar es fan curses d'ases, ponis, mules i cavalls al Castell. Antigament després de la cursa, i abans del ball, es feia el joc de les anelles, que consistia a posar una corda entravessada al carrer d’on penjaven unes anelles a una alçada prudencial que havien de ser despenjades amb un bastonet que duien els concursants, muntats a cavall d’un animal al trot. Cada anella encertada tenia un premi. Un altre costum que perdurà uns anys fou la rifa d’un porc.

Durant tot el dia es pot assistir al Mercat del Traginer amb tot tipus de productes relacionats amb els antics transportistes. Dues altres activitats consolidades en el model de festa actual són el concurs de fotografia i el festival folklòric al camp d’esports. Un altre costum que perdurà uns anys fou la rifa d’un porc.

L’ofici de carreter
Castellví Martí, Lluís / Museu Comarcal de la Conca de Barberà
Aquest llibre explica amb tot detall i amb abundants fotografies tot el ...

El tragí popular al Pallars Sobirà. Estudi i descripció dels mitjans de transport emprats a la comarca
Violant i Simorra, Ramon / Llibreria l'Escon
És un extens tractament del transport individual (amb les mans o amb l'ajut ...

Diccionari de l’ofici de traginer: cavalls i guarniments
Puig i Gubern, Magí / TERMCAT, Centre de Terminologia
Aquest diccionari pretén ser un recull exhaustiu de l’extens i ric lèxic ...

Pels camins
Diversos autors, / Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera
Conferències de les XII Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses celebrades ...

El Carro d'Anglesola. La construcció d'un carro garber
Diversos autors, / Societat Sant Antoni Abat Anglesola i Ajuntament d'Anglesola
Aquest DVD recull l'experiència de la construcció del Carro Garber d'Anglesola ...

llegir
Carros de l’Alzinar de la Roca i eines de carreter de Can Marxant, patrimoni pagès i menestral a la Plana de Vic
Diversos autors, / Revista d'Etnologia de Catalunya, 30
La recerca etnogràfica que presentem ha significat l’inventari i documentació ...