NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Santa Eulàlia > Festes majors


Festa major de Santa Eulàlia
Roquetes, Aj. Sant Pere de Ribes (el Garraf), 12 de febrer i cap de setmana proper


Ball de bastons


Els gegants de Roquetes


La Dragona


El Ball de Diables


 

L'extensíssim repertori de balls i altres elements de la cultura popular local protagonitza la cercavila d'anada i tornada a l'ofrena floral a la patrona Santa Eulàlia, epicentre de la festa major que té lloc cada any pels volts del 12 de febrer.

La localitat de Les Roquetes (Aj. Sant Pere de Ribes) celebra, cada any el cap de setmana més proper al dia 12 de febrer, la seva Festa Major en honor de Santa Eulàlia. L'esdeveniment comença a festejar-se a l'inici del mes de febrer i molts anys s'encavalca sovint amb les celebracions pròpies de les festes de carnaval.

La Festa Major tal i com es celebra en l’actualitat s’inicia l’any 1973, sense que hi hagués cap tradició i amb la participació de colles provinents de Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Sitges.

Els actes comencen la vigília al migdia amb l'anunci de la festa, fet amb una traca i l'esclat de morterets. Durant la tarda una xocolatada popular al casal d'avis i el Gran Ball de Festa Major al Centre Cívic l'Espai constitueixen els principals actes de la jornada prèvia.

Les matinades obren el dia central de la celebració, el dissabte més proper al 12 de febrer. A continuació, la missa solemne en honor a la patrona, que es concelebrada pels sacerdots de la comarca del Garraf i cantada per la Coral del Casal d'Avis. Un dels moments més rellevants d'aquesta cerimònia és l'ofrena floral en honor a Santa Eulàlia i a la sortida, l'oferiment d'una copa de cava a tots els assistents.

Acte seguit, l'Agrupació de Balls Populars ofereix una cercavila pels carrers de la localitat en què hi prenen part tots els balls propis de la localitat: el Ball de Diables "Els Diabòlics" (des de 1981), el Ball de les Cintes (1974), el Ball de Bastons (1974), La Bolanguera (des de 1980), Ball de Panderetes (1984) i el Ball de Cercolets (des de 1981).

En aquesta cercavila també hi participen els gegants Joan i Eulàlia, noms dels patrons de Roquetes, que foren estrenats el 1982 i renovats el 1993. També hi participen els 12 capgrossos, que ballen el ball d'"El Patatuf" i una versió pròpia del ball de "la Raspa". També hi participen dues peces de bestiari de foc: el Duc, representació del duc reial, una au rapinyaire extingida del massís del Garraf, i la Dragona. La Dragona és un drac amb figura femenina que va néixer coincidint amb la diada de Sant Jordi, el 22 d’abril de 1995, de la mà de Merche Arque. Fins aleshores havia estat el Drac de tres caps de la veïna Sant Pere de Ribes, la bestiola d’escames que havia passejat el foc per les festes majors de Roquetes.

Un cop acabada la cercavila, una ballada de sardanes i una espectacular traca de Festa Major tanquen les activitats fins l'hora de dinar. Durant la tarda un espectacle de teatre o varietats clou les activitats del dia més important de la festa major.

A partir d’aleshores, els actes són protagonitzats per la quitxalla, amb una ofrena floral infantil a la patrona i tot un seguit d'activitats infantils com concerts o teatre.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Sant Pere de Ribes


  6998 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Les Roquetes. Una aproximació a la seva història
Muñoz de Morales, Mary / Grup d'investigadors de Les Roquetes
Publicat al mes d’abril de 1997, amb un pròleg del historiador vilanoví ...



Associació de Festes Populars de Les Roquetes
carrer Barcelona, 83, 2
08812 Les Roquetes (el Garraf)
93.814.36.86/93.893.27.20

Agrupació de Balls Populars de Les Roquetes
https://www.abplesroquetes.com/
Centre Cívic l'Espai, s/n
08812 Les Roquetes (el Garraf)
93.814.15.16
agrupalesroquetes@hotmail.com



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org