NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Santa Eulàlia > Festes majors


Santa Eulàlia és patrona de Barcelona, de molts pobles lleidatans de les comarques pirinenques i de Pallejà (Baix Llobregat), Esparreguera (Baix Llobregat) i Banyeres del Penedès (Baix Penedès), entre d'altres. Tots ells celebren actes festius en aquestes dates.


il·lustració de la notícia
 Festa major de Santa Eulàlia
Roquetes, Aj. Sant Pere de Ribes (el Garraf)
L'extensíssim repertori de balls i altres elements de la cultura popular local protagonitza la cercavila d'anada i tornada a l'ofrena floral a la patrona Santa Eulàlia, epicentre de la festa major que té lloc cada any pels volts del 12 de febrer.


il·lustració de la notícia
 Festes de Santa Eulàlia
Barcelona (el Barcelonès)
Les festes de Santa Eulàlia de Barcelona estan basades en la figura d'una jove llegendària que amb els anys va esdevenir copatrona de la Ciutat Comtal. Durant una setmana, tant els carrers del barri de Ciutat Vella com els de Sarrià són l'escenari d'una tradició ben arrelada i renovada.


il·lustració de la notícia
 Festa major de Santa Eulàlia
Pallejà (el Baix Llobregat)
La festa major d'hivern de Pallejà s'estructura al voltant del 12 de febrer, dia festiu a la població, i el cap de setmana més proper a aquesta data. Dos dels actes més emblemàtics de la festa són les Torrades, el sopar popular cuit al foc del 12 de febrer a la nit, i la trobada gegantera.


Festa Major de Santa Eulàlia a Erill-la Vall (l'Alta Ribagorça) - Erill-la-vall té un temple dedicat a santa Eulàlia, i en honor seu s'ha celebrat sempre una festa molt popular i participada. La vigília, cercavila per tot el poble, i es prepara la "cambra": als baixos de la casa de la vila o qualsevol casa del poble es preparen coques i vi en abundància, tant pels que venien d'altres pobles com per la mateixa gent del lloc. El dia 12, festa de la santa, ha estat el gran dia d'Erill, amb celebració de missa d'àngels (cantada pels infants), cant de goigs, un bon àpat i ball als sons d'un acordió.
Festes de Santa Eulàlia a Banyeres del Penedès (el Baix Penedès) - festes en honor a la patrona del municipi. Amb missa dedicada a la santa, exposicions, el Festival Internacional de Música Banyeres (des del 2005) i d'altres activitats.
Festa major d'hivern a Esparreguera (el Baix Llobregat) - el dia 12, campanades a càrrec dels Amics del Campanar d’Esparreguera, ofici concelebrat en honor a la santa, ballada de sardanes, i moltes altres activitats durant els dies anteriors i posteriors, com el Correfoc de Santa Eulàlia i la Diada Castellera, amb les colles locals. Telèfon: 93.777.18.01
Santa Eulàlia a la Vall d'Aran - Arròs la té com a patrona, i el dia de la seva festa li canten: "Arròs per patrona/vos té en gran veneració,/de Déu sou tan estimada/pel martiri gloriós./Vulgueu sempre ajudar-nos/a tots els fidels d'Arròs." Així mateix, a la Val d'Aran, també trobem el poble d'Unya que la té per patrona de l'església amb tradició festiva local.
Festa major petita a Éller (la Cerdanya) - en honor a santa Eulàlia es feia la Festa Major petita (ja que la gran és per Sant Joan), amb ball amb manubri. La devoció que el poble té vers la santa ha fet que s'atribueixi a la seva intercessió algunes desgràcies ocorregudes al poble (com quan un dia de fort vent va caure una part del campanar a terra). Per Santa Eulàlia, al febrer, el sol només toca Éller amb els seus raigs a primeres hores del matí.
Festa major de Santa Eulàlia de Puig Oriol, Aj. Lluçà (el Lluçanès) - festes centrals del municipi de santa Eulàlia de Puig Oriol (Lluçà). Amb els tradicionals balls d'orquestra major, disco mòbil, teatre mòbil, nit jove, i concerts de cantautors i música tradicional, sopar popular i espectacles infantils ben diversos. Telèfon: 93.855.40.62
Festa major d'hivern al barri de Santa Eulàlia, Aj. l'Hospitalet de Llobregat (el Baix Llobregat) - s'hi celebren un correfoc, matinal de jocs, una plantada dels gegants i bestiari del barri, ball de festa major i la "Festa de les Olles" activitat de caire popular i gastronòmic, desapareguda a començaments del segle XX i recuperada per la Comissió de festes. Diversos bars i restaurants del barri ofereixen tast de menjars cuits a la cassola. Es un tast de menjars populars de cullera, previ pagament d'un tiquet, que inclou una cassoleta de ceràmica i un got.
Festes de Santa Eulària des Riu (Eivissa) - festes patronals, pels volts del 12 de febrer. El dia 12, repicada de campanes, missa cantada a l'església de Santa Eularia, processó i ball pagès. La resta de dies hi ha concerts, exposicions, concursos de pintura, de vi pagès, de poesia, partits de futbol i tenis taula, tallers, etc Telèfon: 971.33.28.00

Enviar articleEnviar enllaç



Les Roquetes. Una aproximació a la seva història
Muñoz de Morales, Mary / Grup d'investigadors de Les Roquetes
Publicat al mes d’abril de 1997, amb un pròleg del historiador vilanoví ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org