Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Santa Eulàlia > Festes majors

Festa major de Santa Eulàlia
Pallejà (el Baix Llobregat), 12 de febrer i cap de setmana proper

El correfoc

Ballada de gegants

Dibuix dels gegants i gegantons

La festa major d'hivern de Pallejà s'estructura al voltant del 12 de febrer, dia festiu a la població, i el cap de setmana més proper a aquesta data. Dos dels actes més emblemàtics de la festa són les Torrades, el sopar popular cuit al foc del 12 de febrer a la nit, i la trobada gegantera.

Pallejà celebra el cap de setmana més proper el dia 12, dia festiu a la població, la Festa Major d'hivern en honor a Santa Eulàlia.

Els actes s'inicien amb diferents esdeveniments culturals com la Mostra Local (des de 1991), però és el correfoc de la vigília a càrrec dels Dimonis de Pallejà (des de 1986) i de diverses colles convidades el que marca l'inici de les celebracions.

L'endemà les activitats s'inicien amb una xocolatada infantil i la trobada de col·leccionistes de plaques de cava; durant tot el dia s'intercalen les activitats pels més petits i els joves. Durant el vespre té lloc un dels esdeveniments més característics de la festa, el Traspàs de "50ons" a la Sala Gran del Castell, un acte durant el qual els que fan 50 anys l'any anterior donen al relleu als d'enguany.

El dia 12 és el dia central de la celebració. Al matí es fa l'ofici en honor a Santa Eulàlia, que compta amb la participació de la Coral Pau Casals. Tot seguit es fa una cercavila dels gegants de la ciutat, que fan una ballada conjunta a la Plaça del Castell.

A Pallejà hi ha una parella de gegants i una parella de gegantons. Els gegants vells (1994) es coneixen per Martí i la Laieta, en honor a la patrona i al copatró del poble, i representen dos pagesos. Els nous (2015), Oleguer i Clara, són dos gegantons que representen dos personatges històrics del castell de Pallejà, Oleguer Sauló Castell i Clara Aiguadé Molinada. Ell porta una maqueta del castell de Pallejà a la mà esquerrà i ella una gerra d’aigua a la mà dreta. Tots ells van ser construïts al taller Sarandaca de Granollers.

Per la tarda, una ballada de sardanes es l'interludi abans d'iniciar-se un dels moments més esperats de les festes: el sopar popular, popularment conegut com les Torrades de Festa Major.

Les Roquetes. Una aproximació a la seva història
Muñoz de Morales, Mary / Grup d'investigadors de Les Roquetes