Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Medir > Aplec de Sant Medir

Aplec de Sant Medir

Una família de Sant Cugat dels anys 40

Preparant la carn

Ballada de sardanes

Gegants i castells

Cada 3 de març, i també la seva vigília, centenars de santcugatenques i santcugatencs s'atansen a peu a l'ermita de Sant Medir per celebrar-hi una trobada gastronòmica-festiva popular que és una de les tradicions més arrelades i estimades de la vila.

L'Aplec de Sant Medir és una trobada de caire festiu i gastronòmic que cada any es celebra, els dies 2 de març a la nit i sobretot el 3 de març, a l'ermita de Sant Medir. El dia 3 de març és un dia de festa local a Sant Cugat, però si aquest dia cau en dissabte, també hi acudeixen els santcugatencs que treballen fora.

L'ermita, la confluència de l'aigua i el meder

Situada al bell mig de la Serra de Collserola, a l'anomenada Vall de Gausac o Vall de Sant Medir, l'ermita és envoltada per dues fonts, la de Sant Medir, al costat d'un arbre monumental, i la "del Manyu", més recent i situada al camí que ve des de Barcelona. Ambdues fonts, i la riera que en surt, coneguda per la Riera de Sant Medir, haurien tingut un protagonisme original en la celebració, sobretot si tenim en compte que meder significa, en llengua ibèrica, "riu".

Qui sap doncs, si la festa es remunta a temps precristians, com un aplec primaveral situat a redós d'aquesta riera, anomenada de Sant Medir, ben propera a Sant Cugat. És més que probable que els nostres avantpassats anessin aquest dia a aquesta indret, la confluència de dos cabals d'aigua (un indret sagrat segons la religiositat arcaica) per celebrar-hi una trobada. Qui sap, també, si la trobada era per fer una ofrena a les divinitats de l'aigua, potser per demanar-los pluja o per agrair-los l'aigua que brolla d'aquestes fonts, fonamental per a la subsistència d'aquells temps. Tot això forma part de les suposicions, perquè, evidentment, no en tenim cap rastre escrit. El cristianisme substituí les divinitats pel Sant Medir, deixant constància de la referència al riu, canvià els ritus, però no pogué variar el fet de trobar-se, aquest dia en aquest indret, al bell mig de Collserola.

Tots aquests sortidors d'aigua, tant les fonts com la riera, són, dit de pas, en un estat lamentable en l'actualitat.

L'aplec avui

En l'actualitat, aquesta celebració dedicada al co-patró de Sant Cugat comença la vigília a la nit quan els més joves fan nit a redós de l'ermita. El dia fort de la celebració és l'endemà, 3 de març al matí, quan centenars de santcugatencs i altres ciutadans dels pobles del voltant, famílies senceres i colles d'amics, fan una caminada a peu fins a l'ermita.

L'ermita, que ha estat restaurada i condicionada de dalt a baix des de fa molts anys pels membres de la Penya Regalèssia, és engalanada per a l'ocasió. Quan arriben a l'Esplanada del Miracle, els santcugatencs tenen per costum entrar a l'ermita i dipositar un ciri a la imatge del sant que hi ha a l'interior. Aquest dia es reparteixen unes faves, rèplica de les que cultivava el sant i que hom considera que duen sort.

Al matí es fa l'ofici solemne de Sant Medir cantat pels antics escolans del Monestir de Sant Cugat i tot seguit es fa una ballada de gegants i una actuació castellera. Des de l'any 2005, els gegants de Sant Cugat, en Joan i la Marieta, participen de la celebració anant a peu des del Monestir fins a l’ermita en un recorregut que dura unes 4 hores. En acabar els actes del matí l'alcalde de Sant Cugat condecora als gegants amb una gran fava de record que pengen al seu vestit i que certifica la seva assistència a l'Aplec.

La jornada continua amb un gran dinar que cadascú es porta de casa seva i que es cou en petits focs distribuïts pels voltants de l'ermita. Acabat l'àpat gastronòmic es ballen sardanes. A mitja tarda tothom va tornant a peu cap a casa seva des d'aquest espai natural incomparable que guarda, encara avui, el misteri d'unes faves.

Penya Regalèssia
Josefina Mascareñas, s/n