NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Aplecs i peregrinatges


Aplec dels perdons
Sardanes i arròs a l'ermita de Santa Cristina
Lloret de Mar (la Selva), Segon diumenge de Quaresma


L'ermita de Santa Cristina


Preparant l'arrossada


 

Cada segon diumenge de Quaresma té lloc a l'ermita de Santa Cristina de Lloret de Mar el tradicional Aplec dels Perdons, una celebració que consisteix en una anada a peu fins a aquesta ermita, on tenen lloc, matí i tarda, les tradicionals ballades de sardanes i una arrossada popular.

L'ermita de Santa Cristina, situada a tres quilòmetres de Lloret de Mar, és el punt d'arribada de dues de les festes més importants de la vila. La primera és Sa Relíquia, una processó marítima fins a l'ermita que es celebra el dia de la patrona, el 24 de juliol. La segona és l'Aplec dels Perdons, la caminada i arrossada popular que es fa cada segon diumenge de Quaresma i que culmina amb una gran ballada de sardanes.

L'ermita de Santa Cristina ja figura coneguda com a ermita l'any 1376, però no fou fins als anys 1764-72 que, gràcies a la creixent devoció popular, s'edificà del santuari d'estil barroc neoclàssic actual.

Història de l'Aplec

La tradició d'anar a l'ermita de Santa Cristina, cada segon diumenge de Quaresma, per tal d'obtenir indulgències està documentada almenys des del segle XVI. El rector Jaume Felip Gibert, en la seva Consueta de l'any 1592, diu: “Mars. - Nota que lo segon diumenge de Quaresma són los perdons a St.ª Christina; és costum anar allí dit diumenge a dir les vespres y sermó - quan n'(h) i ha - y relíquia”.

El nom dels "perdons" fa referència a les indulgències que l'església concedia als fidels que durant les vespres o el dia del segon diumenge de Quaresma - diada dels Perdons -haguessin confessat i combregat i fessin les oracions acostumades a l'ermita.

L'Aplec dels Perdons, avui

L'anada a l'Aplec dels Perdons és organitzada per Xino-Xano i comença ben d'hora al matí quan la comitiva arrenca des de la Plaça de la Vila amb destí a l'ermita. La caminada inclou alguna visita cultural (jardins de Santa Clotilde, de Can Roviralta) i un esmorzar popular que es celebra en algun indret del camí.

Una vegada a l'ermita es celebra un ofici i altres actes religiosos que donen pas a una audició de sardanes a l'esplanada del pi de darrere el santuari i a una arrossada popular oberta a tots els assistents. A la tarda continuen les tradicionals ballades de sardanes.

La relíquia de la costella de santa Cristina, perduda l'estiu de 1936, hi és substituïda per una altra, més petita, que puja l'Obreria de Santa Cristina, l'entitat organitzadora de la festa. L'Aplec és el moment en què es fa la proclamació de les obreres de Santa Cristina de l'any en curs.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Associació Xino Xano


  5952 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Associació Xino Xano
http://www.xinoxano.org
Av. de Vidreres , 58
17310 Lloret de Mar (la Selva)
972.372.268
info@xinoxano.org

Ajuntament de Lloret de Mar
http://www.lloret.cat/
Plaça de la Vila, núm. 1
17310 Lloret de Mar (la Selva)
972.36.18.00



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org