Dimecres, 8 de maig de 2024 | Miquelet    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'oli nou > Festes a la D.O Baix Ebre-Montsià

Ambient a la fira

Visita al molí

Stand amb oli del Godall

Degustació culinària

Durant dos dies el Godall celebra una festa dedicada a donar a conèixer les virtuts de dos dels seus productes autòctons, l'oli i els espàrrecs, amb degustacions, visites guiades, concursos i altres activitats per a tothom.

El Godall, les oliveres i l'oli

La festa va néixer l'any 2004 amb motiu de la inauguració d'un molí nou situat al Camí Vell d’Amposta, s/n, amb un procés de recepció, molturació, emmagatzematge i envasat més modern, que té com a resultat una major qualitat del producte final “l’oli d’oliva”, en les seves dues varietats “Oli d’Oliva Verge” i “Oli d’Oliva Verge Extra”.

El molí treballa en dues línies separades, una amb un decanter de 75 tn/dia per les olives plegades del terra i un altre de 45 tn/dia per les olives collides al “vol” en xarxes. L'any 2006 es recullen una mitjana de 1.500 tn/campanya d’olives bàsicament del propi terme municipal, de les varietats Morruda (40%), Sevillenca (40%) i Farga (20%).

Al Godall, el procés de l‘oli comença a partir de novembre amb la recollida de les olives però no és fins al febrer-març que es comença a envasar i comercialitzar, després d’haver estat un mes reposant. L'objectiu de la celebració és donar a conèixer les virtuts nutricionals, terapèutiques i culinàries d'aquest element essencial de la dieta mediterrània.

La festa

Durant dos dies es poden visitar de forma guiada el molí de la Cooperativa i també un molí antic, els stands dels diferents expositors i una exposició d’eines antigues relacionades amb el procés d’elaboració de l’oli, exposicions, etc. També hi ha lloc per la degustació de l'oli novell de la temporada -en les seves varietats Verge i Extra Verge-, i el tast de plats fets amb espàrrecs, també típics del terme.

La festa comença dissabte de bon matí amb la obertura de la fira, un esmorzar popular i tradicional del territori amb productes locals i vistes al Molí i a les oliveres mil·lenàries que hi ha al municipi. Al migdia, inauguració oficial de la fira amb els representants polítics i del sector i l'actuació de l’Agrupació Musical de Godall. A la tarda hi ha activitats diverses (concurs d'espàrrecs, concurs d’all i oli, concurs de pintura pels més petits, dansada de jotes, vermut musical....).

Diumenge el dia comença també amb un bon esmorzar popular i tradicional del territori, una tirada de bitlles i les visites guiades. A la tarda hi ha activitats diverses (mercat popular, concurs de menjars fets amb espàrrecs, etc).

Mil·lenària
Plaça Maria Teresa Blanch