NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 23 d'abril de 2024 | Jordi | Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Altres celebracions


Festa de la Llana i del Casament a Pagès
L'enllaç ideal, fet festa
Ripoll (el Ripollès), diumenge següent al cap de setmana de la Festa Major


La núvia arriba muntada sobre una mula al Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll


Les multituds acompanyen els nuvis en aquest dia tant especial per a ells


Tosa amb tisores, a càrrec de pastors de tota la vida


Sortida d'ofici


Balls tradicionals


 

Un casament de somni: ell, damunt d'un cavall; ella, damunt d'una mula, carregada amb tota la dot que li oferirà. Any rere any, la Festa de la Llana i Casament a Pagès rememora com es casaven els hereus i les pubilles de les famílies benestants de la comarca durant el segle XIX i les pràctiques del treball quotidià dels pastors del Pirineu català.

Les parelles de nuvis ripollesos que volen casar-se d'una manera singular tenen la seva oportunitat d'or cada mes de maig, quan se celebra una festa, nascuda el 1967, que volia homenatjar la tradició llanera del Ripollès, representant-hi les activitats més populars de la vida dels pastors en retornar els ramats de les terres on havien hivernat, celebrant l'arribada a la llar amb grans festes.

L'èxit de la festa va convèncer els organitzadors perquè la complementessin, des de 1971, amb un altre acte, la representació d'un casament a pagès a l'estil tradicional, acte que revestia la diada amb una pletòrica grandesa. D'aquesta manera, Ripoll viu dues festes en un mateix dia, declarades d'interès turístic estatal.

Tot i que hi ha hagut anys en què l'organització ha hagut de contractar puntualment una parella d'actors perquè fingís el casament, tot Ripoll prefereix que els protagonistes sigui alguna parella que visqui la festa amb tota la seva intensitat. Així, per bé que hi havia hagut anys en què hi havia cua per casar-se segons els costums de les antigues famílies benestants, actualment molts es pensen que continua havent-n'hi i no gosen inscriure's. Aquest prejudici provoca, paradoxalment, que la festa corri perill de desvirtuar-se.

Casament a Pagès

La comitiva del nuvi surt de la casa familiar a 2/4 d'11, muntat sobre un matxo, per arribar a la casa pairal on l'espera la núvia. Mentre el padrí llegeixi el vers, a l'exterior del mas té lloc un espectacle parateatral i entremaliat, conegut com a La Petició.

Nuvi i núvia es dirigeixen puntualment cap al monestir, on té lloc l'ofici religiós, presidit pel rector del Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll. La cerimònia compta amb la participació de nombroses personalitats del país que acudeixen a l’acte com a padrins de noces i de multitud de veïns i visitants. Un cop acabat l'enllaç, l'organització ofereix a la parella de nuvis el ball de l'Espunyolet.

Mentre a dins del monestir se celebra el casament, a l'exterior té lloc una ballada de gegants, balls tradicionals i l'exhibició d'un grup de falcons. Quan s'acaba la cerimònia religiosa, els gegants de Sant Joan de les Abadesses i Ripoll ballen per a la parella, que, alhora, també han de protagonitzar el Ball del Roser.

Acabada la festa, els nuvis es dirigeixen a l'ajuntament, on són rebuts per les autoritats, surten a la balconada i reben dels tonedors un matalàs de matrimoni confeccionat amb la primera llana de les ovelles, acabada d’esquilar. Els assistents poden degustar la tradicional coca i llonganissa, i el típic porró de vi.

Festa de la Llana

La Festa de la Llana va ser creada l'any 1967 pel Centre d'Iniciatives i Turisme de Ripoll amb la idea de mostrar les tasques que els pastors feien durant l’època de la tosa, el moment de canviar la pell a les ovelles i xais, una tasca que es fa amb l’objectiu que no pateixin tant a l’estiu.

Un ramat de 200 ovelles surt de l'Hostal de Rama en direcció a Ripoll a les 9 del matí. Quan hi arriba, tenen lloc les tradicionals mostres d'oficis del ram de la llana: tosa amb tisora a càrrec de pastors de tota la vida -i, per això mateix, d'edat força avançada-, de matalassers i de filadores amb fus.

A 3/4 d'11 comença el concurs d'esquilar ovelles amb màquina elèctrica, una de les activitats més espectaculars de la jornada, amb la participació de pastors del País Basc i tot. Durant tot el dia, a més, la plaça de l'Abat Oliva roman ocupada per una fira de productes agroalimentaris del Ripollès.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Ripoll


  10371 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





La Llegenda del Bóc de Can Vernet
Diversos autors, / Profeslo (Promotora de Festes Locals)
Aquest llibret pretén acostar la Llegenda del Boc de Can Vernet als més ...



Ajuntament de Ripoll
http://www.ajripoll.cat
17500 Ripoll (el Ripollès)
972.714.142

Centre d'Iniciatives i Turisme
Plaça de l'Abat Oliba, s/n
17500 Ripoll (el Ripollès)
972.702.351
turismeripoll@yahoo.es



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org