Calendari: Festes de Primavera > Altres festes d'abril > Altres celebracions

Setmana de la televisió apagada

Cartell Televisió Apagada 2004

Atura l'addicció, apaga la TV

El logotip de la xarxa que impulsa la campanya

Una acció teatral a Vancouver

Una proposta sorgida de diferents col·lectius de la societat civil nord-americana i difosa gràcies a Internet que insta a experimentar els beneficis derivats de tenir apagats tots els aparells digitals durant, almenys, una setmana sense interrupció.

Aquesta campanya, coneguda amb el nom anglès de "Turn Off TV week", va començar a finals dels anys 90 impulsada per associacions i col·lectius nord-americans. La campanya pretén conscienciar al ciutadans sobre el paper que juga la televisió en les seves vides alhora que els anima a provar els beneficis que es deriven de tenir la televisió apagada.

La creació i desenvolupament d'una diada d'aquestes característiques va néixer de tot el seguit de reflexions al voltant dels aparells digitals així com de les inquietuds que provoca la seva generalització. Els impulsors de la campanya volen que cadascú es conscienciï, a títol personal, tot formulant-se preguntes del tipus: Quin tipus de principis hi ha darrera la televisió? Quin paper juga la televisió i els mitjans digitals en les nostres vides? Qui controla els continguts? I el que és més important, que deixem de fer, mentre mirem la pantalla?

Així doncs, amb el lema "Apaga la TV, encén la vida", diferents col·lectius nord-americans, amb el suport del col·lectiu antipublicitari canadenc "Adbusters" cada any es posa en marxa aquesta proposta que convida a la gent a trobar-se més amb els amics, a llegir o passar estones sense fer res per comptes de mirar una pantalla. Els organitzadors desafien a viure set dies sense TV per descobrir una altra manera de veure les coses i de viure el present, una altra manera de relacionar-se amb l'entorn i d'implicar-se activament amb la realitat.

La implantació i popularitat d'aquesta diada és difícil d'avaluar, doncs es tracta d'una festivitat que es desenvolupa a l'interior de cada casa. De totes maneres és una d'aquelles iniciatives que s'han desenvolupat gràcies a les possibilitats de la Xarxa Internet, que permet als seus organitzadors difondre tot tipus de materials multimèdia relacionats amb la filosofia de la celebració.

El ball parlat de Sant Pere Ermengol
Palacín i Artiga, Albert / Editorial Virgili & Pagès
Inclou el text del ball parlat de Sant Pere Ermengol a la Guàrdia dels ...

Halar, cuina gitana a Catalunya
Diversos autors, / Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
Aquest llibre és una iniciativa del Pla Integral del Poble Gitano i és ...

llegir
Festa i espai metropolità (II). Algunes reflexions sobre la Feria de Abril que se celebra a Catalunya
Moya i Domenech, Bienve / Diari Avui
En teoria aquesta Feria s'anuncia com una imatge catalana de la de Sevilla ...