NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Aplecs, mercats i fires


Mercat dels tortells
A buscar el tortell de rams!
Bàscara (l'Alt Empordà), Diumenge anterior al diumenge de Rams


El tortell, protagonista


Tortell del Ram petit


Tortell gran


Tortell bascarenc, de pasta fullada


Aspecte del Mercat


 

Cada diumenge abans de Rams, Bàscara acull el tradicional Mercat de Tortells, una fira artesanal que gira al voltant d'aquesta dolça menja que, a les comarques gironines, els fadrins acostumen a regalar als seus fillols el dia de Rams.

El tortell

El tortell és un pastís de pasta fullada o d'una altra massa en forma de rotllana (amb un forat al mig) i farcit d'altres productes.

Aquest pa ritual és un element molt important de la nostra tradició cultural, s'anomena de diverses maneres i té peculiaritats segons la zona i la celebració festiva durant la qual és consumit. El Tortell de Nadal, també conegut per "Rabassa" és propi de l'Alt i el Baix Empordà, mentre que el Tortell de Ram és propi de diverses comarques gironines. Aquests dos tortells el regalen els padrins als seus fillols i són anteriors al Tortell de Reis i a la Mona de Pasqua, respectivament. A les Terres de l'Ebre se'ls anomena "tortelles", mentre que al Pirineu s'anomenen "redorts".

Alguns tortells, com el de Reis, són farcits de nata i crema i contenen una figureta al·lusiva a la festa i una fava amagada a dins, que assenyala al qui haurà de pagar-lo.

Segons alguns analistes, aquests tortells de forma circular podrien haver estat en temps remots, ofrenes casolanes de caire religiós abans que llaminadures producte de la confiteria.

El tortell del Ram i Bàscara

El centre de Bàscara es converteix, durant tot el diumenge anterior al diumenge del Ram (el cinquè diumenge de Quaresma), en una gran fira dedicada al tortell del Ram.

No hi ha gaires dades històriques sobre des de quan se celebra el Mercat dels Tortells però hom creu que podria ser hereu d'una fira nascuda l'any 1263 gràcies a la intervenció dels reis catalans. Se sap que tingué gran importància des de finals segle XIX fins a l'esclat de la guerra de 1936-39. La fira va ser recuperada per l'Ajuntament i un grup d'entitats i de comerciants de la vila l'any 1985.

A les parades del mercat es poden trobar diferents tipus de tortells, com els de massapà, que poden ser grans o petits i estar farcits de fruita confitada o pinyons, i els anomenats "bascarencs" un tipus de tortell fet amb pasta de full i que poden estar farcits de canyella o xocolata.

També hi ha, com en altres fires, productes artesanals de la comarca (formatges, embotits, coques i pans, mel, patés, melmelades i confitures). El Mercat es complementa amb activitats culturals tals com tallers pels més menuts, espectacles infantils i actuacions musicals.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


  5321 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Bàscara
http://www.bascara.cat
Pl. Major, 2
17483 Bàscara (l'Alt Empordà)
972.560.007
ajuntament@bascara.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org