NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Aplecs, mercats i fires


Fira Mercat i Monacàlia
Navarcles (el Bages), Cap de setmana d'abril


Un moment de la fira medieval


Recreació medieval al carrer


Alguns dels actors


Casament del noble Sal·la amb na Ricardis


 

Navarcles celebra cada any la Fira-Mercat, un esdeveniment comercial tradicional que inclou una fira medieval amb espectacles de carrer que recreen diferents aspectes de l'activitat diària dels segles X i XI al municipi.

Cada any el dissabte i diumenge abans del Diumenge de Rams, Navarcles havia celebrat la Fira_mercat, una fira comercial que va començar l'any 1979 amb predomini de l'automoció, l'artesania, la maquinària agrícola i els objectes antics. Amb els anys esdevingué una fira multisectorial, que inclou una Mostra de Motos Antigues (des del 1981), una Mostra de Bestiar (des de 1989), una Mostra de maquinària agrícola d'època (des del 1993), i activitats paral·leles, com el Concurs de Dibuix (des del 1980), el torneig de petanca (des del 1983) i proves d'habilitat eqüestre i sardanes.

La incorporació de Monacàlia

L'any 2003, la FiraMercat va estrenar una mostra de productes i oficis artesans relacionats amb els monestirs que ha esdevingut l'actual Monacàlia-Fira de l’Abat, la fira medieval de Navarcles. Durant un cap de setmana Navarcles retorna 1.000 anys enrere revivint l’època en què estava sota el poder feudal de Sant Benet de Bages. Els carrers s’omplen d’espectacles que recreen les escenes de la vida quotidiana dels segles X i XI, entre les quals destaquen l’ofrena de les relíquies, on Sal·la acompanyat del comte Borrell II i el bisbe Arnau de Vic, vinguts de Roma, ofereixen a l’abat Abbó del monestir de Sant Benet de Bages les relíquies de Sant Valentí màrtir; el cobrament de censos on la gent de Navarcles, com a vassalls del monestir, pagava els censos dos cops l’any (per Nadal i per la Mare de Déu d’agost) davant la presència del monjo cambrer; el càstig dels costells, que era la pena que havien de pagar algunes de les infraccions comeses a la justícia senyorial i que es basava en un tronc de dimensions considerables on els castigats eren lligats durant llargues hores.

Un dels actes més representatius de Monacàlia és el casament del noble Sal·la amb na Ricardis, fundadors del monestir de Sant Benet de Bages, ja que a l’any 960 Ricardis hi aportà el seu alou de Les Preses (Garrotxa). Posteriorment Sal·la, descendent dels vescomtes de Conflent, decidí fundar un monestir en honor a Sant Benet dotant-lo amb el dit alou i altres béns de la seva propietat, entre els quals destaca el castell de Maians.

Els carrers engalanats de Navarcles, a més a més, són el marc d’una fira de productes i oficis artesanals: la filadora, el boter, el cisteller, l'escloper, el ferrer, el picapedrer, el retaulista, el vidrier, el baster... que es barregen amb la rauxa del Gegant Boig de Navarcles que repartirà masegots a tort i a dret.

També es pot gaudir del menú de Monacàlia, un menú basat en els ingredients que es consumien al monestir de Sant Benet pels volts de l’any 1.000, molta verdura i poca carn, una important presència del peix salat i amb certes restriccions com ara la carn d’au o de xai, tal i com estableix la Regla de Sant Benet.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Navarcles i Meritxell Royuela Juncadella


  5959 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Web oficial
http://www.monacalia.cat/
08270 Navarcles (el Bages)
93.831.00.11

Ajuntament de Navarcles
http://www.navarcles.cat
Plaça de la Vila, 1
08270 Navarcles (el Bages)
93.831.00.11



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org