NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 23 d'abril de 2024 | Jordi | Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Celebracions de Diumenge de Rams


Diumenge de Rams
Una festa amb palmes patrimoni de la humanitat
Elx (el Baix Vinalopó), Diumenge de Rams


El Palmerar d'Elx


Esperant el pas de la Processó


Dues espectaculars palmes a concurs


Palmes a la processó


La Processó de Diumenge de Rams


Entrada del "pas de la burreta" a Santa Maria


 

Els ciutadans d’Elx celebren cada any el Diumenge de Rams amb palmes blanques procedents del seu Palmerar, un espai únic de la ciutat que conté més de 240.000 palmeres i que l'any 2.000 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per l'Unesco.

Elx, ciutat de palmeres

La tradició palmerera d’Elx es remunta al segle XV, moment en què es troba ja documentat el comerç de palmes blanques elxanes. Aquest comerç està protegit per l’Ajuntament d’Elx, que ha creat, en un molí d’origen medieval un Taller d’Artesania que pretén fomentar i donar continuïtat als oficis tradicionals relacionats amb aquest arbre. En l’actualitat, les palmes que surten del Palmerar apareixen en dos de les tradicions festives més importants de la ciutat: el Diumenge de Rams i el Misteri d’Elx, que se celebra a l’Agost.

Els actes previs

Els actes dcomencen el divendres i el dissabte anterior a la celebració del Diumenge de Rams, quan s'instal·la, en diferents punts de la ciutat (Plaça de Baix, Plaça de Barcelona, Plaça de Madrid i Mercat del Pla) el Mercat de la Palma Blanca, un mercat on es poden adquirir les palmes que es lluiran a la processó de diumenge.

Un altre dels actes previs de la festa és el Concurs de Palmes, un certamen que premia les millors palmes realitzades per artesans locals. Les palmes que opten a premi són exposades el dissabte al matí a l'ermita de Sant Sebastià i a la tarda té lloc la lectura del veredicte i el lliurament de premis a les palmes guanyadores.

La seqüència ritual

El Diumenge de Rams comença amb la benedicció de les Palmes a la porta principal del Parc Municipal, des d’on, tot seguit, surt la processó Jesús Triomfant, una manifestació de religiositat popular multitudinària que commemora l’entrada triomfal de Jesucrist a Jerusalem recorrent diversos carrers de la ciutat fins arribar a l'Església de Santa Maria.

Encapçala la processó una banda de música. Després desfilen les palmes i palmons més grans i espectaculars (les que han participat al Concurs) i, tot seguit, les palmes i palmons de mida normal, portades pels il·licitants.

La processó se celebra amb la participació de milers de palmes blanques procedents dels horts de palmeres que hi ha al Palmerar d’aquesta població, un espai únic format per més de 240.000 palmeres datileres i que va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000. La fama d’aquest hort de palmeres és tant gran que hom coneix la ciutat d’Elx com la “Jerusalem d’Occident”.

Tanca la processó el "Pas de la burreta", una imatge que representa a Jesús entrant a Jerusalem damunt d'una burreta. La imatge, que està ricament guarnida amb palma blanca, és portada a pes per una cinquantena de persones. Els representants polítics i una banda de música tanquen la comitiva.

Apunts històrics

La primera referència documental de la festa és del 1371 quan el Consell de la Vila s’uneix a la festivitat repartint almoines. Fins fa ben poc, el Diumenge de Rams seguia el model de benedicció de palmes que trobem en d'altres municipis. L'estructura actual de la festa, al voltant de la processó amb el "Pas de la burreta", és força recent. El pas el va fer construir el propietari d'una fàbrica local de sabates després de la guerra de 1936-39. El guardava a la fàbrica i el treien els seus treballadors el Diumenge de Rams. Quan la fàbrica va tancar, va donar el pas a l'església i des d'aleshores, el porta cada any una agrupació de Setmana Santa diferent.

Declarada Festa d’Interès Turístic Nacional el 14 de juliol de 1988 i Festa d’Interès Turístic Internacional des del 22 de juliol de 1997, la celebració del Diumenge de Rams d’Elx és una de les celebracions d'aquest tipus més emblemàtiques del país.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


  6893 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Signes d'alegrança
Ballester Moragues, Alexandre / Diari el Mundo
Tradicionalment, amb el Diumenge de Rams, la vida eclesiàstica i els costums ...

llegir
Les branches et palmes decorées du dimanche des rameaux en Catalogne
Amades i Gelats, Joan / Presses Universitaires de France
Article publicat a la revista trimestral de la Société d'ethnographie française ...



Ajuntament d’Elx
http://www.elx.es
Plaça de Baix, 1
03202 Elx (el Baix Vinalopó)
966.658.000




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org