Español/English
Dilluns, 29 d'abril de 2024 | Caterina de Siena | Dia Internacional de la Dansa    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Celebracions de Diumenge de Rams

Diumenge de Rams és una festivitat litúrgica que inicia el cicle de festes de Setmana Santa. Amb ella els membres de la comunitat cristiana commemoren l'entrada de Jesucrist a Jerusalem amb un acte principal que consisteix en la benedicció dels rams, d'olivera o de llorer, les palmes i els palmons. En alguns indrets es fa una processó que escenifica l'entrada de Jesús damunt una burreta i la benvinguda que li donen els seus seguidors, amb palmes, palmons i rams de llorer i olivera. A Mallorca i a les comarques del nord de Catalunya (Garrotxa, Empordà, Gironès...) es coneix per "dia del Ram" o "diumenge del Ram".

Processó de la Burreta
Barcelona (el Barcelonès)
La Burreta és la processó del diumenge de Rams a la Ciutat Vella de Barcelona, una festivitat litúrgica que inicia el cicle de festes de Setmana Santa a Barcelona i que escenifica l'entrada de Jesús a Jerusalem sobre un ase.

Diumenge de Rams
Elx (el Baix Vinalopó)
Els ciutadans d’Elx celebren cada any el Diumenge de Rams amb palmes blanques procedents del seu Palmerar, un espai únic de la ciutat que conté més de 240.000 palmeres i que l'any 2.000 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per l'Unesco.

Processó del Ram a Lloseta (Mallorca) - un jove del poble representa al Bon Jesús que dalt d'una somera cavalca fins l'entrada de poble acompanyat per una corrua d'escolanets i pels fidels que duen rams d'olivera a les manes. Telèfon: 971.51.40.33
Festa de l'Encisam a Alberic (Ribera Alta) - és una de les festes més importants de l'any pels habitants d'aquesta població. Es celebra cada Diumenge de Rams i compta amb el popular concurs d'enciams al matí i la "baixà dels Sants" de la nit - la tradicional desfilada dels passos de Setmana Santa- que reuneixen molts visitants de tota la comarca. Telèfon: 96.244.00.66
El diumenge del Ram a Verges (Baix Empordà) - com a tot arreu avui és dia d'anar a beneir les palmes i palmons. Les famílies surten de casa ben mudats amb els més petits. Els grans duen branques de llorer.La benedicció del ram té lloc al davant de l'església, sobre les mateixes escales que la setmana que bé crucificaràn a Jesús.
Diumenge de Rams a Can Mantega, Barri de Sants, Aj. Barcelona (el Barcelonès) - cada any, des de 1961, Sants celebra la tradicional Festa del Diumenge de Rams, amb la presència dels dotze apòstols, Jesús i el burret. Té lloc a les 12 del migdia al parc dels Jardins de Can Mantega del Barri de Sants de Barcelona. Sortida del carrer Melcior de Palau amb Joan Güell i carrer Rosés, fins el centre de la plaça de Can Mantega per fer la benedicció de les palmes i els palmons; seguint el recorregut per Torrent de Perales, carrer Violant d’Hongria, Joan Güell i acabant a Melcior de Palau. El gran atractiu d’aquesta festa és la presència d’un burret o pollí, que desvetlla l’entusiasme dels nens i dels grans. Telèfon: 610.710.595
Processó de la Somereta a Lleida (el Segrià) - el pas de la somereta hi té tot el protagonisme el Diumenge de Rams. Al mati benedicció de palmes i palmons i inici de la processó pel barri (davant de la parròquia de sant Salvador), missa i sortida del pas de la somereta. Al vespre, sortida a a la processó dels dolors (amb el pas portat a hombros per 70 costalers). A la nit, estació de penitència del pas a la catedral de Lleida.
El Cant de la Sentència a Menorca - actualment La Sentència només es canta as Migjorn Gran on, el Diumenge de Rams, se celebra aquest acte fruit de la fusió entre la litúrgia cristiana, el folklore popular i l’antiga música religiosa. S'havia cantat a Ciutadella i a Maó. Però mentre que a Maó i a Ciutadella era cantada per un capellà o un religiós, as Migjorn sempre l’ha cantada un seglar, com a la majoria de pobles catalans. El cant de La Sentència as Migjorn ha estat cantada per homes de la família Fumeta, llinatge migjorner que ha estat lligat ineludiblement durant molts anys al camp de la música en tots els seus vessants: cors parroquials, banda de música, ensenyaments musicals als infants.
Processó de la Passió a Tortosa (el Baix Ebre) - se celebra el diumenge de Rams al vespre. La processó, que representa la Passió i mort de Crist de manera completa en una data inusual, està organitzada per l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa. Hi participa la Confraria de la Puríssima Sang fundada el 1558, que agrupa tradicionalment gremis del comerç i la indústria. Una de les particularitats és que les vestes de les diferents confraries reparteixen caramels als assistents.

Signes d'alegrança
Ballester Moragues, Alexandre / Diari el Mundo