Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Anastasi > Festes majors

Festes de maig

Un moment de l'Acte Sacramental

L'expectació abans de la cremada

El dimoni en flames

El dimoni cremant

La ciutat de Badalona celebra les seves Festes de Maig en honor a Sant Anastasi amb moltes activitats lúdico festives i populars, d'entre les quals destaca la Cremada del Dimoni, un ritu de foc d’origen pescador durant el qual la ciutat crema els seus mals esperits.

Les festes de Sant Anastasi a Badalona

Segons els escrits més antics que s'han pogut trobar, les festes en honor de Sant Anastasi, que es celebren a Badalona des de mitjans del segle XVII, van ser impulsades per la Confraria que porta el seu nom i a causa de la institució del dia del Sant com a jornada festiva. Aquesta celebració, la més important en la vida dels badalonins durant més de dos segles, va anar perdent importància a les primeres dècades del segle XX.

L'any 1940, enmig del trist paisatge de la postguerra, els membres de la Confraria van organitzar, la nit del dia 10 de maig, la primera Cremada del dimoni. Aquest acte es va convertir ràpidament en una tradició que, a més de ser l´autèntic motor de la recuperació de la festa és, des de llavors, un dels seus actes més importants.

La Cremada i la vida del Sant

La Cremada del Dimoni és un acte directament vinculat a la veneració dels badalonins a sant Anastasi, un màrtir cristià nascut a Lleida que formava part de les legions romanes i que, a causa de les seves creences, fou executat conjuntament amb tres dels seus correligionaris a les platges badalonines. Es per això que, com si d’una venjança simbòlica es tractés, el dia 10 es fa una Cremada del Dimoni a la platja.

L'inici del costum de cremar el dimoni, símbol de tots els mals que hi ha hagut durant l'any, està inspirat en un fragment de l´obra “Calaix de Sastre” del Baró de Maldà, on es descriu un episodi en què els pescadors badalonins cremaven una gran figura antropomòrfica a la platja de la vila davant d'un nombrós públic.

Actualment la festa s'inicia amb la plantada a la sorra d'un gran dimoni fet de cartró pedra que cada any s’escull a través d’un concurs de disseny que aplega prestigiosos especialistes en la matèria. Al voltant del Dimoni principal també s'hi congreguen dimonis més petits, fets de tot tipus de materials que dipositen diverses escoles de la ciutat i persones a títol individual.

La nit del dia 10, es convoca una multitudinària trobada a la plaça de la Vila i tot comença amb l’arribada de l'Àliga de Badalona que ofereix el seu ball majestuós i encapçala el seguici popular amb representació de totes les entitats i el bestiari tradicional. Després hom es dirigeix a la Rambla on la Colla de Diables de Badalona fa l’acte sacramental del Sant i d’aquí a la platja on la multitud gaudeix veient cremar el dimoni. En paral·lel, cada any s’organitza un gran castell de focs artificials que posa fi a aquesta intensa i apassionada celebració.

Els altres actes de les Festes de Maig

A més dels coloristes rituals de foc i les desfilades dels elements del folklore tradicional, durant les festes de Maig es fan centenars d’activitats, que omplen els carrers d’entusiastes participants. Les més concorregudes són la Festa del Badiu, que es celebra al parc de Can Solei on s'instal·len atraccions, jocs per a nens i nenes i altres espectacles d´animació infantil, i la Fira de l'Arrop on s´exposen productes naturals, llaminadures, mel i altres dolços a les portes de l'església de Santa Maria, la Mostra de Pop-Rock on es conviden prestigioses bandes del panorama musical contemporani, el Ball del Micaco, la Festa de "Las migas", la Sardinada a Baix a Mar.

Fets, costums i llegendes. El Segrià III
Curcó i Pueyo, Jordi / Editorial Virgili & Pagès