NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes de l'arbre > Plantades col·lectives d'arbres


Plantades d'arbres
Plançons contra la deforestació
Diferents poblacions, d'abril a juny


Plantar un arbre és sembrar futur


Un plançó


Explicació als nens a Viladrau


El tenor Viñas


Cartell de la festa de l'arbre de Gurb 2006


 

Les plantades col·lectives d’arbres que es realitzen durant tota la Primavera tenen el seu precedent més immediat en les celebracions ambientalistes i educatives a principis del segle XX. Aquest tipus de festes tornen a agafar embranzida en l'actualitat com a resposta a les agressions al territori.

Tot i que sovint s'atribueix l'origen d'aquestes plantades col·lectives d'arbres a les organitzacions ecologistes, el cert és que aquest moviment d'educació ambiental i d'estimació per la Natura arrenca a Catalunya amb la Renaixença.

La Festa de l'Arbre de Francesc Puig i Valls

Si bé és cert que des de temps immemorials l’ésser humà ha plantat arbres, ja sigui en el marc de repoblaments populars o bé en el marc de cerimònies rituals, com per exemple després d’un casament o després del naixement d’un infant, Rafael Puig i Valls (1845-1920) va ser el primer que va proposar la celebració d’una Festa de l’Arbre amb components educatius i des d’una perspectiva ambientalista. Aquest enginyer forestal tarragoní va fer germinar la idea en un viatge que féu als Estats Units l’any 1893, on va conèixer la festa de l’Arbor Day. L’entitat que va fundar per promoure la festa, l’Associació d'Amics de la Festa de l'Arbre, tenia per objectiu recuperar espais degradats per a l'ús lúdic i educatiu dels infants, i intervenir en el paisatge per potenciar la repoblació.

La primera edició de la Festa de l’Arbre es va celebrar a Sant Joan de les Abadesses el 23 de març del 1899, amb un caire educatiu i amb la participació de tots els infants de la vila en etapa escolar. La festa arrela primer a les comarques gironines, i especialment al Ripollès. Més tard, s’expandeix ràpidament a tot Catalunya i finalment, gràcies a les propostes que de Rafael Puig i Valls duu amb ell als congressos internacionals i reunions forestals on assisteix, a l’Estat espanyol i arreu d’Europa.

La Festa de l'Arbre Fruiter de Francesc Viñas

Amb aquest lema, el 1905 el tenor Francesc Viñas i Dordal (Moià 1863 - Barcelona 1933), instaura per la seva banda a Moià la Festa de l’Arbre Fruiter, una celebració amb unes característiques semblants i complementàries a la festa de l’Arbre de Puig i Valls. Viñas afegeix a la celebració el component pedagògic i cívic i promou la inculcació de valors ecològics, morals i nacionals entre els infants.

La celebració, avui

Des d’aleshores moltes localitats catalanes realitzen una cerimònia cívica que consisteix en anar, col·lectiva i festivament, a plantar arbres en algun indret desforestat del terme municipal, malmeses per accidents (inundacions, incendis...) o simplement per repoblar determinats espais de l’interior del casc urbà.

La celebració està organitzada pels departaments de Cultura i Medi Ambient dels ajuntaments, els Consells Comarcals i altres entitats supramunicipals, Parcs Naturals, grups ecologistes, entitats excursionistes, esplais... La funció pedagògica de la festa fa que siguin sobretot els alumnes de centres escolars els que hi participin, tot i que també hi intervé gent de totes les edats i condicions socials.

Els objectius d’aquesta celebració són diversos. En primer lloc es tracta de passar-ho bé en contacte directe amb l’entorn natural. En segon lloc, es tracta de fer pedagogia al voltant de la Naturalesa, en relació al valor i la necessitat dels arbres pels ecosistemes i especialment per a la vida humana. També s’aprofita per donar a conèixer la vegetació arbòria autòctona de la zona i engrescar els nens i nenes a ser responsables i respectuosos amb els arbres i els boscos.

La festa també inclou xerrades dels mestres i educadors i es complementa amb un esmorzar abans o després de realitzar la plantada, Concursos de dibuix, lectures de poemes, minitallers i jocs sobre l’entorn i fins i tot balls i cançons al voltant de l’arbre.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Centre Cultural Europeu de la Natura


  4403 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
L'obra cívica del tenor Francesc Viñas. Cent anys de la Festa de l'Arbre Fruiter (1904-2003)
Clarà i Arisa, Jaume / Publicacions de l'Abadia de Montserrat
El tenor Francesc Viñas (Moià, 1863 – Barcelona, 1933) instituí a la seva ...

Rafael Puig i Valls, 1845-1920. Precursor de l'educació ambiental i dels espais naturals protegits
Boada, Martí / Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient
L'oportunitat d'aquesta publicació institucional rau en celebrar-se, l'any ...

La festa de l'arbre. Un fet català de projecció europea (1899-1999)
López i Vázquez, Xavier / Diputació de Girona

comprar
La festa de l'arbre
Diversos autors, / Videoplay Serveis
La importància de l’arbre dins l’equilibri ecològic i la vida humana, a ...



Centre Cultural Europeu de la Natura
http://www.ccenviladrau.org/
C/Migdia, 1
17406 Viladrau (Osona)
93.884.80.35
ccen.viladrau@ddgi.es




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org