Calendari: Festes de Primavera > Festes de l'arbre > Plantades col·lectives d'arbres

[març-abril-maig]

Plantades d'arbres
Diferents poblacions
Les plantades col·lectives d’arbres que es realitzen durant tota la Primavera tenen el seu precedent més immediat en les celebracions ambientalistes i educatives a principis del segle XX. Aquest tipus de festes tornen a agafar embranzida en l'actualitat com a resposta a les agressions al territori.

Festa de l'arbre a Cornudella de Montsant (el Priorat) - el darrer diumenge de març al matí té lloc la tradicional plantada d' arbres al jardí botànic del portal de l' Oficina de Turisme. Després esmorzar popular amb xocolata desfeta i melindros.
Festa de l'Arbre a Vallibona (els Ports) - el segon cap de setmana de març, organitzada pel Col·lectiu Avinsilona de Vallibona, amb la col·laboració del viver forestal "Forn del Vidre" de la Conselleria de Territori de la Generalitat Valenciana, i l'Ajuntament de Vallibona. Es planten arbres i arbuts autòctons (teixos, pins, orons, grèvols, carrasques, roures, etc.), cada any en una zona diferent.
Festa de l'Arbre a Collbató (el Baix Llobregat) - organitzada per una comissió ciutadana, Comissió per a la Reforestació de Collbató, es celebra el primer diumenge de març, amb l'objectiu de replantar un miler d'arbre en un matí, sobretot alzines, freixes i lledoners. Un acte popular que s'havia celebrat al llarg de tot el segle XX a Collbató i que s'havia perdut ja fa força anys. La festa inclou una xocolatada amb melindros per als participants. També inclou la neteja dels boscos públics més propers al poble. Telèfon: 93.777.01.00
Festa de l'Arbre i Fira de la Natura a Muntanyola (Osona) - amb parades de productes naturals, exposició de bestiar, concuroso desports rurals, plantada d'arbres i construcció d'una carbonera, entre d'altres. Telèfon: 93.883.01.86
Festa de l'Arbre a Gurb (Osona) - diumenge a mitjans de març, amb esmorzar popular, concurs de dibuix infantil, la plantada d'arbres i lectura del poema.
Festa de l'Arbre a Bellver (la Cerdanya) - organitzada per l'ajuntament i diverses institucions i altres entitats de la Catalunya Nord, a mirjans de març. Amb la sembra de l’alzina, tallers, exposicions i un dinar al matí, i una xocolatada i l'entrega de premis del concurs de pintura a la tarda. Telèfon: 973.510.016
Festa de l'arbre a Sant Boi (el Baix Llobregat) - amb un programa d'activitats lúdiques i educatives preparat alhora per diferents col.lectius de diferents barris. La gran protagonista del programa és la natura i es dóna un missatge de que cal respectar l'entorn. A mitjans de març.
Amics dels arbres - dels amics arbres, imatges, versos, dites, pensaments, històries, .. i sobretot de la seva importància als pobles i ciutats, de com se'ls tracta i de com se'ls hauria de tractar, als arbres amics.
Festa de l'Arbre de Guardamar del Segura (el Baix Segura) - tradició que va iniciar el 1902 l'enginyer Francisco Mira amb la repoblació de les dunes. És una festa que aposta per la conservació del medi ambient i hi participen els alumnes de les escoles, amb l'assessorament dels tècnics de Medi Ambient que els ajuden també a ampliar els seus coneixements sobre el medi i a sensibilitzar-los dels nombrosos beneficis que dóna aquest tipus d'actuacions.
Festa de l'Arbre a Juneda (les Garrigues) - una bona colla de veïns planten arbres, amb l'ajuda de les eixades, les pales i algunes galledes d'aigua. Organitzada per l'Associació de defensa del patrimoni natural (ADPN La Banqueta). Un diumenge entre febrer i març.

L'obra cívica del tenor Francesc Viñas. Cent anys de la Festa de l'Arbre Fruiter (1904-2003)
Clarà i Arisa, Jaume / Publicacions de l'Abadia de Montserrat