Calendari: Festes de Primavera > Festes de la Santa Creu > Altres celebracions

Festa de la Santa Creu i l'Arbre Maig
La primavera arriba a Can Aurell
Terrassa (el Vallès Occidental), Primer diumenge de maig

Cartell de l'edició 2006

La festa de la Santa Creu de Terrassa, que es celebra cada any el primer diumenge de maig, combina els actes de celebració de l’arribada de la primavera, amb el ritu de benedicció del terme i la plantada simbòlica d’un arbre.

Una mica d’història

La festa va néixer els anys 1954-55 organitzada pels pagesos de la zona de Can Aurell de Terrassa i l’església de la Sagrada Familia. Aquell dia, els pagesos portaven la farina pels panets que feia el forner del barri i que es beneïen després de la missa. Amb la farina també es feia una gran coca que es donava als Padrins, dues persones que havien estat elegides per haver destacat en la millora del barri i que aquell dia eren homenatjades. Acabada la missa l’Esbart Terrassa organitzava el Ball de la Coca, que es caracteritzava perquè els balladors duien coques a les mans. Tot el barri s’engalanava amb guirnaldes fetes amb flors d’esparguera i roses gavarreres que eren cultivades a l’interior de les cases dels veïns i veïnes i empeltades amb d’altres tipus de roses. En aquell temps la Creu del Terme marcava els límits del municipi de Terrassa, i el seu engalanament i benedicció, era un ritus de protecció davant les amenaces exteriors.

L’any 1965 el rector de l’església va decidir que ja no es faria més la festa, però anys més tard, cap al 1984, els veïns van voler recuperar-la. Des d’aleshores la festa ha anat incorporant nous elements, fins a tenir l’estructura actual.

La festa avui

L’organització de la festa és a càrrec de l’Esbart Terrassa, una secció de l’Agrupació Folklòrica “Amunt i Crits” i compta amb la participació de diversos grups de cultura popular de la ciutat. De bon matí, s’engalana la Creu de Terme que hi ha davant l’església de la Sagrada Família i que en l’actualitat ja no exerceix de límit del municipi, doncs ha estat engolida pels edificis. Es guarneix amb guirnaldes d’esparguera, roses, clavells i també amb ginesta que s’ha anat a collir pels voltants de la ciutat, una flor que també s’utilitza per l’engalanament dels arbres dels carrers del barri.

Al matí, diversos elements de la cultura popular local (gegants vells, bastoners, esbart, etc) fan una cercavila que surt del Parc de Sant Jordi i acaba davant l’església de la Sagrada Família, lloc on es fa una ballada conjunta i la benedicció de la Santa Creu. Tot seguit, missa, benedicció de panets a l’altar major i Ball de l’Oferta a l'interior de l'església, a càrrec dels Gegants de Terrassa. Acabat el ball la canalla reparteix els panets beneïts i es fan el Ball de la Coca i el Ball de l’Estapera, un ball popular egarenc propi de la festa de Sant Antoni Abat però que també es dansa aquest dia.

Anys enrere a la festa s’hi va incloure la plantada d’un arbre, doncs els veïns volien substituir els arbres del barri que havien mort durant l'any al carrer Faraday. Amb aquesta necessitat de replantar un arbre per substituir-ne un de malmès, es va començar a fer la plantada de l'arbre. Una vegada, amb els anys, tots els arbres van ser substituïts, es va procedir a fer la cerimònia al Parc de Sant Jordi. Avui, la plantada s'organitza conjuntament amb Parcs i Jardins, una entitat de l’Ajuntament que s’encarrega de portar un arbre que s’engalana amb flors i es guarneix amb fruites, i l’Esbart Terrassa li dedica un ball. Acabat el ritus l’arbre no es planta, si no que es retorna a Parcs i Jardins.

Text: Redacció festes.org, amb informacions de Josep Puig

Terregada. Apunts de folklore de Terrassa