Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Miquel > Fires

Fira comarcal de Sant Miquel
Hostalric (la Selva), cap de setmana més proper al 29 de setembre

Gravat del mercat de bestiar

Trobada de puntaires

Cantada de la coral

Els antics carrers d’Hostalric acullen cada any una nova edició de la Fira Comarcal de Sant Miquel, una celebració popular que és hereva d’un antic mercat de bestiar medieval. Durant dos dies hi ha portes obertes de la muralla i visites guiades pel nucli antic i el castell, entre d'altres activitats.

Hostalric va ser en els moments de màxim esplendor, entre els segles XII i XV, la capital del Vescomtat de Cabrera i exercia de cruïlla del camí ral que conduïa, o bé cap a la costa o bé cap al Montseny. No és estrany doncs, que la vila esdevingués, pels volts de Sant Miquel, un punt de trobada on els ramaders i pagesos de la comarca de la Selva compraven i venien el bestiar que feien servir en el seu treball diari. Amb la desaparició majoritària del bestiar com a bèsties feineres, la fira desaparegué fins que, l’any els joves de l’Ateneu Popular volgueren recuperar-la i donar continuïtat a la tradició del mercat medieval. En l’actualitat, és organitzat per la Comissió de la Fira de Sant Miquel en col·laboració amb l’Ajuntament d’Hostalric.

Durant dos dies, dissabte i diumenge el nucli antic s’omple de parades d’alimentació, tèxtil i altres productes, mentre que a la plaça dels Bous hi ha els estands mostra d’entitats i comerços d’Hostalric i d’altres empreses comercials d'Hostalric i d’altres pobles del voltant.

La festa comença divendres al vespre amb la Trabucada que condueix a tothom al pavelló poliesportiu, on té lloc la lectura del tradicional pregó i on comença la Mostra Gastronòmica de la Comarca de la Selva (des del 2003), a càrrec de l’Associació d’Hostaleria de la Selva durant la qual diferents restaurants ofereixen els seus millors plats. La Mostra culmina amb el Ball de nit.

Dissabte comença un dels actes més tradicionals de la Fira, el Concurs de Pintura Ràpida (des del 1997) a l’ajuntament, i també amb d’altres de nous, els tallers infantils i l’exhibició de tallada de troncs, etc. Tanca les celebracions el correfoc.

Diumenge al matí es fa una trobada de puntaires d’arreu de Catalunya a la plaça de la Vila i la missa solemne cantada en honor a Sant Miquel i una ballada de sardanes. La festa continua a la tarda amb una cantata a càrrec d'una coral i una cantada d’havaneres.

Imatges: Ajuntament d'Hostalric

Ajuntament d'Hostalric