NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 d'abril de 2024 | Montserrat | Dia de les relacions Sol-Terra    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > Catifes de flors


Festa del Corpus
Passió pels clavells
Sitges (el Garraf), De divendres a diumenge de Corpus


El clavell, protagonista


Els clavells de Sitges


L'exposició de clavells


Detall d'un carrer engalanat


La catifa de Cap de la Vila


Els Gegants de la Vila, l'any 2017


Passant per sobre les catifes


També s'engalanen els balcons


 

Estesos a terra formant part d’una catifa, en un balcó engalanant una façana o cultivats dins de testos, els clavells formen part de la idiosincràsia de la Festa del Corpus de Sitges, una diada en què les sitgetanes i sitgetans barregen el culte religiós amb la passió que senten per aquesta flor.

Sitges i les flors

Des de fa molts anys, quan arriba el Corpus, la vila de Sitges exterioritza el seu amor incondicional per les flors i, especialment, pels clavells. Durant els dies que dura la festa aquesta flor és la protagonista d’engalanaments de tota mena i actes culturals ben diversos que posen de manifest la passió que els sitgetans i sitgetanes professen pels clavells.

La celebració del Corpus, que és una de les festes de Sitges més arrelades i que registra un major nombre de visitants, va ser declarada Festa d’Interès Artístic Nacional i posteriorment també d’Interès Turístic. Actualment es troba en procés de catalogació per part de la Generalitat de Catalunya donada la tradició de segles i de ser un exemple únic de celebració del Corpus vuitcentista a Catalunya.

Les catifes de flors

Des dels orígens de la festa del Corpus Christi, la seva vinculació amb les flors ha estat persistent, enramant i encatifant els carrers. A Sitges trobem una primera menció d’enramades i flors al carrer el 1814 i des de mitjans del segle XIX que es documenten les catifes sitgetanes.

Des de principis del segle XX, cada cop hi haurà més catifes amb diversitat de dissenys, derivant en una sana competitivitat entre veïns. A la dècada dels anys 20, trobem àmpliament documentats els dibuixos i motius diversos de les catifes, especialment els que eren més destacables per innovadors o ben confeccionats.

El llarg recorregut de la Processó i que es cobrís gairebé tot de catifes suposarà que el 1949 se’n documentin més de 130. Els anys vinents, les catifes que es feien tradicionalment diferenciades per portals, es començaran a agrupar, confeccionant-se carrers sencers com una única catifa. El perfeccionament en la confecció de les catifes i el volum de turisme que les ve a visitar implicarà que a principis dels anys 50 les catifes es comencin a realitzar durant la matinada del dissabte i tot el matí del diumenge.

Amb el pas dels anys, juntament amb les catifes confeccionades per trams de veïns, s’hi afegiran les escoles, instituts i associacions i entitats locals. Superant en l’actualitat la trentena de catifes, que confeccionades al llarg del recorregut s’exposen durant tot el dia de Corpus, esperant ser trepitjades pel pas de la Processó.

Per confeccionar les catifes l’Ajuntament de Sitges, mitjançant la Comissió Municipal de Corpus, distribueix els més de 370.000 clavells de color blanc, vermell, rosa i groc entre les catifes. Que juntament amb xiprer, gespa, esclofolla d’arròs i altres flors, com la tradicional flor de Sant Joan, confeccionaran els dibuixos i sanefes pels carrers del centre de la vila.

La catifa de la plaça Cap de la Vila, que fa cada any una entitat sitgetana diferent, és una de les més esperades del Corpus per la seva gran magnitud i per ser l’escenari central de l’acte religiós, amb un gran conjunt artístic floral i un altar que per breus moments acullen el Santíssim Sagrament al seu pas en la processó.

L’Exposició de Clavells

Dins del calendari de celebració del Corpus, de dissabte al diumenge de la setmana següent, es celebra l’Exposició de Clavells. Una mostra de clavells no competitiva nascuda l’any 1918 quan diversos sitgetans aficionats al cultiu d’aquesta flor van decidir exposar les seves col·leccions més selectes al vuitcentista, però ja desaparegut, Pavelló del Mar.

Des d’aleshores, l’Exposició ha viscut 3 èpoques, celebrant el 2019, la vuitantena edició. Actualment l’Exposició de Clavells es pot veure als jardins de la Societat Recreativa El Retiro, on ja es va celebrar l’edició de 1920. S’hi presenten els millors exemplars de clavells cultivats amb passió durant tot l’any per més d’una trentena de cultivadors locals. L’Exposició és de caràcter amateur i només es donen premis honorífics, sense dotació econòmica. Des de l’any 1991, juntament amb l’Exposició de Clavells se celebra la Mostra de Bonsais, una mostra d’aquest tipus de plantes cultivades pels Amics del Bonsai del Garraf.

El Concurs d'Ornamentació Floral de Façanes i Balcons

Des de 1953, durant la setmana de Corpus, es celebra un concurs que valora i promociona que les façanes i balcons sitgetans estiguin engalanats durant tot l’any, i ben florits i decorats per Corpus. El concurs que també coordina la Comissió del Corpus de Sitges valora la decoració amb flors naturals com els clavells, geranis i altres varietats de flors.

Altres actes de la festa

Un element característic de la festivitat és l’ou com balla, que es pot veure el diumenge de Corpus al Palau Maricel entre d’altres ubicacions, com alguns anys a la catifa del Cap de la Vila. També és molt destacada la sortida de vigília de les 3 parelles de gegants de Sitges pels carrers de la vila. Un acte tradicional que es manté des de mitjans del segle XIX.

Diversitat d’altres actes acaben d’embolcallar la festa, destacant el tradicional “Pregó del Clavell” que declama una persona vinculada estretament amb la festa o Sitges, i l’ofrena dels clavells exposats a la Verge del Vinyet, que es celebra després de l’acte de cloenda. Els expositors dels clavells tallen i reparteixen els seus clavells per, juntament amb la resta de sitgetanes i sitgetans, dirigir-se fins al Santuari de la Mare de Déu del Vinyet, a fer-li l’ofrena de clavells. Posteriorment una festa a la pineda de fora del Santuari clourà els actes de la celebració.

Text: Redacció Festes.org i Comissió del Corpus de Sitges

Fotografies: Comissió del Corpus de Sitges


  9281 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Les catifes de flors a Sitges, un costum tradicional?
Montornès i Dalmau, Frederic / Grup d'Estudis Sitgetans
Treball sobre l'origen del costum sitgetà de fer catifes florals en el ...

Petita història de la festa de Corpus de la Garriga
Albó, Núria / Editorial Mediterrània
Text de Núria Albó i dibuixos de Pilarín Bayés....

comprar
Corpus: la festa. Història i evolució del Corpus de Sitges (1360-2017)
Tomàs Sanahuja, Eduard / Grup d'Estudis Sitgetans
Per fer aquest llibre l'autor ha treballat a partir de més de 10.000 fotografies ...



Comissió del Corpus de Sitges
https://www.sitgescorpus.cat
08870 Sitges (el Garraf)
corpusdesitges@gmail.com

Regidoria de Tradicions i Festes
http://www.sitges.cat
Plaça de l'Ajuntament
08870 Sitges (el Garraf)
93.811.76.47
tradicionsifestes@sitges.cat



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org