Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > Catifes de flors

En moltes poblacions, la processó de Corpus i el seu seguici festiu passen per sobre de llargues catifes de flors que diferents persones i associacions han preparat setmanes abans. D'aquesta manera els humans imitem el que està passant en aquest moment a la natura: de la mateixa manera que els vessants de les muntanyes s'omplen de flors (i especialment de ginesta), molts carrers de ciutats i pobles s'encatifen amb tot tipus d'elements florals. Les catifes són obres d'art naturals, mandales efímers pintats sobre l'asfalt i que s'omplen amb pètals, llavors i altres elements de tots els colors. Les catifes contribueixen a embellir el carrer i a crear un espai excepcionalment perfumat i són ritualment destruïdes en acabar la jornada.

Festa de Corpus
La Garriga (el Vallès Oriental)
La Garriga celebra el Corpus confeccionant diferents catifes de clavells esteses al llarg dels seus carrers més cèntrics, fent una processó religiosa i una gran batalla festiva que posa punt i final a les celebracions. La festa, però, comença la setmana abans amb diverses activitats organitzades per les entitats culturals, com ara la Trobada de Gegants.

Festa del Corpus
Sitges (el Garraf)
Estesos a terra formant part d’una catifa, en un balcó engalanant una façana o cultivats dins de testos, els clavells formen part de la idiosincràsia de la Festa del Corpus de Sitges, una diada en què les sitgetanes i sitgetans barregen el culte religiós amb la passió que senten per aquesta flor.

Catifes de Corpus a la Roca del Vallès (el Vallès Oriental) - El diumenge de Corpus el casc antic s'omple de colors amb les tradicionals catifes de flors.
Festes del Corpus a Aiguafreda (Vallès Oriental) - darrerament ha arrelat una de les tradicions més antigues de la festa religiosa de Corpus, com són les catifes pels carrers per on ha de passar la processó. Durant tot el matí hi ha un moviment constant per aquests carrers. Telèfon: 93.844.22.53
Festa de les Catifes de Flors a Argentona (Maresme) - a partir del 1947 es comença a encatifar alguns carrers i places del poble amb serradures tenyides de colors. Als anys 70 la festa entra en crisi i no es reprèn la tradició fins l’any 1990 amb un caire menys religiós i més popular gràcies als Amics de les Tradicions.
Catifes de flors a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) - festa popular que se celebra per Corpus, veïns de la població confeccionen 1 Km de catifes amb flors i altres productes. Els dissenys són molts i variats. La espectacularitat de les formes i els colors, així com la imaginació dels dibuixos, han fet que aquesta activitat sigui visitada per multitud de persones d'arreu de les comarques veines.
Catifes de Corpus a Flix (Ribera d'Ebre) - web amb moltes fotografies dels carrers d'aquest poble amb les catifes de Corpus.
Catifes de flors i Festes del Corpus a Tivissa (Ribera d'Ebre) - des de l'any 1967 fins al 1979, el dijous de Corpus, tots els carrers de l'itinerari de la processó, eren coberts amb catifes de flors. En l'actualitat, aquesta tradició, es conserva parcialment, ja que els veïns i veïnes de Tivissa, tot i que no engalanen tot el recorregut, si que fan catifes als punts on s'atura la processó.
Corpus Christi a Vilassar de Mar (el Maresme) - els carrers del nucli antic es vesteixen amb catifes de clavells i s´omplen de festa. Ja fa més de deu anys que se celebra aquesta tradició i d'entre els materials que es fan servir destaca el clavell, la closca de pinyó i la sorra tenyida de colors per donar vistositat.
Festes de Corpus a Lleida (el Segrià) - festes organitzades per el Patronat del Corpus de Lleida i el Grup Cultural Garrigues. Telèfon: 606759879
Catifes de Corpus a El Perelló (el Baix Ebre) - els carrers de la població s'engalanen amb motiu de la celebració del Corpus Cristi. Els veïns preparen i confecccionen dibuixos per ser elaborats durant aquesta data. El tram de catifes, coincideix amb el recorregut de la Processó, que comença després de la missa de la tarda. Telèfon: 977.49.10.21
Festa de Corpus a Balaguer (la Noguera) - al vespre de diumenge, celebració de la processó del Corpus amb les tradicionals catifes a la Plaça del Mercadal i carrer Miracle. Tot seguit, ballada de sardanes. Telèfon: 973.445.200
Catifes de Corpus a l'Estartit (el Baix Empordà) - els carrers principals dels poble es vesteixen tot el dia de colors i perfums. Aquesta activitat és possible gràcies el suport dels comerciants que cada any s’esforcen perquè aquest dia L'Estartit i el seu espectacular entorn sigui un punt de visita obligat.
Festa del Corpus a l'Aleixar (el Baix Camp) - de molt antic els carrers i places es guarneixen amb catifes de flors. Antigament, les majorales i els dos majorals s'encarregaven "d'anar a fer verd" per la catifa de flors del davant de l'església i de tenir cura del pendons i de les panderetes amb flors que duien els xiquets i xiquetes que aquell any havien fet la primera comunió. També preparaven els clavells per posar a la custòdia, per enramar els ciris amb que els membres de l'Ajuntament acompanyarien la processó i també per als portadors del tàlem. Telèfon: 649.83.69.16
Corpus a Vilaplana (el Baix Camp) El Corpus és una celebració molt arrelada a Vilaplana i sempre hi ha hagut molta participació popular. Es treuen les plantes al carrer, es fan les tradicionals catifes de flors i es guarneixen els altars improvisats. Un cop engalanats els carrers, tal i com marca el protocol, la processó acompanyada dels nens de la primera comunió recorre tot el poble.
Catifes de flors a Calella (el Maresme) - catifes de flors del carrer Jovara de la població maresmenca de Calella. Telèfon: 669389006

Les catifes de flors a Sitges, un costum tradicional?
Montornès i Dalmau, Frederic / Grup d'Estudis Sitgetans