Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Roc > Festes majors de barri

Festes de Sant Roc
Barcelona (el Barcelonès), 15, 16 i 17 d'agost i cap de setmana més proper

El Nan Cu-cut

La Cucanya

Els gegants

La Plaça Nova i altres espais del Barri Gòtic de Barcelona acullen, sota l’atenta i incrèdula mirada dels turistes que aquests dies hi ha pel barri, la seva festa Festa major d’estiu, les Festes de Sant Roc. La festa, que compta amb més de quatre segles d’història, té un programa d’activitats que ha perviscut quasi inalterables des de la seva primera edició.

Petita història de la festa major

Des de 1589 el barri de Sant Roc de Barcelona, al Districte de Ciutat Vella, ha celebrat ininterrompudament la seva Festa Major coincidint amb la diada del sant, pels volts del 15 d’agost, amb un programa d’activitats idèntiques a les que celebraven aleshores.

Una gran cucanya infantil, els glops amb el Porró Llarg, la festa del gos i el Seguici de Sant Roc conformen la singularitat de la festa major de la Plaça Nova.

Un dels elements destacats de la festa és la Cucanya de la Plaça Nova, un joc tradicional que consisteix en travessar un pal que gira entorn un eix engreixat amb l’objectiu d’aconseguir un premi. Les primeres referències escrites de l’existència d’aquest joc daten del 1884 i les peces que es fan servir en les fetes d’avui daten de 1903. Aquesta activitat es pot gaudir cada dia de la festa a la Plaça Nova, a les set de la tarda.

El Porró Llarg té, com el seu nom indica, un galet de 55 cm de llargària, fet que dificulta el poder beure i fa de l'intent una diversió col·lectiva. La seva tradició es remunta a 1830.

Un altre dels elements característics d’aquesta celebració és el Nan Cu-Cut, que presideix la cercavila d’inici de les festes de divendres a la tarda. El Nan també participa a la Trobada i Ball de Gegants amb els Gegants nous de la Plaça Nova, els del Pi, del Raval i la petita àliga barcelonina.

Els actes principals

El primer dia a la tarda, cercavila d’inici de les festes amb un grup d'animació i el Nan Cu-Cut que acaba amb l'hissada de la bandera Heràldica de Sant Roc. A la tarda hi ha sardanes i un ball de nit. L’endemà a la tarda comencen els jocs tradicionals a la Plaça Nova (Cucanya, Porró Llarg, etc.) i hi torna a haver-hi ball de nit.

El dia 15 d’agost, vigília de la festa s'omple d'activitats. Al matí, concurs de dibuix per la canalla. A la tarda, hi ha la Trobada i Ball de Gegants amb la presència de bona part del bestiari festius del barri vell i xocolatada i jocs de cucanya. A la nit, cantada d'havaneres amb el tradicional rom cremat.

Diada de Sant Roc i final de festa

El dilluns 16, últim dia de Festa Major coincideix amb la Diada de Sant Roc. A les nou la Gran Traca serveix de despertador, i posteriorment surt el Seguici Tradicional de Sant Roc format pel Diable de Sant Roc, l'Àliga de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, el Nan Cu-Cut, els Bastoners de l'ECD, els Grallers La Pessigolla, la Cobla Popular i les Banderes de Sant Roc.

A les deu del matí, es beneeixen els tradicionals panellets a la Missa de la Basílica del Pi i a dos quarts de dotze es col·loca la Bandera de Sant Roc a la balconada principal del Palau Episcopal i tot seguit es ballen sardanes. La tarda es prepara per dir adéu a la Festa Major, amb un festival infantil i l'enlairament del Globus del Capità Munyon. La tradició d'aquest globus es remunta als inicis del segle XX i consisteix en un gran globus de paper on els nens dibuixen i escullen el personatge més negatiu i el llencen a l'aire. La festa acaba amb un Correfoc pel barri amb diferents colles de diables i un Castell de Focs d'artifici.

El Dia del Gos

L'ordre dels actes el marca la tradició que diu que "El 15, la Mare de Déu d'Agost, el 16 sant Roc i el 17 Sant Gos". La Festa del Gos inclou les salutacions dels gossos a Sant Roc i un vermut amb música.

Imatges: Associació de Festes de la Plaça Nova

Cent anys dels Gegants de la Plaça Nova
Cordomí Fernandez, Xavier / Ajuntament de Barcelona
Llibre editat amb motiu de la celebració del centenari dels primers gegants ...

41/4. 425 anys de les festes de Sant Roc a Barcelona. De vot de ciutat a festa popular de la plaça Nova.
Cordomí Fernandez, Xavier / Ajuntament de Barcelona - Associació de Festes de la Plaça Nova
Aquest llibre tracta sobre la història i el present les festes més antigues ...