Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes i fires de la D.O Penedès

Festa de la Verema
La pubilla del vi
Sitges (el Garraf), Cap de setmana d'octubre

La pubilla de la festa s'encarrega de premsar el primer most, que després oferirà a la missa

El concurs de trepitjadors de raïm és dels actes amb més història de la festa

Sitges celebra durant el mes d'octubre una festa per recordar el passat i el present vinícola del municipi, una celebració que posa de manifest la importància del vi dins la historia local.

La vila personifica la Festa de la Verema en la figura de la pubilla, escollida dijous entre un conjunt d’aspirants en funció dels seus coneixements sobre la vila. El concurs de trepitjadors de raïm i la Font del Vi, que raja diumenge a la tarda, són els dos actes culminants de la festa.

Sitges, originàriament, escollia una reina de la festa, en comptes d’una pubilla, fins que, l’any 1979, la tradició es va catalanitzar. Cada entitat sitgetana presenta una candidata a pubilla, una noia d’entre 16 i 22 anys que ha de demostrar uns amplis coneixements sobre Sitges i la seva història, per tal de superar la resta d’aspirants al títol. El qüestionari té lloc el dijous, per bé que no és fins el ball de gala de divendres a la nit que es dóna a conèixer la guanyadora.

A banda dels actes més protocol·laris, tothom espera l’arribada de diumenge a la tarda per viure el moment culminant de la festa, moment en què la Font del Vi comença a rajar. Des del 2005, a mitja tarda té lloc la Cursa de Barriques, que dóna pas a l’històric Concurs de Trepitjadors de Raïm, originari de 1978. Les mateixes entitats i associacions de veïns implicades en la festa, que dijous han presentat una candidata a pubilla, són les que, ara, mesuren les seves forces al concurs, en què han d’aixafar el màxim de raïm possible.

Quan finalitza el concurs, la pubilla puja en una gran balança i el celler patrocinador de la festa li regala el seu pes en ampolles de vi. A continuació, inaugura la Font del Vi, per tal que tothom qui ho desitgi pugui veure el seu got de la beguda per excel·lència del déu Baccus, mentre també hi ha qui gaudeix d’una ballada de sardanes.

Al matí, just abans de missa, la pubilla haurà premsat el primer most, que després ofereix a l’eucaristia, durant el moment de l’ofertori, per tal de donar gràcies perquè la collita ha estat profitosa.

Des del 2007, Sitges també organitza la Mostra de Vi de la Verema, al passeig de la Ribera, que vol donar a conèixer la riquesa vinícola de Denominació d'Origen Penedès. Durant la mostra, els visitants tenen l’oportunitat de tastar la renombrada malvasia de Sitges, un vi dolç de verema tardana elaborat artesanalment al Celler de l'Hospital de Sant Joan Baptista, ideal per acompanyar les postres.

Imatges: Foment del Turisme de Sitges

El ruc de La Granada