Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Magí > Repartiment de l'aigua de Sant Magí

Festa de Sant Magí

Les cavalleries i els portants

El repartiment de l'aigua del dia 19

L'aigua dins una almorratxa

Els Cóssos

Estructurada al voltant d’una anada col·lectiva a cercar l'aigua que brolla de les Fonts de la Brufaganya i el seu posterior repartiment casa per casa amb mules i cavalls guarnits amb boix, la Festa de Sant Magí és un esdeveniment que reuneix a gent de tot Cervera al voltant d'un mateix barri.

Les coves i les Fonts del Brufaganya

Situat en una vessant del Puig de Creus, a 760 metres d’alçada, en una vall formada per les serres del Pany i de la Brufaganya, al municipi de Pontils, s’erigeix el Santuari de Sant Magí de la Brufaganya. El conjunt, que és construït a redós d’unes baumes i unes fonts d’aigua, té les seves primeres referències documentals al segle XI, tot i que probablement tant les fonts com les coves ja havien estat conegudes i utilitzades molt abans com a indrets de culte i peregrinació.

Segons explica la tradició, en aquest Santuari hi féu penitència Sant Magí, màrtir de la ciutat de Tarragona. El conjunt del Santuari, que estigué sota gestió de l’ordre dels dominics, està format per la Capella de les Fonts (l’aigua de la qual, segons la tradició, féu brollar Sant Magí), les capelles de Sant Domènech i de la Salut i les coves del Penitent.

Petita història de la festa

L'origen de la festa es perd en el temps, però les primeres referències documentals que es tenen d’una celebració per anar a cercar l’aigua i portar-la a Cervera es remunten al s. XVI quan a la mort del prevere Magí Perelló, fundador de l'església de Santa Maria de Cervera, es fa una imatge de Sant Magí en fusta daurada i es generalitzen els actes de celebració de la Festivitat de Sant Magí. Posteriorment, amb els anys, la celebració anà caient en l'oblit col·lectiu, fins que els veïns del sector nord-oest del nucli antic de Cervera, avui anomenat Barri de Sant Magí, la rescataren i construïren una església sota la seva advocació. Des d¡aleshores cada any s’acompleix amb el ritual d’anar a cercar l’aigua a les Fonts del Brufaganya.

Estructura ritual de la festa

La festa de Sant Magí de Cervera se celebra durant la setmana del 19 d’agost, diada de Sant Magí. Les activitats comencen però uns quants dies abans, el 15 d’agost, quan es va a cercar l’aigua de Sant Magí al Santuari. Els participants en el ritus recorren els trenta quilòmetres que separen Cervera del Brufaganya seguint els antics camins utilitzats per carros i bèsties de càrrega, a peu (des del 1992), amb bicicleta o amb altres mitjans no mecanitzats. Surten durant tota la nit del 14 al 15 d’agost i van arribant a la Capella de les Fonts entre les 8 i les 11 del matí del 15 d’agost, on té lloc un esmorzar popular. Durant tot el matí, els assistents recullen per una banda l’aigua de les Fonts i per l’altre el boix i l’espígol que serviran per guarnir i aromatitzar l’església i els carrers de Cervera a la tornada. A la 1 del migdia, es fa la missa al Santuari de la Brufaganya, amb l'ofrena del tradicional cantiret.

La segona part de la festa té lloc tres dies després: el 18 d’agost, vigília de la festivitat de Sant Magí. Al migdia, es realitza un espectacular repic general de totes les campanes de Cervera i al vespre té lloc l’Entrada de l’Aigua, la tradicional arribada de l'aigua des de la placeta de l'Estació fins a la placeta de Sant Magí, on hi ha la capella del sant, que aquests dies és molt visitada. Avui, malgrat que els que van a cercar l’aigua ja no passen els tres dies fora de casa, com es feia antigament, l’entrada de les cavalleries segueix essent l’acte més esperat de tota la festa i el que més expectació genera.

La comitiva l’encapçala una persona disfressada d’anacoreta Sant Magí, dues pubilles i les autoritats. darrera seu hi ha l’aigua, que és portada per un carro i diverses cavalleries engalanades amb boix. L'aigua la reparteixen diversos parelles de joves que, a canvi d'un glop d'aigua d'un càntir, recullen alguns diners per a la festa. Els cavalls que duen l’aigua són conduïts pels portants, que són manats al seu temps per dos capitans. La comitiva recorren diversos carrers del barri, que són encatifats amb espígol al pas dels animals, fins a la capella de Sant Magí.
Els actes d’aquest dia es clouen amb un sopar popular a la plaça Major, en el marc del qual es llegeix el pregó de la festa, es subhasten les coques per fer el Ball de Coques, s’elegeix el Maginet de l’any (una persona que hagi destacat en les tasques de celebració de la festivitat de Sant Magí) i les dues pubilles de la festa.

El dia central de la festa, 19 d’agost, al matí hi ha missa i una xocolatada i durant tot el dia es fa la distribució, casa per casa, de l’aigua de Sant Magí amb animals de tir bellament guarnits amb el boix i l'espígol recollits en l'anada a la font del dia 15. En la comitiva hi participen l’anacoreta Sant Magí, una banda de música, les càrregues i els repartidors. A mig matí, davant de la Universitat, les pubilles i la quitxalla, s'afegeixen a la comitiva que reparteix l'aigua pels carrers engalanats i l'acompanyen fins a la plaça de Sant Magí. A la tarda s'organitzen els Cóssos per a la mainada, tot tipus de jocs infantils per als més petits (trencar l'olla, cursa de sacs, aigua al cossi, el meló, etc.). La festa acaba amb un ball a la plaça de Sant Magí. Antigament, a la tarda del dia 19 es feia un Ball de Coques.

Sant Magí a Tarragona: ressenya històrica
Aulèstia i Vinyes, Joan Baptista / Andreu Dasca, Editor