Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Magí > Repartiment de l'aigua de Sant Magí

En moltes poblacions és costum anar a buscar aigua, col·lectiva i organitzadament, a la Font de Sant Magí de Brufaganya per després repartir-la entre la gent del poble o ciutat. Allà on s'organitzen festes per celebrar l'arribada de l'aigua sovint s'efectua una cerimonial rebuda de la comitiva de portadors de l'aigua -que moltes vegades va acompanyada de carros i cavalls guarnits-, el repartiment de l'aigua entre els assistents en càntirs de terrissa, el culte a la imatge de sant Magí i altres activitats festives (musicals, etc). Aquestes activitats estan relacionades amb l'aigua remeiera de Sant Magí, però també amb l'aigua en general, un element imprescindible per a la vida i la subsistència humana.

Festes de Sant Magí
Tarragona (el Tarragonès)
Tarragona acull durant cinc dies una de les seves festes més sentides: la Festa de Sant Magí, una celebració dedicada al patró de la ciutat que combina la seqüència ritual tradicional, que gira al voltant de l'arribada de l'aigua a la ciutat des de les fonts del Brufaganya, amb un extens programa d'activitats complementàries.

Festa de Sant Magí
Cervera (la Segarra)
Estructurada al voltant d’una anada col·lectiva a cercar l'aigua que brolla de les Fonts de la Brufaganya i el seu posterior repartiment casa per casa amb mules i cavalls guarnits amb boix, la Festa de Sant Magí és un esdeveniment que reuneix a gent de tot Cervera al voltant d'un mateix barri.

Festa de Sant Magí a Igualada (l'Anoia) - L'aigua es va a cercar a la Font de Sant Magí de la Brufaganya al matí i s'entra cerimonialment amb cavalls. Es fa un ofici a l'església de Santa Maria d'Igualada i la benedicció de l'aigua i els maginets, una espècie de bunyols o pastissets. A la tarda, lliurament de l'aigua remeiera i dels maginets al carrer de Sant Magí, en ple centre comercial de la ciutat. Ho organitza Amics dels Cavalls de l'Anoia i col·labora la Pastisseria Pla, que elabora els pastissets. A Igualada hi ha molta tradició d'adoració a Sant Magí. Al segle XV ja existia una petita capella dedicada al sant, a l'espai que avui s'anomena Pla de Sant Magí. Telèfon: 608.69.23.18

Sant Magí a Tarragona: ressenya històrica
Aulèstia i Vinyes, Joan Baptista / Andreu Dasca, Editor