Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan Degollat > Festes majors

A ritme de Contrapàs
Palau de Noguera, Aj.Tremp (el Pallars Jussà), pels volts del 29 d'agost

La posició característica dels balladors

Ball del Contrapàs

Palau de Noguera, un agregat a la vila de Tremp, celebra la seva festa grossa amb el popular Ball del Contrapàs, una dansa d’origen religiós que ballen els homes a la plaça i que uneix a tot el poble.

La Festa Major de Palau de Noguera té lloc pels volts del dia 29 d’agost, diada de Sant Joan Degollat, patró del poble. La festa s’allarga fins a principis de setembre, incloent-hi el 2 de setembre, dia en què tradicionalment es realitza l’aplec a la capella de Sant Antolí.

La festa és organitzada per la Comissió de Festes del Contrapàs, una entitat que durant l’any es dedica a fer difusió d’un dels protagonistes destacats de la festa major: el Ball del Contrapàs, un ball que també es dansa, amb les seves particularitats pròpies, a altres viles com Sant Vicenç de Torelló, Taüll, Gòsol, Moià, Palafrugell, Prats de Lluçanès, Sant Feliu de Pallerols, Tremp i Prats de Molló.

El Contrapàs és un ball d’origen religiós que antigament es ballava dins l’església en les ocasions més solemnes acompanyat amb música i en algun cas també amb cants. En l'actualitat, a Palau de Noguera el Ball es dansa a la plaça major del poble el 29 d’agost i també el diumenge més proper, en el marc de la festa gran i amb un esperit lúdic que uneix a la gent del poble. El ballen els fadrins, que aquell dia s’engalanen amb pantaló fosc, camisa blanca i mocador grana i, al so de la música, van sortint per parelles formant finalment una rodona, alçant els dos braços i saltant d'una forma característica que és la que li dóna el nom de “contrapàs”. La dansa es balla acompanyada de la música d’orquestra.

La música i la coreografia del ball s’havien transmès per via oral de generació en generació des de l’Edat Mitjana fins que el músic i compositor barceloní, Joan Dotres Vila, estiuejant de Palau, va adaptar la melodia per a orquestra l’any 1944.

Durant els dies que dura la festa també hi ha concurs de botifarra i tallers i jocs infantils, concerts i balls de nit, etc. La festa es clou el 2 de setembre amb jocs de cucanya per a la mainada, l’anada a la capella de sant Antolí, co-patró del poble i un sopar de germanor.

Imatges: Anna Ollé, Comissió de Festes del Contrapàs

Comissió de Festes del Contrapàs