Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan Degollat > Festes majors

Palau de Noguera, Aj.Tremp (el Pallars Jussà)
Palau de Noguera, un agregat a la vila de Tremp, celebra la seva festa grossa amb el popular Ball del Contrapàs, una dansa d’origen religiós que ballen els homes a la plaça i que uneix a tot el poble.

El Catllar (el Tarragonès)
Tot i que El Catllar no té colla castellera, la seva diada -que se celebra en el marc de la Festa Major- és, per tradició i per situació en el calendari -just abans de les grans diades de l'Arboç i Sant Fèlix-, una de les jornades més emblemàtiques del calendari casteller.

Festes patronals
Sant Joan (Pla de Mallorca)
Els set pecats capitals envaeixen la vila mallorquina de Sant Joan la revetlla del 29 d’agost, diada de sant Joan Baptista, altrament conegut com a Sant Joan Degollat. Els dimonis surten rabiosos a empaitar la gent que, si no vol rebre, s’ha de situar darrere la colla de xeremiers i fabiolers.

Festa del Riu
Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre)
Móra d’Ebre recorda cada any en plena festa major la importància que va tenir per a la vila l’antic ofici dels llaüters, basat en el transport fluvial de mercaderies. S’hi celebra la Festa del Riu, amb les tradicionals curses d’embarcacions a rem i un concurs de sirgadors.

Festa major d'estiu a Rodonyà (l'Alt Camp) - Per Sant Joan Degollat se celebra la festa major d'estiu, en la qual és tradicional el pa beneït, una mena de coques fetes amb ous, farina i sucre. La festa té lloc el cap de setmana després de la festivitat (29 d'agost).
Festa major de Cellers, Aj. Castell de Mur (Pallars Jussà) - acostuma a ser el penúltim cap de setmana del mes d'agost, tot i que pot variar d'un any a l'altre. És en aquesta època quan té lloc la tradicional cacera del tamarro. S'acostuma a fer de nit i en un sol grup de vàries persones equipades amb sacs, xarxes i altres estris.
Festa Major de Matadepera (el Vallès Occidental) - per sant Joan Degollat, el cap de setmana després del 29 d'agost. Darrerament s’ha ampliat, pel que les festes duren tota una setmana on s’hi reparteixen prop d’un centenar d’activitats. En elles s’hi poden trobar convocatòries de tota mena: des de propostes musicals per a tots els gustos, fins a competicions esportives, passant per exposicions i mostres, festes infantils, concursos, i fins i tot lectures dramatitzades. Un repic de campanes i el pregó des del Balcó de l’Ajuntament són “oficialment” els actes amb els que comencen les festes, que s’acostumen a tancar amb una representació teatral popular. Telèfon: 93.787.02.00
Festa Major a Penelles (la Noguera) - en honor a sant Joan Baptista. Es celebra els dies anteriors i posteriors al diumenge més proper al 29 d'agost, dia de la missa. Els que són fora tornen per uns dies, els carrers i els balcons llueixen la senyera i la Plaça Major és engalanada. Divendres es fa el pregó, i tot seguit el correfocs. Diumenge, solemne anada a missa, amb autoritats i pubilles. La resta de dies, balls, xocolatada i activiatts infantils, competicions esportives, etc
Festa Major de Foixà (el Baix Empordà) - per Sant Joan degollat, el 29 d'agost, es celebra la festa major al municipi de Foixà. Telèfon: 972 769 259
Festa Major de Móra d'Ebre (la Ribera d'Ebre) - es celebra per Sant Joan Degollat, cap al 29 d'agost, perquè antigament per aquestes dates es celebrava la fi de les tasques de la collita d'ametlles, que durant molts anys fou la principal font d'ingressos del poble. Destaca la Trobada Gegantera (des del 1983) i la Festa del Riu, amb Concurs de Muletes i concurs de Sirgadors.
Festa Major, de Sant Joan “Gros” a Pineda de Mar (el Maresme) - Festa Major que se celebra pels volts de la diada del degollament de Sant Joan Baptista, patró de Pineda, el 29 d’agost. Aquesta festa s’anomena de Sant Joan Gros, per comparació a la Festa de Sant Joan “petit” del juny. Dura 3 dies i compta amb un gran nombre d’activitats (pregó, correfoc, cursa de cambrers, mostra cultural…). Es fa una tirada de l'art i la subhasta de peix a l'antiga, recuperada fa uns anys, una sardinada, una cantada d’havaneres, una trobada de gegants (des del 1987), una xeringada i la gimcana «Transpinedenca» (des del 1997). Telèfon: 93.767.15.60