Dissabte, 4 de maig de 2024 | Antonia    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de setembre > Festes majors

Ball de Serrallonga

La Mulassa

L'Àliga

Drac de Torredembarra Foto: Ramon Saumell

Torredembarra celebra cada 4 de setembre la festa major coincidint amb l’aniversari de la mort, l’any 1160, de la seva patrona Santa Rosalia. La festa es celebra almenys des del 1640 data en què la tradició situa el guariment col·lectiu de la pesta, un fet miraculós atribuït a un quadre amb la imatge de la santa.

Una de les riqueses de la festa major de Torredembarra és el seu seguici popular, format actualment per: Gegants, Nans, Ball de Diables, Àliga, Ball de Cavallets, Mulassa, Ball de Bastons, Ball de Pastorets, Virgília (drac), Ball de Serrallonga i colla castellera Nois de la Torre. la música del seguici va a càrrec de les formacions de músics locals com els Grallers de la Torre, Borregaires d’Esplanes, Flabiolaires de la Vila i la Fanfara.

Estructura ritual de la festa major

Els actes tradicionals que marquen la festa major de Santa Rosalia es concentren els dies 2, 3 i 4 de setembre. Tot i així, la festa acostuma a durar uns 10 dies intentant omplir d’activitats 2 caps de setmana. Durant aquests dies tenen cabuda tant els actes tradicionals com l’ofici, l’ofrena, les passades del seguici, les matinades, balls de festa major... com d’altres actes que s’organitzen per tal de complaure a tots els torrencs i torrenques, des d'espectacles infantils fins a concerts de gent jove, exposicions, sopars a la fresca, tirades de bitlles, etc

El primer dia de la festa es comença amb la capta pels carrers de la vila, una tronada d’obertura i la lectura del pregó de festes.

El primer diumenge de la festa té lloc el tradicional lliurament de dots a les donzelles de la vila. El lliurament de dots arrenca del testament d'Antoni Roig i Copons atorgat el dia 3 de juliol de 1878. Aquest prohom de la vila de Torredembarra va fer fortuna dins del col·lectiu d'emigrants que van marxar al segle XIX a fer les Amèriques. En testament, va decidir deixar la seva fortuna per a la constitució d'una fundació destinada a donar educació als nens i les nenes, proveint també un fons per dotar les donzelles pobres de la vila. La tradició s'ha mantingut fins a l'actualitat de manera simbòlica. Per a poder-se beneficiar del dot, les dones han de complir els requisits de ser nascudes al municipi de Torredembarra, haver-se casat entre el 16 de juliol de l’any anterior i el 15 del juliol de l’actual i, per aquest motiu, haver presentat la sol·licitud per obtenir el dot. Actualment (2006) aquest dot té una dotació màxima de 4,51 €.

La diada castellera té lloc el diumenge més proper a la festa major quan Torredembarra rep la visita de les millors colles castelleres del moment.

El dia 2 comença pròpiament la festa, amb la cercavila infantil, que compta amb la participació de les versions menudes del Ball de Diables, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, la Mulasseta i els Nans.

A les 10 de la nit té lloc la desvetlla dels gegants, que consisteix en fer un recorregut pels carrers de la vila amb els Gegants de Torredembarra per tal de despertar-los i dur-los fins al lloc des d’on sortiran l’endemà, vigília de la festa. Aquest acte té un caràcter clarament popular ja que cada any aplega més gent i durant el recorregut es dóna la oportunitat a tothom que ho desitgi de fer ballar els gegants durant una estona.

l dia 3, la vigília, a les 2/4 d'11 del matí té lloc l'entrada de músics que serveix per fer saber a tothom que els músics que acompanyaran el seguici popular ja són a la població preparats per començar la festa. Tot seguit té lloc una cercavila infantil. A les 12 la crida pública de la festa amb el tritlleig de campanes i l'encesa dels dotze morterets. A les 8 del vespre hi ha la cercavila de vigília amb el Ball de Diables, la Virgília, Ball de Serrallonga, la Mulassa, Ball de Bastons, Ball de Pastorets, Gegants, Ball de Cavallets i l'Àliga. A la nit té lloc el concert i ball de festa major i posteriorment unes xarangues fan un recorregut pels carrers de la vila per continuar la gresca que acaba amb una "discomòbil" a les 6 de la matinada.

El dia 4 -Santa Rosalia- comença, a les 8 del matí, amb el tradicional Toc de Matinades a càrrec dels Grallers de la Torre i els altres grups de grallers que participen a la festa. A les 9 hi ha una cercavila matinal amb els elements del seguici popular i tot seguit l'anada a ofici. Durant l'ofici religiós en honor a Santa Rosalia s'interpreten, entre d'altres, els goigs a Santa Rosalia acompanyats per la Coral Santa Rosalia. Just acabat l'ofici té lloc l'ofrena floral a la santa on els Grallers de la Torre interpreten un toc d'ofertori. Un cop acabada l'ofrena té lloc la sortida d'ofici i la posterior passada de lluïment del seguici popular a la plaça del castell, davant l'ajuntament. En acabar, hi ha l'actuació castellera de la colla local Nois de la Torre i tot seguit la representació del ball parlat del Ball de Diables.

A la tarda hi ha la representació del ball parlat del Ball de Serrallonga i un concert amb els músics que acompanyen el seguici. A les 8 té lloc l'ultima passada del seguici popular. En aquesta ocasió la majoria dels ballets són interpretats per la banda local "Fanfara", una banda de vent que combina les gralles amb instruments de banda. Finalment, a la nit, hi ha el castell de focs artificials que clou les festes.

Text i fotografies: David Morlà

La Festa Major de Torredembarra a la segona meitat del segle XIX