Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de setembre > Festes majors

Festa major
Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental)
Un dels actes que distingeix la Festa Major de Sant Feliu de Codines és el tradicional Correfoc del Follet i la Fantasma. Es tracta d'un correfoc que, a mesura que avança, recrea una de les llegendes més antigues i populars del municipi.

Festa major
Sabadell (el Vallès Occidental)
El primer cap de setmana de setembre és la data assenyalada per a la Festa Major de Sabadell, una celebració que compta amb un amplíssim ventall d'activitats. Un dels esdeveniments més esperats de la festa és el Ball de la Bola, una dansa que es balla amb un còctel explosiu de cervesa, gasosa i rom amb un esponjat de sucre sòlid.

Torredembarra (el Tarragonès)
Torredembarra celebra cada 4 de setembre la festa major coincidint amb l’aniversari de la mort, l’any 1160, de la seva patrona Santa Rosalia. La festa es celebra almenys des del 1640 data en què la tradició situa el guariment col·lectiu de la pesta, un fet miraculós atribuït a un quadre amb la imatge de la santa.

Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès)
Sant Joan de les Abadesses celebra la seva festa grossa a ritme de sardanes. Fins a deu ballades i audicions se succeeixen durant els quatre dies de festa, que culminen amb la Sardana Llarga a la plaça Major, de tres quarts d’hora de durada. La festa també ha engendrat el que possiblement és el correaigua més veterà de Catalunya, així com també l’històric ball de pabordes.

Festa Major d'estiu a Santa Perpetua de Mogoda (el Vallès Occidental) - es celebra el 1r diumenge de setembre a partir de divendres a la tarda i fins dilluns. $ dies de festes per a tothom: musica, amb les orquestes més reconegudes, Balls golfos, concerts, activitats infantils, cercaviles, sardanes, gegants, havaneres, etc Telèfon: 93.560.01.03
Festa Major de Santa Coloma de Gramenet (el Barcelonès) - se celebra el primer cap de setmana de setembre. És el més gran esdeveniment festiu de la ciutat. Ofereix una gran diversitat d'opcions per a tots els públics. Es potencien projectes propis com el Passatge Insòlit, que reuneix bona part dels grups de teatre i d'animació de la ciutat, o el festival de música independent (FISC).
Festes major a Mequinensa (el Baix Cinca) - Mequinensa viu la festa en honor a la seua patrona, Santa Agatoclia ,que es el dia 17 de setembre.
Festa Major d'Orfes, Aj. Vilademuls (el Pla de l'Estany) - festa major en aquest poble situat a la carretera que va de Bàscara a Esponellà. Es celebra el primer cap de setmana de setembre i inclou concerts, un concurs de Tir al Plat, Ball de Festa Major i Sardanes amb xocolatada per a tothom.
Festa major de l'Escala (l'Alt Empordà) - en honor a Santa Màxima, patrona de la població, pels volts del 2 de setembre. Amb el Corremulla, un correiagua fet amb aigua de mar des de l'any 2005, taller i exhibició d'estels, Cursa d'OFNNIs, cursa d'embarcacions estrambòtiques, ballades de sardanes, balls de nit, concerts a la zona de Barraques (des de l'any 2006), la Nit de la Sardana (des de 1984), Marxa Nocturna de l'Anxova, Trobada gegantera, la travessa de natació, concurs de pesca, Baixada de Carros (recuperada l'any 2006), empaitada d'ànecs, festival nàutic, etc Telèfon: 972.77.15.56
Festa Major del carrer Argentona de Barcelona (el Barcelonès) - Associació de veïns del carrer Argentona, Festa Major Carrer Argentona, web oficial AVCA, web carrer argentona, festas majors carrer argentona, barri antic de la Salut de Gracia (Barcelona). Telèfon: 93.210.66.76
Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe (l'Alt Palància) - Festa d'Interès Turístic Internacional, única per la seua originalitat, tradició i espectacularitat. Després del tro de la carcassa, els bous ixen del seu tancament, una dotzena d'hàbils genets els esperen a pocs metres i els guien pels carrers.
Festa major de Breda (la Selva) - els dies oficials de celebració són el 8 i 9 de setembre, no obstant el seu arrelament, la comissió organitzadora fa que coincideixi amb el cap de setmana de manera que puguin ser 4 o 5 dies. És un esdeveniment evocat totalment al carrer on la participació de la gent és el seu principal exponent. El poble està dividit en 17 barris que es posen a treballar conjuntament. La coordinació dels actes fa que hi hagi un o varis espais de temps per a cada barri. A cada barri hi ha un o varis portaveus que són els encarregats de programar els actes del seu barri. Es tracta de que l'enramada i els actes de tots els barris tinguin quelcom a veure amb el tema central. Aquest tema és triat i desenvolupat per la comissió organitzadora, qui presenta un projecte als portaveus de barri durant el primer trimestre de l'any. Telèfon: 675.089.750
Festa Major de Capçanes (el Priorat) - pels volts del 4 de setembre, el primer cap de setmana de setembre, se celebra la festa en honor a la patrona Santa Rosalia, conjuntament amb la "Festa del Raïm i del Vi".
Festa Major de Sant Esteve d'en Bas, Aj. la Vall d'en Bas (la Garrotxa) - se celebra el tercer diumenge de setembre i es caracteritza pel Ball del Burro Savi de Sant Esteve, una dansa que té l’origen en la popular llegenda que ens diu que a uns veïns del poble se’ls acudí penjar un burro pel coll per tal que es mengés unes plantes de lletissons que hi havia al campanar del poble; la pobre bèstia quedà completament escanyada. D’aquí que s’anomeni lletissons els habitants de Sant Esteve d’en Bas. Fins l’any 1982 s’utilitzaria un bust de Burro d’una gran bellesa construït per Manel Traité. Però com que pesava molt, es va substituir per un altre en forma de cavallí que resultaria més pràctic per les característiques del ball. Telèfon: 972.69.02.25
Festes patronals d'Orxeta (la Marina Baixa) - cada 3er cap de setmana de setembre el poble bull amb la festa. Junt amb els actes més solemnes, com són les romeries, processons i les misses en honor als sants patrons d'Orxeta, Sant Tomàs i Sant Nazari, l'ànima de la festa gira entorn de les “penyes”, que tenen com a protagonista principal la bona cuina tradicional de la terra, amenitzades amb la música de les bandes populars, que toquen sense parar pels carrers, mantenint un aire festiu difícilment superable. Telèfon: 96.685.50.80
Filà Pirates d'Atzeneta d'Albaida (la Vall d'Albaida) - web de la Filà Pirates on podràs llegir tot el referent a les millors festes de tota la Vall d'Albaida. També podràs visitar la nostra FotoWeb, escoltar música festera, vore videos de festes, trobar links a les millors pàgines de la web i molt més!
Festes Populars del barri Sant Marcel·lí de València - blog de les Festes Populars del barri Sant Marcel·lí de València organitzades per la Associació de veïns.
Festa Major de Casavells i Matajudaica, Aj. de Corçà (el Baix Empordà) recuperem les festes de casavells i ens agradaria molt que ens visitessiu. Unes festes en familia en un tranquil poble de lÈmporda
Entrada de bous i cavalls a Segorb (l'Alt Palància) - la festa més popular de Segorb a la comarca de l'Alt Palància a Castelló. Telèfon: 650186581
Festa Major del Poblenou, Aj. Barcelona (el Barcelonès) - Amb el Pregó, colles de gegants i dracs, exposicions, activitats infantils, tallers, campionats esportius, concerts, balls, gincana, etc.
Festa Major i Ball de la Batalla de Montornès del Vallès (el Vallès Oriental) - se celebra el tercer cap de setmana de setembre. Amb la "cremada de l'Ajuntament" i el "Ball de la Batalla" que duu a terme la colla de gegants de Montornès protagonitzada pels dos gegants del poble: en Pere Anton de Rocacrespa i en Bartomeu Sala. És l'única dansa de gegants en la que un dels dos, en Pere Anton que és el senyor feudal, cau, literalment, a terra vençut després de temps de guerra pel bàndol encapçalat per en Bartomeu Sala.
Festa de les Encies a Les Planes d'Hostoles (la Garrotxa) - La imatge de la Mare de Déu de les Encies fou trobada en una cova situada a prop de la font de la Tosca. Aprop hi ha el gorg de Santa Margarida, que té associada una llegenda d'un serpent de cabellera. Secelebra el segon diumenge de setembre, amb una caminada popular, dues sardanes, ofici solemne amb cant dels goigs i veneració de la Mare de Déu, arrossada i audició de sardanes.

La Festa Major de Torredembarra a la segona meitat del segle XIX
Bargalló i Valls, Josep / Centre d'Estudis Sinibald de Mas