Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Elm > Aplecs i altres celebracions

Palamós, terra de mar

Grans velers visiten Palamós aquests dies

Tast de cuina marinera

Mostra de Destresa Marinera

Navegació a vela

El port de Palamós, un dels més antics de la Mediterrània i un dels més importants de Catalunya, acull durant uns dies un esdeveniment lúdic i festiu dedicat a la divulgació i a la conservació del patrimoni marítim.

Festival mariner de la Costa Brava

El festival marítim "Palamós, Terra de Mar", és una celebració organitzada per l'Ajuntament de Palamós i el Museu de la Pesca, un equipament únic a la Mediterrània que aborda el passat, el present i el futur de la pesca.

La festa està dedicada a la divulgació i conservació del patrimoni marítim. El seu objectiu és celebrar la contemporaneïtat de la cultura marítima i, al mateix temps, apropar-la al públic general no mariner. La celebració és, doncs, un reconeixement a la gent que fa possible mantenir els referents culturals vinculats a la mar.

La celebració es desenvolupa a l'interior del mític port de Palamós, un dels ports més antics de la Mediterrània, des d'on, al segle XIII, salparen bona part de les expedicions que provocaren l'expansió catalano-aragonesa per la Mediterrània. Avui és el segon port en volum d'instal·lacions després del de Barcelona i el cinquè en volum de pesca de tot Catalunya.

Als seus inicis el festival se celebrava cada dos anys al setembre però a partir de l'any 2013 es comença a celebrar al maig, amb caràcter anual i se centra en divulgar un aspecte concret de la cultura i el patrimoni marítim.

Així, en les darreres edicions s'han tractat temes com el modelisme naval (2013), pesca i turisme (2014), la navegació a vela (2015), la navegació (2016), la natura i el paisatge litoral (2017), pirates i corsaris (2018), comerç marítim i el cabotatge (2019), contaminació dels plàstics a la mar (2021), els antics Cruceros Costa Brava (20229, el salvament marítim (2023)...

Programa d'actes

L'epicentre de la festa té lloc dissabte al matí. A primera hora es fa l’obertura dels stands oficials, els tallers i les exposicions sobre aspectes relacionats amb la cultura marítima. S'hi poden veure, per exemple, tallers de pesca responsable, tallers de pesca amb canya, tallers per aprendre a fer nusos mariners, etc.

Tot seguit s'inicien les visites guiades a les embarcacions d’estaments oficials i de pesca que hi ha al port de Palamós i a altres embarcacions visitants vingudes d’arreu del país, com grans velers, que aquests dies estan atracats al port amb l'objectiu que el públic general les pugui conèixer per dins.

Durant els dos dies que dura el festival hi ha moltes altres activitats que apropen el visitant a la cultura de la mar des de les dimensions culturals, gastronòmiques, lúdiques i esportives, com la Mostra de Destresa Marinera (des del 2003), un mercat de productes mariners, degustacions de cuina marinera, xerrades, sortides amb tot tipus de vaixells que ofereixen experiències marítimes a tothom que es vulgui embarcar, etc

Un dels aspectes que no ha faltat mai al festival són les proves i regates marítimes, com la de la Copa Catalana (amb vela llatina) i la Trobada d’Embarcacions Tradicionals Terra de Mar (des del 1998), que naveguen per davant de la punta del Deva i el Moll de Ponent mentre es comenten les característiques i la història de cada una d’elles.

Així, des de les platges i el port de Palamós es poden veure navegar bots a rem, llaguts i tot tipus d’altres embarcacions tradicionals i clàssiques que han sabut superar el temps i les modes.

Ajuntament de Palamós
c/Major, 56