Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Tecla > Festes majors

Mostra de Folklore Viu

Una altra parella de zamora

Gegants de Cintruénigo

Gegants Americanos de Sitges

Gegantons negres de Valls

El dissabte previ a la diada de Santa Tecla es celebra la Mostra de Folklore Viu. Durant el matí, al Pla de la Seu, estaran exposats els gegants sicilians, així com els Negritos. Cal anar a fer-se les fotografies de comiat amb ells. A les 7 de la tarda, desfilada des de la Font del Centenari, fins a la ballada final a la Plaça de les Cols.

El zel i l’ardor, no d’un, sinó d’onze sants, sants apòstols, es podrà veure avui en la Mostra de Folklore Viu. Són els gegants de San Cataldo, de Sicília, representant els onze apòstols fidels (hi manca la figura de Judes), que en la celebració coneguda pel “Sampauluna”, surten en cercavila per a celebrar la Pasqua de Resurrecció. Sens dubte seran uns dels convidats més especials a la Mostra d’enguany que, al voltant dels actes de comiat als Gegantons Negritos, reunirà un total de 31 gegants, més els Negritos amfitrions, majoritàriament gegants negres, però també d’altres races i singularitats diverses.

Aquesta mostra enguany compleix la 24ena edició, i té com a virtut principal apropar als tarragonins (i a tots els forasters que s’hi vulguin atansar, i que cada any són més) les peculiaritats festives i folklòriques d’arreu del món, i que normalment no acostumen a sortir del seu entorn més propi. Això, més l’encert en aplegar els elements convidats per temàtiques genèriques, però amb un criteri ampli d’interpretació i selecció (mulasses i altres elements festius equins, torres humanes, elements moros i cristians), fan que aquesta diada de les festes s’hagi consolidat amb un merescut prestigi.

Altres gegants convidats són els Gegantons negres de Valls (el Lladrefaves, possiblement originari del segle XVII), i la seva dona, la Gegantona Negra, que l’acompanya des de l’any 1951. Els Gegants Negres de Reus, que formen part de la comparsa de gegants de les cinc races, no per veïns i coneguts, menys interessants. Els Gegants de la Patum del carrer de la Pietat de Berga, reproducció a mida dels infants, dels Gegants grans de la Patum. Els Gigantes de Cintruénigo, protagonistes de les seves festes en cercaviles diaris, matí i tarda, que aniran acompanyats d’uns sonadors també navarresos, prou coneguts i apreciats per les nostres contrades, els Tuterako Gaiteroak. Els Gigantes de Zamora, dels quals se’n té constància des del segle XVI, que representen quatre parts del món, amb El Turco, La Negra, El Español o Abuelo, i El Ramón. Els Gigantes de la Real e Ilustre Cofradía de la Santísima y Vera Cruz, de Caravaca de la Cruz, uns gegants creats a l’entorn de les festes en honor de la Santa Relíquia, quines primeres referències daten del segle XIII, essent l’any 1881 quan s’incorporen a la comparsa una parella de gegants negres. I acaba la llista de convidats els Gegants Americanos de Sitges, uns gegantons que es van construir inspirant-se en els Negritos tarragonins, els quals van ser els seus padrins en la seva estrena, l’any 1965.

Tot plegat, un luxe de Mostra

El dia, però, ja s’haurà desvetllat fester, amb la primera tanda de matinades, al Monnars i als Boscos i Cala Romana, i els primers àpats de la Santa Tecla gastronòmica, que poc a poc va creixent i que ja és una part indestriable de l’itinerari festiu. Espineta amb cargolins, de bon matí, al carrer Rebolledo; Baldanada popular a la Plaça del Mercat; musclada i vermut popular a la Plaça de les Cols; Paella de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, al Cós del Bou; i Queimada popular, ja a mitja tarda, a la Rambla Nova.

S’enceta tot el reguitzell de competicions esportives i concursos populars. Piragüisme, pitch and putt, atletisme, esquaix, concurs de baldufa, campionat de botifarra.

Els carrers i places ofereixen tota mena d’activitats per a tota la família, i en especial pels menuts. Atraccions i festes infantils a la Plaça de la Font, matí i tarda; espectacle i cançons a la Plaça Verdaguer; berenar amb coca i xocolata, i jocs, al Passeig de les Palmeres.

Noves exposicions, circ, iniciatives socials, desfilades de roba o de comparses carnestolenques, teatre (La Cubana a les 10 de la nit, a l’Auditori del Camp de Mart). És imprescindible consultar freqüentment el programa per a no perdre’s res.

I segueix la música. Possiblement, l’apartat musical de Santa Tecla, sigui el més complert i contundent de totes les festes majors del país. Concert vermut a la Plaça de les Cols; flamenc, a la Plaça del Rei, escenari Savina, i reggae al Passeig de les Palmeres, a mitja tarda; el segon concert popular a la Plaça de la Font, a dos quarts d’onze de la nit, amb l’actuació d’El Koala i el seu “agropop”; al Palau de Congressos, a mitjanit, Obrint Pas i Plouen Catximbes, ensems que al Parc de les Granotes hi ha la segona tanda de la DO TGN’06; a l’escenari Savina, música d’arrel magrebina amb Les Boukakes; sessió de DJ als jardins del Camp de Mart; i a la Plaça dels Sedassos, innovació i tradició alhora, amb el ball de gralles “sound system” a càrrec de So Nat.

I amb l’acompanyament musical anirem a dormir, si pot ser, a una hora prudencial, doncs la festa tot just està començant.

“Tecla, de tots aclamada gran patrona,
ajudeu-nos ara i sempre i en la mort per l’hora bona.”