Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Tecla > Festes majors

Festes de Santa Tecla
Tarragona (el Tarragonès)
El dia 23 de setembre, diada de Santa Tecla, és la jornada central de la festa major de Tarragona, una de les més emblemàtiques de Catalunya. Les matinades, l’anada i tornada a ofici, els trompeters, la tanda de lluïment, els castells, la processó, l’entrada del braç a la catedral, el cant dels goigs i el castell de focs configuren una seqüència ritual ben delimitada i plena d’excitació.

Sitges (el Garraf)
Sitges tanca l’estiu amb la Festa de Santa Tecla, una festa major petita que compta amb una estructura ritual centrada en la celebració de l’ofici i l'ofrena col·lectiva dedicada a la patrona, un seguici que és protagonitzat per una gran quantitat d’entremesos i elements festius.

La Crida
Semblantment neix avui la festa, que romandrà ben viva durant 10 dies, si bé els tarragonins donen per bo que són en realitat 11 jornades, en comptar tota la nit i matinada de la vigília, la nit del 22 al 23, com una jornada més.

Mostra de Folklore Viu
El dissabte previ a la diada de Santa Tecla es celebra la Mostra de Folklore Viu. Durant el matí, al Pla de la Seu, estaran exposats els gegants sicilians, així com els Negritos. Cal anar a fer-se les fotografies de comiat amb ells. A les 7 de la tarda, desfilada des de la Font del Centenari, fins a la ballada final a la Plaça de les Cols.

L'espineta amb cargolins
Els Gegantons Negritos van fer el dissabte la seva darrera ballada, a la Plaça de les Cols. Avui a les 7 de la tarda, al jardí del Teatre Metropol es presenten en públic les noves figures, còpia fidedigna dels antics.

Primer diumenge de festes
La Diada Castellera del primer diumenge de les Festes omplirà la Plaça de la Font, al punt del migdia, per veure l’actuació de les dues colles grans de la ciutat, els Xiquets de Tarragona i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que estaran acompanyats per la Colla Vella del Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa.

Santa Tecla petita
La Cercavila de la Santa Tecla Petita, que surt a la tarda des de la Plaça de la Font, és la pràctica reconstrucció, a escala menuda, del Seguici Popular dels grans que, poc a poc des del seu tímid inici l’any 1998, ha anat incorporant nous balls i elements.

El Retaule i la Beguda Convidada
A la Catedral, a dos quarts d'onze de la nit, la representació del retaule de Santa Tecla marcarà un altre dels punts singulars dins la seqüència ritual de la festa. Aquesta obra d'enginyeria musical i coreogràfica, sense text, compleix 15 anys, i segueix complint amb la funció d'apropar el martiri de la Santa als tarragonins que omplen la Seu, i senten Santa Tecla a tocar.

El Pregó, l'Arrencada i la Baixada
La notícia més propícia del dia la donarà Josep M. Andreu Prats, president del Club Gimnàstic, al saló de Plenaris de l’Ajuntament, a les sis de la tarda, llegint el Pregó oficial de les festes. Es conserva el caire solemne i protocol·lari, ensems que acadèmic, d’aquest acte, defugint altres models més “populistes” o “d’aparador mediàtic”.

La Mercè
En una competència de tradició més que centenària, les quatre colles castellers locals intentaran pujar les escales de la catedral, des de la Plaça de les Cols fins al pla de la Seu, amb un pilar de quatre caminat, i després baixar-les, seguir caminant Carrer Major avall, Baixada de la Misericòrdia, recórrer tota la Plaça de la Font, i arribar fins l’edifici de l’Ajuntament.

La Vigília
El Seguici Popular, extens, ric, complex, i d’un extraordinari valor folklòric, etnològic, ensems que sentimental, és el centre de l’atenció d’aquesta diada de Vigília, que repetirà el seu ritual sortint de la Plaça de la Font a les set de la tarda.

Santa Tecla
El Toc de Festa, a dos quarts de nou del matí, des del campanar de la Catedral ens anuncia que avui és el gran dia. Ja abans, repartits en dos grans grups, sortint de la Plaça de la Font i de la Plaça del Mercat, tots els sonadors populars de la festa hauran iniciat les matinades per a afavorir un bon despertar, el dia de Santa Tecla.

Festa major de Santa Tecla a Roda de Ter (Osona) - al voltant del 23 i 24 de setembre de cada any es celebra la Festa Major. Les activitats són molt variades: Correfocs, Nits Golfes, Concerts i balls, Rodabars, espectacles infantils, entre d’altres. Telèfon: 93.850.00.75
Posts sobre Santa Tecla 2007 a Tarragona 2016 - el blog Tarragona 2016 se'n va de festa major... dedicant algunes entrades a comentar des de la seva particular vessant irònica aspectes de les festes de Santa Tecla.
Ofrena floral a la Mare de Déu del Sòl del Pont a Roda de Ter (Osona) La imatge d’aquesta Mare de Déu fou trobada al terra (sòl) sota el pont del riu Ter al seu pas per Roda de Ter. Al segle XI o XII es va fer una capella a la part alta del pont, mentre que al XIV se’n fa una de nova a la part baixa. En aquest pont fet de dos ponts, un sobre l’altre, hi ha doncs la capella de la Mare de Déu del Pont, una església on el 1956 van contraure matrimoni el poeta Miquel Martí i Pol i Dolors Feixas nascuts en aquest poble. Durant l’any es fa culte a aquesta marededéu però no hi ha un dia fixat de festa dedicat a ella. El dia 23 de setembre, en el marc de la Festa Major de Santa Tecla de Roda de Ter es fa una ofrena floral amb la participació de representants de tot el poble. Telèfon: 938.540.103

Guia de les Festes de Santa Tecla
Bertran Luengo, Jordi / Edicions El Mèdol