Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Mateu > Festes majors

Festa Major de Sant Mateu

El pregó

Els gegants i el Cavall

El concurs de menjadors de botifarra amb mongetes

La diada castellera

La Festa Major d'Esplugues de Llobregat se celebra, cada any pels volts del 21 de setembre, diada de Sant Mateu, amb un gran nombre d'activitats culturals i esportives i amb la participació imprescindible del actiu teixit associatiu de la cultura popular local.

La Festa Major de Sant Mateu es celebra pels volts del 21 de setembre, diada del sant i dia festiu local, i s’allarga sovint fins al cap de setmana.

La vigília del dia 21 hi ha la Cercavila de totes les colles participants en el Seguici de Festa Major: Ball de Diables d’Esplugues, Colla de Diables Infantils Boiets Esquitxafocs, Colla de Diables Infantils Toc de Foc de la Bòbila, Colla de Geganters d’Esplugues, Colla de Bastoners d’Esplugues, Colla de Castellers d’Esplugues, Esbart Vila d’Esplugues, Colla dels Tres Tombs d’Esplugues, L’Esborrany, TIC Espluga Viva, AC Espluball, així com altres entitats com el Grup de Percussió Atabalats, Centro Cultural Andaluz Plaza Macael i Balkiber Associació Cultural, que van des del Casal de Cultura Robert Brillas fins a la plaça Santa Magdalena, on té lloc el pregó que es pronuncia des del balcó de l’Ajuntament. Acabat el pregó es fa el Retorn del Seguici i la passejada del Drac Fal·lera.

El dia 21 de setembre, dia festiu local, comencen els espectacles infantils (pallassos, explicació de rondalles de la terra, etc), els diversos campionats esportius (voleibol, dards, natació, gimnàstica artística, etc) i els concursos (fotografia, pintura ràpida, truites, etc) que s’allarguen durant tots els dies de les festes. A la tarda, es fa una ballada de sardanes i, al vespre, té lloc l’ofici solemne en honor al patró a la Parròquia de Sant Mateu, el Sopar de Colles i l’espectacle Piromusical.

El gruix de les activitats són el cap de setmana més proper al 21 de setembre. Divendres al vespre hi ha el Concert de Festa Major. Dissabte a la tarda hi ha la Trobada de Puntaires (des del 1994), la Trobada de Gegants i Capgrossos (des del 1985) i la Diada Bastonera (des del 1995). A la nit es fa la Nit de Foc, amb la lectura dels versots a càrrec del Ball de Diables d’Esplugues, un dels pocs fora del Penedès que tenen parlaments, el Correfoc Infantil, la Tabalada i el Correfoc.

Diumenge al matí es desperta amb les matinades amb la “petardà” i continua amb dos concursos únics: el Concurs de Truites (des del 1982) i el Concurs de Menjadors de Mongetes amb Botifarra (des del 1978). A les dotze del migdia té lloc la Diada Castellera (des del 1994) amb l’actuació de la colla local i d’altres colles convidades.

Figueroles d'Alcalatén: balls i costums
Diversos autors, / Autoedició