Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Tecla > Festes majors

La Vigília

La Mulassa

El Ball de Valencians

Dames i Vells

Els Nanos

El Seguici Popular, extens, ric, complex, i d’un extraordinari valor folklòric, etnològic, ensems que sentimental, és el centre de l’atenció d’aquesta diada de Vigília, que repetirà el seu ritual sortint de la Plaça de la Font a les set de la tarda.

Seguint l’ordre protocol·lari, obrirà el Seguici el Ball de Diables, seguit del Drac, el Bou, la Víbria, el Ball de Serrallonga, l’Àliga, la Mulassa, la Cucafera, el Lleó, el Magí de les Timbales, els Gegants Negritos (els nous), els Gegants Moros, els Gegants Vells, els Nanos Vells, els Nanos Nous, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Turcs i Cavallets, el Ball del Patatuf, el Ball de Cercolets, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Tecla, el Ball de Gitanes, el Ball de Valencians, el Ball de Cossis, els Set Pecats Capitals, i la Moixiganga, acompanyats dels grups d’instruments d’inxa, bandes i altres músics del Seguici.

Cap a dos quarts de deu, en retornar a la Plaça de la Font, hi haurà la primera tanda de lluïment del Seguici Popular, per part dels gegants, nanos, i bestiari, així com dels balls que no fan parlaments. Els balls parlats, Dames i Vells, Sant Miquel i Diables, Gitanes, Pastorets i Serrallonga, aniran a recitar els seus versots, sàtires i altres textos, repartint-se entre la Plaça del Rei (on hi actuaran tots), el Passeig de les Palmeres i la Rambla Nova. Cap a un quart d’onze, la Moixiganga oferirà la seva representació a la Plaça de les Cols, acompanyats d’un dels grups de grallers amb més tradició i prestigi: els Grallers de l’Acord de Vilanova i la Geltrú.

La Vigília haurà començat amb les matinades diàries, a l’Eixample, des de la Plaça de l’Alcalde Lloret i a Llevant, des del palau de la Diputació.

A tres quarts de dotze del migdia, des del campanar de la Catedral, es podrà escoltar el Toc de Prima, i puntualment al migdia, esclatarà el repic general de campanes, al mateix temps que des del Portal del Roser començarà l’Entrada de Músics. Tots els sonadors d’instruments populars i les bandes que participen en la festa, grups locals i forasters, aniran tocant fins a la Plaça de les Cols, on interpretaran cadascun una peça de lluïment. És una ocasió propícia per a conèixer i escoltar una molt bona selecció de formacions musicals d’aquesta mena d’arreu dels Països Catalans.

En acabar, a la mateixa Plaça de les Cols, concert vermut, aquest cop amb patates i olives, a càrrec de les dues bandes convidades: l'Alegria d'Amposta i la banda Sense Nom de Sant Carles de la Ràpita.

Mitja hora abans de sortir la Cercavila, a la Plaça que porta el seu nom, el Ball de Dames i Vells oferirà la seva primera representació que, segons van poder comprovar els privilegiats que van assistir al seu darrer assaig, provocaran les riallades de quasi tothom (a voltes, algun al·ludit no acaba de trobar-hi la gràcia a les seves sàtires). Després aniran repetint els seus parlaments per diferents indrets de la ciutat.

La nit de Vigília és nit de música i ball fins a la matinada. Als set escenaris habituals hi ha actuació, destacant la revetlla de la Plaça de la Font que, com es preceptiu, anirà alternant les actuacions de dues grans orquestres, Leyenda y Hermanos de Rocco, fins l’hora d’encetar de bell nou les matinades. Un devessall musical que va des de la música avançada, dins del Festival de Creació Visual als jardins del Camp de Mart, també fins a les set del matí, passant pel concert de música de banda, a dos quarts de dotze a la Plaça de l’Antic Escorxador; o el ball amb la més que clàssica Orquestra Melodia, a la Rambla Nova; el rock i altra música DO TGN, al Passeig de les Palmeres; música mod, al Parc de les Granotes; i el treball de cançó compromesa i actual de Txaro Berzosa i Kandi Alvarez, a la Plaça del Rei.

Només hi ha dues opcions per a sadollar-nos ben bé de l’esperit de la festa: anar a dormir tard, o no anar-hi.

“Tecla, de tots aclamada gran patrona,
ajudeu-nos ara i sempre i en la mort per l’hora bona.”