Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Tecla > Festes majors

La Mercè
“Puig sou nostra protectora defensora, verge, apòstol i sagrada...”
Tarragona (el Tarragonès), 24 de setembre

El Pilar Caminant

En una competència de tradició més que centenària, les quatre colles castellers locals intentaran pujar les escales de la catedral, des de la Plaça de les Cols fins al pla de la Seu, amb un pilar de quatre caminat, i després baixar-les, seguir caminant Carrer Major avall, Baixada de la Misericòrdia, recórrer tota la Plaça de la Font, i arribar fins l’edifici de l’Ajuntament.

Això serà després de l’actuació castellera de La Mercè, que les quatre colles oferiran a la Plaça de les Cols a la una de la tarda, en la que bastiran dos castells i un pilar cadascuna.

Aquesta baixada dels pilars caminant és veritablement “la cirereta” a tot un seguit d’emocions festives que els tarragonins han viscut amb total intensitat i que provoca cada any en més d’un casteller, o fester espectador, llàgrimes d’alegria, o bé de decepció, en funció de l’èxit o el fracàs del repte pilaner.

Els grallers de les agrupacions castelleres hauran estat els encarregats d’executar les matinades, des de la Plaça de la Font, a les vuit del matí.

Mentre alguns van seguint la baixada del pilar de la seva colla favorita, d’altres prefereixen fer-ne el seguiment per ràdio, mentre esperen la seva arribada a la Plaça de la Font, tot fent el vermut. Un vermut que estarà amenitzat, a partir de dos quarts de dues, pel concert de la colla de grallers de l’Acord, de Vilanova i la Geltrú, que estaran situats a prop de Lo Raconet.

A la tarda, cap a dos quarts de sis, aquest mateix grup de grallers oferirà un cafè concert, a la Plaça dels Sedassos, acompanyats dels Grallers Bonaire del Penedès. És l’ocasió d’escoltar per darrer cop la música d’instruments d’inxa que ens ha acompanyat durant tots els moments més tradicionals de la festa.

En l’apartat de les arts escèniques, a les nou del vespre, el Teatre Auditori del Camp de Mart es vestirà de gala per a rebre la representació de “Carmen, 10 años”. En el desè aniversari d’aquesta òpera, la companyia La Cuadra de Sevilla, acompanyats de la Banda de Las Tres Caídas, la vol dedicar especialment al públic tarragoní.

Arriba l’hora del comiat definitiu a la festa, amb el Correfoc de Santa Tecla, en el que hi participaran, a més de les colles de foc del Seguici, Diables, Drac, Bou i Víbria, els Diables Voramar del Serrallo, i els dracs i colles de diables convidats l’any passat i que no van poder actuar, a causa de la pluja: Drac del Morell, Drac El Cabrot del Vendrell, Ball de Dimonis d’Alaró, Ball de Diables de Torredembarra i Ball de Diables Colla Vella de Sitges.

Acabada la carretillada final de totes les colles, al voltant de l’estàtua dedicada als herois de la guerra del francès, tots a córrer rambla amunt, seguint la traca de fi de festa.

Quan s’acaba un esdeveniment públic d’aquesta envergadura, sempre és bo reflexionar sobre la seva transcendència i resultat. Però això cal fer-ho –i així ho farem- deixant abans reposar tots els festers dels 10 dies de corredisses amunt i avall, cercant el millor lloc on gaudir de la festa, i trobant aquest espai més propici a cadascú, que de ben segur l’han pogut trobar enmig la quantiosa i variada oferta festiva programada.

Avui, el que toca és seguir els pilars, escoltar els concerts, saltar al correfoc i córrer la traca, acabant amb un Visca Santa Tecla!, i fins l’any que ve.

“Tecla, de tots aclamada gran patrona,
ajudeu-nos ara i sempre i en la mort per l’hora bona.”