Calendari: Festes de Tardor > Altres fires i festes de novembre

Foc de Castelló
Recreació de la batalla entre carlins i liberals de 1874
Castelló d'Empúries (l'Alt Empordà), 4 i 5 de novembre

Dues pistoles de l'època

El Foc de Castelló és una recreació festiva que rememora un dels episodis més negres de la història d'aquesta vila: la batalla sagnant que va enfrontar, l'any 1874, els carlins amb els liberals en el marc de la Tercera Guerra Carlina.

Són nombroses les celebracions festives que, arreu del territori, rememoren episodis violents de la història. Des dels actes cívics de l'11 de setembre a les fastuoses desfilades dels bàndols a les Festes de Moros i Cristians, passant per altres celebracions locals, com les escenificacions del Setge de Miravet o les recreacions vinculades a la resistència catalana davant les tropes franceses al segle XIX. L'any 2006, Castelló d'Empúries s'afegeix a la llarga llista de municipis que ja compten amb una celebració d'aquestes característiques.

La festa, que s'anomena "El Foc de Castelló", vol recrear diversos episodis de la batalla final de la Tercera Guerra Carlina, que va enfrontar pels volts del 4 i 5 de novembre de 1874 els dos bàndols, Carlins i Liberals, i que va provocar la destrucció de diverses cases del poble i la mort de molts ciutadans, malgrat que Castelló era neutre en el conflicte. La festa, que és una iniciativa de l'Ajuntament però compta amb l'estreta col·laboració de les entitats culturals de la vila, està organitzada té per objectius dinamitzar el centre històric de la vila i fer conèixer als vilatans i als visitants la història de Castelló d'Empúries.

L'acte central de la festa és l'escenificació de la batalla històrica, que es fa diumenge al matí pels carrers del centre històric. Aquesta recreació compta amb la participació del Cos de Fusellers, una entitat de foc (semblant a un grup de trabucaires) que participa també en la resta de festes de l'any a Castelló d'Empúries. Dissabte a la nit la colla de diables Els Senyors del Foc fan un espectacle pirotècnic de gran format a l'exterior de la catedral anomenat La catedral en Flames que pretén recrear l'estat en què va quedar el poble amb aquesta batalla.

Durant els dos dies de Foc de Castelló també s'organitzen conferències, exposicions i altres activitats relacionades amb aquesta batalla històrica.

Imatges: Ajuntament de Castelló d'Empúries. Àrea de Comunicació

Dijous Bo, un fet històric